Flames meat & wine

13

Ένα εντυπωσιακό steak house με κλασικά και ποπ, made in USA στοιχεία στο ντεκόρ υψώνει θαρραλέα το ανάστημά του στον ταβερνοχώρο της Βάρης.

Flames meat & wine

Ένα εντυπωσιακό steak house με κλασικά και ποπ, made in USA στοιχεία στο ντεκόρ υψώνει θαρραλέα το ανάστημά του στον ταβερνοχώρο της Βάρης.

Flames meat & wine - εικόνα 1

American style Στο βασίλειο της χασαποταβέρνας στη Βάρη ξεφύτρωσε προσφάτως ένα εστιατόριο σύγχρονης ποιοτικής κρεατοφαγίας που τάραξε και πάλι (όπως παλιότερα το «Oro Toro», που στεγαζόταν στον ίδιο χώρο) τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής. Προτού καν μπεις, βλέπεις μια ωραία, φωτεινή σάλα σε ένα εντυπωσιακό γυάλινο περίβλημα. Κάποια στοιχεία που θυμίζουν made in USA steak house, όπως η συστοιχία των ρόμβων στους τοίχους και στο λογότυπο, δηλώνουν δυναμικά στοιχεία μιας deco ταυτότητας που συνεχίζεται στο πάτωμα με άσπρο και μαύρο πλακάκι. Αριστερά βρίσκεται ένα μεγάλο μπαρ με άνετα δερμάτινα­ στουλ-πολυθρόνες, όπου μπορείς και να φας, και ακριβώς δίπλα τα τραπέζια των καπνιζόντων με ωραίες δερμάτινες χαμηλές πολυθρόνες. Στη δεξιά πλευρά, στους μη καπνίζοντες, εκτός των τραπεζιών υπάρχουν και άνετα δερμάτινα σεπαρέ που δίνουν επιπλέον χαρακτήρα.

Flames meat & wine - εικόνα 2

Εκεί χαίρεσαι τη στιλάτη θέρμη που εκπέμπουν οι μεγάλοι λαμπτήρες πάνω από τα τραπέζια καθώς και το μοντερνισμό των φωτιστικών ράβδων (πορτοκαλί, λευκό, γκρίζο) και των μεταλλικών διακοσμητικών πλεγμάτων. Σοβαρή ένσταση στο διάδρομο η συστοιχία από όμορφες συνθέσεις διακοσμητικών φυτών, που φωτίζουν όμως τόσο άσχημα­ με πράσινα, μπλε και πορτοκαλί­ εναλλασσόμενα φώτα εντελώς αταίριαστα με το χώρο, υποβιβάζοντας την ευχάριστη γενική εντύπωση. Η τζαμαρία, τέλος, αφήνει­ μεν άπλετη τη θέα στην κίνηση του δρόμου, είναι όμως υπερβολική τώρα το χειμώνα και χρειάζεται κάποιο στοιχείο που θα κάνει πιο cosy την τεράστια σάλα (ένα χαμηλό κουρτινάκι ίσως ήταν μια λύση).

Flames meat & wine - εικόνα 3

Black Angus και ξερό ψωμί Ο κατάλογος είναι αρκετά μεγάλος με focal point, φυσικά, το κρέας. Παρότι έξω από το εστιατόριο θα διαβάσετε τη λέξη «Wagyu», το συγκεκριμένο κρέας δεν υπάρχει στον κατάλογο­, όπου δεσπόζει η ράτσα Black Angus. Το ξεκίνημα των ορεκτικών δεν μπορώ να πω ότι ήταν συναρπαστικό. Οι empanadas (αργεντίνικα πιτάκια) είναι μεν στεγνοτηγανισμένες, αλλά το φύλλο και το τυρί που τις γεμίζει είναι χοντροκομμένα και απλοϊκά. Ο κατάλογος γράφει picanha στη σούβλα, αλλά τελικά έρχονται τρεις λεπτές φέτες κρέατος ψημένες στη σχάρα πάνω σε μια καυτή πέτρα που ακουμπάει πάνω σε ξύλινη βάση. είναι νόστιμες μεν, απλοϊκές δε. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το homemade chorizo, με χοντροκομμένο κι έντονο κρέας κι ελαφρώς πικάντικο καρύκευμα, από τις νοστιμιές που θα χαιρόσουν σε μια ταβέρνα.

