Balcony

13 ↑

Ένα καινούργιο κομψό εστιατόριο και μπαρ, πολύ δημοφιλές στους ξένους επισκέπτες της Αθήνας έχει σαν ατού του παράθυρο με θέα και μια ψαγμένη νέα ελληνική κουζίνα.

Balcony

Tηλ:

Τιμές:

€40 - €50

Ένα καινούργιο κομψό εστιατόριο και μπαρ, πολύ δημοφιλές στους ξένους επισκέπτες της Αθήνας έχει σαν ατού του παράθυρο με θέα και μια ψαγμένη νέα ελληνική κουζίνα.

Balcony - εικόνα 1

Nεοκλασική πρεσβεία: Είναι εντυπωσιακό και σαφές σημάδι επιτυχίας να μπαίνεις τον Δεκέμβριο σ’ ένα εστιατόριο που στεγάζεται σε όροφο και βρίσκεται στον αντίποδα της τουριστικής παγίδας και να το βλέπεις γεμάτο ξένους που φαίνεται από τα πρόσωπά τους ότι περνάνε καλά. Σημάδι ότι η Αθήνα έχει μπει στην ατζέντα των τουριστών ως προορισμός για city break, αλλά και ότι τα σύγχρονα ελληνικά εστιατόρια που κινούνται πέρα από τα κλισέ μπορούν να πείσουν για μια κουζίνα που εξελίσσεται και εκφράζεται στο πνεύμα του σήμερα. Το «Balcony» έχει την τύχη να στεγάζεται σ’ ένα όμορφο διώροφο νεοκλασικό, στρατηγικά τοποθετημένο στη συμβολή Βεΐκου και Δημητρακοπούλου, γεγονός που του εξασφαλίζει αέρα και θέα προς το μουσείο της Ακρόπολης και τον πεζόδρομο του Μακρυγιάννη. Ο χώρος έχει διαμορφωθεί με πολύ γούστο και προσοχή στη λεπτομέρεια, πράγμα που το αντιλαμβάνεσαι με το που μπαίνεις και ανεβαίνεις την όμορφη σκάλα από ξύλο και γυαλί με τα μαρμάρινα σκαλοπάτια.

Balcony - εικόνα 2

Με μια λιτή γεωμετρική καθαρότητα, το ευχάριστο χαλαρωτικό πράσινο στους τοίχους και το ζεστό χρώμα του δρύινου πατώματος, η σάλα εκπέμπει ηρεμία, έχει ωραίες αναλογίες και καταφέρνει να συνδυάζει δύο λογικές: την προίκα του νεοκλασικού κτιρίου από τη μια και το σύγχρονο πνεύμα, από την άλλη, με τα μοντέρνα φωτιστικά να διαγράφουν στους τοίχους όμορφες φωτοσκιάσεις και το μπαρ στην πίσω μεριά να προβάλλει στιλάτα τα κρασιά της λίστας. Στον επάνω όροφο υπάρχει ένα πολύ όμορφο μπαρ με εντυπωσιακή ξύλινη στέγη ως σπέσιαλ καρύκευμα (εκεί μπορείς να συνδυάσεις το ποτό σου με προτάσεις της κουζίνας) αλλά και η βεράντα που όταν ανοίξει ο καιρός θα προσφέρει ωραία θέα και ταυτόχρονα την αίσθηση ότι τρως σε μια γοητευτική αυλή.

Balcony - εικόνα 3

Τόλμης και παράδοσης γωνία: Το μενού του «Balcony» επιμελείται ο Νίκος Φωτιάδης, έχοντας εδώ και λίγο καιρό για σεφ στην κουζίνα τον Θανάση Ανδριτσόπουλο, που πέρυσι μαγείρευε στη βραβευμένη «Μαριγούλα» (Πολύγυρος Χαλκιδικής). Ο κατάλογος εκφράζει τις εξελίξεις στο γήπεδο της νέας ελληνικής κουζίνας και το κάνει με δύο διαφορετικά στιλ. Από τη μία η comfort ασφάλεια μιας νεοπαραδοσιακής γεύσης και από την άλλη πιο τολμηρές επιλογές, απ’ αυτές που ανανεώνουν ριζικά το γαλανόλευκο ρεπερτόριο του σήμερα. Τρως ας πούμε –για να αρχίσουμε από τα comfort– ένα μελωμένο τραχανότο και απολαμβάνεις τη βαθιά νοστιμιά που προσθέτουν στην ξινούτσικη γεύση του μανιτάρια, έναν ωραίο συνδυασμό με κρέμα από καπνιστό κλωστοτύρι και τη βόρεια πινελιά μιας καπνιστής μπριζόλας από μαύρο χοίρο.

