Ακροβόλι

13 ↑

Ένα καινούργιο θαλασσινό εστιατόριο έκανε την εμφάνισή του στη Βούλα και προκάλεσε αίσθηση με την κομψή σάλα και την πολύ προσεγμένη κουζίνα του.

Ακροβόλι

Ένα καινούργιο θαλασσινό εστιατόριο έκανε την εμφάνισή του στη Βούλα και προκάλεσε αίσθηση με την κομψή σάλα και την πολύ προσεγμένη κουζίνα του.

Ακροβόλι - εικόνα 1

Πέτρα και θάλασσα Αυτός ο ζωντανός πεζόδρομος της Ποσειδώνος στη Βούλα δεν πάνε πολλά χρόνια –τέσσερα νομίζω– που ήταν στρωμένος με χώμα! Σήμερα είναι από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους στο κέντρο της και η ζωντάνια του οφείλεται­ στο ότι συγκεντρώνει αρκετά καλαίσθητα μαγαζιά (εστιατόρια, wine bars, all day spots), που αποτελούν ισχυρό πόλο έλξης στο πράσινο προάστιο. Εκεί λοιπόν έδεσε το ολοκαίνουργιο θαλασσινό ρεστοράν, το οποίο παίρνει το όνομά του από το μολυβένιο βαρίδι που κρεμάνε στην πετονιά, κοντά στο τελευταίο αγκίστρι, για να βυθίζεται στη θάλασσα. Το πόστο του είναι μια παλιά μονοκατοικία του 1936, η οποία ανακαινίστηκε έτσι που να αναδειχτούν τα ατού της.

Η όμορφη κοκκινωπή πέτρα του κτιρίου έχει αποκαλυφθεί και δημιουργεί ωραίες χρωματικές αντιθέσεις με το λευκό κι ένα πολύ ωραίο θαλασσί σε διάφορα σημεία της σάλας. Η μικρή σάλα με τη ροτόντα και το φωτιστικό-μέδουσα σίγουρα ξεχωρίζει, ενώ στη στιλάτη δια­μόρφωσή της παίζουν ωραία οι θαλασσί και γκρίζες καρέκλες. Αυτήν τη στιγμή γίνονται εργασίες στην πίσω αυλή που θα επεκτείνουν το χώρο. Τώρα, πάντως, η δράση μεταφέρεται στο υπερυψωμένο ντεκ, στη βεράντα που βλέπει στο δρόμο, όπου κάθεσαι σε αναπαυτικές μεταλλικές πολυθρόνες και χαζεύεις την περαν­τζάδα εισπράττοντας μια ατμόσφαιρα χαλάρωσης και διακοπών.

Ακροβόλι - εικόνα 2

Θαλασσογραφία Πίσω από τις γεύσεις στο «Ακροβόλι» βρίσκονται δύο σεφ των οποίων τη δουλειά απολαμβάναμε μέχρι πρόσφατα στον «Θαλασσινό». Ο Φώντας Κατσίμαγκλης (συνιδιοκτήτης) και ο Μίλτος Γιάννου έχουν αποδείξει την πολύ καλή σχέση τους με τη μαγειρική της θάλασσας και συνεχίζουν με κέφι να παίζουν σε παρόμοιο και όχι μόνο μοτίβο. Από τη μία, λοιπόν, έχεις την πιο κλασική πλευρά των ψαρομεζέδων και αυτό σημαίνει λ.χ. μια homemade λακέρδα περιωπής με πλούσια σάρκα και ωραία επίγευση. Σημαίνει όμως κι ένα από τα καλύτερα χταπόδια στα κάρβουνα που μπορείς να απολαύσεις στην Αθήνα: είναι λιαστό, μαστιχωτό, πεντανόστιμο, με τσαγανό, δεν έχει καμία σχέση με τις προβρασμένες μετριότητες που βρίσκεις συνήθως και είναι ιδανικός μεζές για ούζο και τσίπουρο.