Flames meat & wine - εικόνα 4

Το σκηνικό αλλάζει καθώς έρχονται τα κύρια πιάτα. Το κομμάτι των burgers, αρκούντως ενισχυμένο, περιλαμβάνει έξι προτάσεις μία εκ των οποίων είναι vegetarian. Εμείς διαλέξαμε­ το Manhattan από κιμά Black Angus και γευτήκαμε ένα ζουμερό και γευστικό μπιφτέκι, από αυτά που κάθε μπουκιά σε παροτρύνει να φας και μια επόμενη. Έχει και τις αδυναμίες του όμως, καθώς ένα καλύτερο ψωμάκι μπριός θα του πήγαινε περισσότερο, το τσένταρ μοιάζει της σειράς, τα δαχτυλίδια των κρεμμυδιών δεν παίζουν κανέναν ρόλο στο σύνολο και οι τηγανητές πατάτες δεν είναι αξιομνημόνευτες. Με το New York sirloin steak, που έρχεται και πάλι πάνω σε καυτή πέτρα, τα νέα γίνονται πολύ καλύτερα.

Flames meat & wine - εικόνα 5

Το κρέας φαίνεται και είναι λαχταριστό: πασπαλισμένο με χοντρό αλάτι, άψογα ψημένο medium rare όπως το ζητήσαμε, τρυφερό και με ουσία, με το ποιοτικό λιπάκι­ του να το νοστιμίζει ακόμη παραπάνω. Κορυφαίο αποδείχτηκε το ribeye bone-in (σπαλομπριζόλα με κόκαλο δηλαδή), επιβεβαιώνοντας ότι είναι από τα καλύτερα κομμάτια που μπορείς να φας. Χοντρουλό και ψημένο με ακρίβεια, έχει το προσόν να διαθέτει έξτρα λιπάκι, που του δίνει ακόμη καλύτερη υφή και γεύση. ειδικά το κρέας δίπλα και πάνω στο κόκαλο είναι λουκούμι. Με 50χρονη πείρα στο εμπόριο του κρέατος, η ομάδα που δημιούργησε το εστιατόριο κάνει, όπως είναι αναμενόμενο, καλές επιλογές. Αυτό που χρειάζεται είναι να προσέξει τις λεπτομέρειες για να κάνει το σύνολο ακόμη καλύτερο. Να λ.χ. στη lemon pie, που όλα τα στοιχεία της έχουν πολύ αξιόλογη γεύση, αλλά το πολύ ξερό μπισκότο την αδικεί. Το ίδιο και το brownies, που έχει μεν καλή σοκολάτα, αλλά μας το έφεραν ξερό.

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 8/2.

FLAMES MEAT & WINE Λεωφ. Βάρης 102, Βάρη, 2108996660-1. Ωράριο λειτουργίας: Και μεσημέρι. Τιμή: € 30-35 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: Όχι. Πάρκινγκ: Στο μαγαζί και στους γύρω δρόμους.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια

Over Water / Sani Resort, Χαλκιδική

Σε μια ήσυχη ατμοσφαιρική βεράντα, με πανοραμική θέα στη μαρίνα του Sani Resort, το γαστρονομικό εστιατόριο του ξενοδοχείου "Sani Asterias" παρουσιάζει τη γαστρονομική ματιά της διεθνούς star-chef Stephanie Le Quellec μέσα από πιάτα-σύμβολα της γαλλικής γαστρονομίας, περασμένα από από Mediterranean - comfort φίλτρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
08/08/2024