Ακόμη καλύτερα τα πέτουρα, τα χαρακτηριστικά φαρδιά ζυμαρικά της Δυτικής Μακεδονίας, έρχονται βρασμένα άψογα σ’ έναν αρμονικό, λιτό συνδυασμό με γευστικότατη μοσχαρίσια ουρά και μια μετρημένη πρωτότυπη σάλτσα φασκόμηλου με κεφίρ. Τα παραδοσιακά μανιάτικα τσαΐτια (χορτόπιτες) με λαδολέμονο μάραθου, σαφώς απλούστερα από τα προηγούμενα πιάτα, έχουν ως προσόν τους την ιδιαιτέρως αρωματική γέμιση από μυρωδικά και χόρτα αλλά το φύλλο τους χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή για να μοιάζει με ρουστίκ δαντέλα.

Balcony - εικόνα 4

Από την άλλη, τώρα, υπάρχουν πολύ ωραίες εξαντρίκ σπεσιαλιτέ που καταφέρνουν όμως να προσγειώνονται και να πείθουν παρά τους τολμηρούς συνδυασμούς τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το μυλοκόπι σε αποδομημένο φρικασέ. Το ψάρι έρχεται άψογα ψημένο με σάρκα ζουμερή και τραγανή πέτσα, έχοντας δίπλα του ξινούτσικα ωραία χόρτα και πάνω του ένα ποσέ αβγό που το σπας και ο κρόκος τους δένει μια χαρά μαζί τους. Το μόνο στοιχείο που δεν πολυέδενε ήταν ο αφρός αβγολέμονο που γλύκιζε κάπως.

Κορυφαίο πιάτο εξ όσων δοκίμασα, το φανταστικό μοσχαρίσιο μεδούλι. Πρόκειται για μια παλιότερη σπεσιαλιτέ του Ανδριτσόπουλου που στο «Balcony» έχει εξελιχθεί: το βελούδινο έδεσμα έρχεται μέσα στο κόκαλό του έχει πάνω του αχινό και κρέμα αβγοτάραχου, με τα θαλασσινά τους αρώματα να γράφουν μοναδικά στη δική του λεπτότητα. Είναι σίγουρα παράτολμο να συνδυάζεις μαρινάτη ρέγγα με συκομαΐδα. Αλλά παρότι το συνταίριασμά τους είναι οριακό δεν το απορρίπτω, καθώς στην τελική σύνθεση μαζί με πιτούλα αρωματισμένη με γλυκάνισο και σάλτσα από αβγά ρέγγας κυριαρχούν το μέτρο και η φινέτσα.

Balcony - εικόνα 5

Στα επιδόρπια εκφράζεται όπως είναι λογικό το ίδιο πνεύμα. Πιο επιτυχημένη απ’ όλα βρήκα την τουλούμπα γεμισμένη με κρέμα κανέλας και ψητό κυδώνι δίπλα της. Την ανταγωνίζονται οι μπεζέδες (λίγο ξεροί είναι αλήθεια) με μια ηλεκτρισμένη κρέμα λεμονιού, σιρόπι μάραθου και μια βαριά κρέμα λεμονόχορτου που κλωτσάει. Καλή και η μπάρα σοκολάτας με γκλάσο λιμοντσέλο.

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 28/12.

BALCONY Βεΐκου 1 & Δημητρακοπούλου, Κουκάκι, 2114118437. Ωράριο λειτουργίας: Και μεσημέρι. Τιμή: € 20-39 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: Όχι. Πάρκινγκ: Στους γύρω δρόμους.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Περισσότερες πληροφορίες

Balcony

Βεΐκου 1 & Δημητρακοπούλου, Κουκάκι
  • Εστιατόρια

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια

Over Water / Sani Resort, Χαλκιδική

Σε μια ήσυχη ατμοσφαιρική βεράντα, με πανοραμική θέα στη μαρίνα του Sani Resort, το γαστρονομικό εστιατόριο του ξενοδοχείου "Sani Asterias" παρουσιάζει τη γαστρονομική ματιά της διεθνούς star-chef Stephanie Le Quellec μέσα από πιάτα-σύμβολα της γαλλικής γαστρονομίας, περασμένα από από Mediterranean - comfort φίλτρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
08/08/2024