Στο ίδιο γήπεδο παίζει και μια άψογα ψημένη σαρδέλα, σερβιρισμένη με τραγανό κρεμμύδι και μπούκοβο πάνω σε μια ντομάτα με πολύ αληθινή γεύση. Αξίζει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε την ανανεωμένη χωριάτικη σαλάτα με ντοματίνια, «παπαρδέλες» τραγανού και μυρωδάτου αγγουριού, δυναμική κρέμα φέτας, πάστα ελιάς και (μόλις) μουσκεμένα παξιμάδια χαρουπιού. Από την άλλη, τώρα, έχουμε μεζέδες πιο μοντέρνους, όπως το ψητό καπνιστό χέλι με τη μελωμένη σάρκα, που συνδυάζεται με την τραγανή θαλασσινή χλωροφύλλη φυκιών wakame κι ένα κομματάκι φρέσκου λεμονιού­: σημαντική λεπτομέρεια, καθώς με την οξύτητά του φωτίζει τη γεύση των δύο παρτενέρ του.

Ακροβόλι - εικόνα 3

Αυτήν­ την εικόνα συμπληρώνουν πιάτα του μπαρ όπως το καρπάτσιο γαρίδας μαριναρισμένης σε μοσχολέμονο με τζίντζερ, όπου η προσοχή στη λεπτομέρεια εκφράζεται με δυόσμο και ροζ πιπέρι (ανεβάζουν το έδεσμα) ή ο τόνος μαριναρισμένος σε εσπεριδοειδή με φρέσκο κόλιαντρο, που του ταιριάζει πολύ. Οι μεζέδες του μπαρ περιλαμβάνουν ακόμη στρείδια και άλλα όστρακα, αβγοτάραχο, πατάτες με τρούφα, μπρουσκέτες και μπέργκερ σολομού για όσους θέλουν πιο tapas επιλογές. Το πιο ωραίο πιάτο, ωστόσο, που δοκιμάσαμε στο «Ακροβόλι» είναι ο ξινός τραχανάς με καραβίδα. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα στακάτο τραχανότο που κάθε al dente κόκκος του είναι νοτισμένος από τη νοστιμάδα καραβιδοζωμού εμπλουτισμένου με λαχανικά, ενώ οι ίδιες οι καραβίδες είναι προσεκτικά μαγειρεμένες, ολοκληρώνοντας έτσι το νεολογισμό.

Ακροβόλι - εικόνα 4

Το ψυγείο του μαγαζιού είναι γεμάτο ολόφρεσκα ψάρια για σχάρα, τηγάνι, ακόμη και για ψήσιμο σε κρούστα αλατιού. Διαλέξαμε­ μπαρμπούνια, που το τηγάνισμα ανέδειξε την αληθινά ωραία γεύση τους και ταυτόχρονα επιβεβαίωσε ότι το καλό μπαρμπούνι είναι βασιλιάς. Πήραμε επίσης κι ένα πιάτο ημέρας: σκαθάρι με ωραία τραγανή πέτσα, επιτυχημένα σερβιρισμένο με πουρέ κίτρινης κολοκύθας και γοητευτικές πιπεριές-σταγόνες. Και τα δύο, πάντως, θα άγγιζαν το άψογο με μια σταλιά λιγότερο ψήσιμο. Ύστερα από όλη αυτήν την ψαροφαγία το τραγανότατο και αρωματικό σορμπέ λεμόνι είναι ό,τι πρέπει. Το υπόλοιπο φινάλε μπορεί να περιλαμβάνει αραβικό κανταΐφι με ξηρούς καρπούς και παγωτό καμάκι (θα ήταν καλύτερο αν το φύλλο ήταν πιο τραγανό) και μια σωστή πανακότα με πορτοκάλι κονφί.

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 7/6.

ΑΚΡΟΒΟΛΙ Ποσειδώνος 14, Βούλα, 2108990152. Ωράριο λειτουργίας: Και μεσημ. Κλειστά Δευτ. Τιμή: € 25-32 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: Ναι. Πάρκινγκ: Στους γύρω δρόμους.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια

Over Water / Sani Resort, Χαλκιδική

Σε μια ήσυχη ατμοσφαιρική βεράντα, με πανοραμική θέα στη μαρίνα του Sani Resort, το γαστρονομικό εστιατόριο του ξενοδοχείου "Sani Asterias" παρουσιάζει τη γαστρονομική ματιά της διεθνούς star-chef Stephanie Le Quellec μέσα από πιάτα-σύμβολα της γαλλικής γαστρονομίας, περασμένα από από Mediterranean - comfort φίλτρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
08/08/2024