Kool Life

13,5

Το στιλάτο εστιατόριο του ξενοδοχείου «Life Gallery» ξεκινάει καινούργια καριέρα, με τον Αλέξανδρο Τσιοτίνη να επιμελείται το μενού του.

Kool Life

Το στιλάτο εστιατόριο του ξενοδοχείου «Life Gallery» ξεκινάει καινούργια καριέρα, με τον Αλέξανδρο Τσιοτίνη να επιμελείται το μενού του.

Kool Life - εικόνα 1

Θερμός ντιζαϊνάτος μοντερνισμός Από την πρώτη στιγμή που μπήκα σε αυτόν το χώρο σκέφτηκα πόσο ωραία νιώ­θεις όταν το ντιζάιν καταφέρνει να εκφράσει μια χαμηλόφωνη αισθητική αρτιότητα που σε κάνει να χαίρεσαι και να χαλαρώνεις. Ο χώρος του «Kool Life» είναι ψηλοτάβανος και αυτό του δίνει άλλη χάρη, και προνομιούχος, καθώς η μία πλευρά είναι από τζάμι και ανοίγεται στο φως και στα ψηλόκορμα πεύκα που περιτριγυρίζουν το στιλάτο ξενοδοχείο «Life Gallery» με την αέρινη μοντέρνα αρχιτεκτονική. Το κέλυφός του λιτό, με εμφανές τσιμέντο στους τοίχους, έχει μια απαλή γήινη θέρμη. Τα τραπέζια σε απέριττο γεωμετρικό σχήμα και με μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, χαρίζουν άνεση.

Μοιάζουν σαν αφαιρετικοί κύβοι, άλλα στο γλυκό χρώμα του ξύλου και αλλά μαύρα, κι έχουν γραμμένο στην επιφάνειά τους (ακόμη και τα πόδια) με λευκά γράμματα το μανιφέστο του εστιατορίου. Άλλωστε, η μοντέρνα τέχνη είναι οργανικά δεμένη με την αισθητική ολόκληρου του ξενοδοχείου. Στο εστιατόριο υπάρχουν τέσσερα τοτέμ από άγριο ξύλο, που λειτουργούν ως άλλος ένας παράγοντας θέρμης στο ντεκόρ. Το εστιατόριο είναι μεγάλο και μια μεγάλη συστοιχία τραπεζιών στέκεται μπροστά στον πολύ μακρύ καναπέ στον τσιμεντένιο τοίχο. Δύο διάφανα υφάσματα δημιουργούν έναν ενδιάμεσο ουρανό και το φως των λαμπτήρων διαχέεται στο χώρο μέσω αυτών. Το σίγουρο είναι ότι ζαχαρώνεις από τώρα τον εξωτερικό χώρο με το δυναμικό φωτιστικό από πληθώρα μικρών καλαμένιων καλαθιών να κρέμονται πάνω τους.

Kool Life - εικόνα 2

Και comfort, και παιχνίδι by Τσιοτίνης Δεν μπαίνουν εύκολα σε καλούπια τα σύγχρονα­ μενού των εστιατορίων και το συγκεκριμένο δεν αποτελεί εξαίρεση­. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κουζίνα που υπογράφει ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης μας προτείνει γεύσεις πιο έξω καρδιά και πιο απλές από αυτές που έχουμε συνηθίσει στο «CTC». Έτσι, λοιπόν, η πολυπαραμετρική γευστική εμπειρία αρχίζει με τα διαφορετικά ψωμιά, που αποτελούν σήμα κατατεθέν για τον Τσιοτίνη. Φοκάτσια με πράσινες ελιές, μαύρο (αλλά με φυτικό άνθρακα όχι μελάνι σουπιάς) και τραγανιστά τσιπς ζύμης (ήταν τα καλύτερα) έρχονται μαζί με κορκότον, που είναι τα σπασμένα δημητριακά στα ποντιακά (στην περίπτωσή μας καλαμπόκι), μαγειρεμένο σαν απαλή γήινη κρέμα με μυρωδικά, που έχει πάνω της μια άλλη ραφινάτη κρέμα τυριού Μετσοβόνε. Είναι τόσο δυνατή γεύση, που κυριολεκτικά κολλάς.

Η comfort πλευρά του μενού εκφράζεται με διάφορους τρόπους. Περιλαμβάνει επιτυχημένα πιάτα, όπως ένα κλασικό, ωραίο κριθαράκι γιουβέτσι με πολύ νόστιμη σάλτσα, συνδυασμένο με κρέμα πρόβειου γιαουρτιού και ψητή σπάλα αρνιού ή ακόμη ένα σωστά ψημένο μυλοκόπι (τραγανή πέτσα, ζουμερή σάρκα) φρικασέ, με ορεκτική πικράδα από σταμναγκάθι και μυρωδάτη, νεωτεριστική σε αυτήν την περίπτωση κρέμα ρεβιθιού αρωματισμένη με μαραθόσπορο.

Kool Life - εικόνα 3

Έχει όμως και μερικές ανεξήγητες μετριότητες. Όπως οι παπαρδέλες με μπριάμ λαχανικών: τα al dente λαχανικά (κολοκύθια, πιπεριές­), άδετα μεταξύ τους και η φέτα καπνιστή μόνο κατ’ όνομα. Ή ο στεγνός κοκκινιστός κόκορας με πλαδαρά «κοχύλια» γεμισμένα με κρέας από το μπούτι του και μια ωραία κρέμα μυζήθρας που δεν σώζει όμως το πιάτο. Έχει και σπεσιαλιτέ εξαιρετικές, πάντως, όπως ο τραχανάς με αρώματα θάλασσας. Πρόκειται καταρχάς για ένα πολύ όμορφο τοπίο, καθώς η επιφάνειά του στολίζεται με μπλε βρώσιμα άνθη, πορτοκαλί αχινό και διάφορα μυρωδικά. Η γεύση του al dente τραχανά είναι αληθινή υπερνόστιμη βόμβα, καθώς είναι δεμένος με πυκνή μπισκ κι έχει μέσα του ψιλοκομμένα καπνιστά μύδια που του δίνουν έξτρα γεύση. Όλα μαζί καταλήγουν σε ένα υποδειγματικά comfort μοντέρνο φαγητό.

Kool Life - εικόνα 4

Στις πιο ελεύθερες δημιουργίες του περιλαμβάνονται: μια ωραία τάρτα με γλυκάλμυρη τραγανή ζύμη γεμισμένη με μαύρα, κόκκινα και κίτρινα ντοματάκια, ενώ δίπλα της μια σάλτσα κίτρινης ντομάτας­ υπογραμμίζει τη γεύση τους κι ένα ρουστίκ σορμπέ ντομάτας τη δροσίζει. η σαλάτα με τα διαφόρων χρωμάτων, εντάσεων και υφών παντζάρια, που συνδυάζονται πολύ όμορφα με φανταστικό σαμπανιζέ τουρσί ραπανάκι και χαριτωμένο πορτοκάλι κονφί­, έχοντας δίπλα του ένα ταιριαστό, απαλό, γλυκοπικάντικο και άψογα φτιαγμένο παγωτό μουστάρδα. αλλά κι εκείνα τα εξαιρετικά νιόκι πατάτας που μοιάζουν περισσότερο με ραφινάτα μπλίνι, με μια πανσέτα-ζημιά (μελωμένη, με πεντανόστιμο λιπάκι και αέρινα τραγανιστή) δίπλα τους και μια ντελικάτη κρέμα κολοκύθας να συμπληρώνει όμορφα τη σύνθεση, σε αυτό το πιάτο που είναι από τα καλύτερα της κουζίνας. Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς με ζελέ θυμαριού, καραμελωμένο αχλάδι και παγωτό κανέλα ανανεώνει όμορφα την παράδοση και η τάρτα σοκολάτας dulcey με crumble φουντουκιού και σορμπέ μάνγκο-φρούτα του πάθους εκφράζει επιτυχημένα τη σύγχρονη ζαχαροπλαστική.

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 3/11

KOOL LIFE Ξεν. «Life Gallery», Θησέως 103, Εκάλη, 2111067400. Ωράριο λειτουργίας: Και μεσημέρι. ­Τιμή: € 45-55 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: Ναι. Πάρκινγκ: Στο ξενοδοχείο.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια

Over Water / Sani Resort, Χαλκιδική

Σε μια ήσυχη ατμοσφαιρική βεράντα, με πανοραμική θέα στη μαρίνα του Sani Resort, το γαστρονομικό εστιατόριο του ξενοδοχείου "Sani Asterias" παρουσιάζει τη γαστρονομική ματιά της διεθνούς star-chef Stephanie Le Quellec μέσα από πιάτα-σύμβολα της γαλλικής γαστρονομίας, περασμένα από από Mediterranean - comfort φίλτρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
08/08/2024