Barrio

13,5

Με το δυνατό δίδυμο των επιμελητών του, του Τάσου Μαντή στην κουζίνα και του Βασίλη Κυρίτση στην μπάρα, το bar-restaurant στο Γκάζι περνάει σε νέα, ωραία φάση.

Barrio

Με το δυνατό δίδυμο των επιμελητών του, του Τάσου Μαντή στην κουζίνα και του Βασίλη Κυρίτση στην μπάρα, το bar-restaurant στο Γκάζι περνάει σε νέα, ωραία φάση.

Barrio - εικόνα 1

Χαζεύοντας το Γκάζι­: Δεν ξέρω αν το έχετε­ πάρει χαμπάρι, αλλά­ στο Γκάζι, στην Τεχνόπολη δηλαδή, εγένετο νέο φως! Χαζεύω καθισμένος στο εστιατόριο, στο δεύτερο όροφο του «Barrio», το νέο φωτισμό των αεριοφυλακίων και χειροκροτώ μέσα μου αυτήν την αρτίστικη παρέμβαση που κάνει το γυμνό σιδερένιο σκελετό τους να διαγράφεται σαν βιομηχανικό γλυπτό στο σκοτεινό skyline της Αθήνας. Μαζί με τους κεραυνούς μιας ξαφνικής καταιγίδας να πέφτουν πάνω από την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό, το θέαμα είναι συναρπαστικό. Συνολικά εδώ πάνω, και όχι μόνο χάρη στη θέα, το σκηνικό είναι συμπαθέστατο. Το «Barrio» όμως είναι σύνθετο μαγαζί και η διακόσμηση του μπαρ του ισογείου έχει τόσες αδυναμίες, που περνώντας απέξω το σκέφτεσαι να μπεις.

Το κτίριο είναι­ ένα μπιζουδάκι από τα παλιά, με πολύ όμορφη γεωμετρία, την οποία όμως ενοχλούν τα πλακάκια πάνω στη φάτσα που πάνε να μιμηθούν φθαρμένη τοιχοποιία. ούτε ταιριάζουν ούτε πείθουν. Ακόμη χειρότερη η ταμπέλα με τις φωτογραφίες των χώρων σε κάθε όροφο, που το κάνει να μοιάζει με τουριστική παγίδα ενώ δεν είναι. Να μην πω για τα φωτιστικά του πρώτου ορόφου με την πριβέ τραπεζαρία, που θαρρείς ότι τα πήραν από φοιτητικό δωμάτιο. Το εστιατόριο στην κορυφή είναι ο πιο όμορφος από τους χώρους, αλλά όλα τα άλλα παρενοχλούν την προσπάθεια.

Barrio - εικόνα 2

Μοντερνο-μεσογειακά: Το «Barrio» μπήκε δυνατά στη σεζόν, εξασφαλίζοντας δύο ηχηρές μεταγραφές που ηγούνται πλέον της πρότασής του, βάζοντας το Γκάζι ψηλά στην ατζέντα των εξόδων μας. Την κουζίνα του επιμελείται ο βραβευμένος σεφ της «Hytra» Τάσος Μαντής, ενώ ο Βασίλης Κυρίτσης, bartender ενός από τα καλύτερα μπαρ στον κόσμο, του αθηναϊκού «The Clumsies», επιμελείται το μπαρ κι έχει φτιάξει μερικά σπέσιαλ κοκτέιλ για το μαγαζί. Μία από τις πρώτες ωραίες εκπλήξεις της κουζίνας είναι η αλλιώτικη νισουάζ. Είναι γοητευτικό και πολύ comfort να την τρως ζεστή αντί για κρύα και να συντονίζονται τόσο όμορφα ο σολομός (αντί για τόνο) με τις πατατούλες που υπερισχύουν σε ποσότητα από τα φασολάκια. το μελάτο αβγό, που πρέπει να το σπάσεις για να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά, είναι πολύ ταιριαστό αν και θα περίμενα την πράσινη κρούστα του από «φρυγανιά» panko και βότανα πιο μυρωδάτη.

Barrio - εικόνα 3

Ο σολομός είναι από τα πολύ ξεχωριστά εδέσματα του «Barrio». τον μαρινάρουν και σε ένα πολύ καλό gravlax με φανταστική μαστιχωτή υφή, άρωμα και γεύση, που συνδυάζεται επιτυχημένα με κινόα, ντομάτα, σχοινόπρασο και λάιμ δίνοντας μια καλή, δροσερή αρμονία. Είναι συμπαθητικά τα φαλάφελ, υπολείπονται ωστόσο των παραδοσιακών –με την αφράτη, ρουστίκ «σάρκα»– αλλά και της υπόλοιπης κουζίνας. Διαβάζοντας στον κατάλογο «linguini με μοσχαράκι ραγού και ξυνομυζήθρα Κρήτης», δεν φαντάζεσαι τι σε περιμένει… Πρόκειται για ένα πιάτο βαθύτατης νοστιμιάς που σε μαγνητίζει – θα ήθελες, που λέει ο λόγος, να το τρως ξανά και ξανά! Μαζί με τα al dente ζυμαρικά και το σωστά διαλεγμένο τυρί συνοψίζει ιδανικά την comfort πλευρά της κουζίνας και το γεγονός ότι πίσω της βρίσκεται ένας πολύ καλός σεφ. Αυτό επιβεβαιώνεται, φυσικά, και από άλλα πιο σύγχρονα πιάτα.

Barrio - εικόνα 4

Το άψογα ψημένο λαβράκι­ με την τραγανή του πέτσα λ.χ., εκτός από την ωραιότατη, χαβανέζικη θα ’λεγε κάποιος, παρουσίαση με τα λουλουδάκια πάνω στο μυρωδάτο πουρέ κολοκυθιού (νοστιμιά και γευστική ένταση), βάζει στο παιχνίδι ολοζώντανες τις γεύσεις al dente σπαραγγιών και «σπαγγέτι» κολοκυθιού και μια πρωτότυπη σάλτας μάραθου-βανίλιας που αποδεικνύει τη σημασία που δίνουν στη λεπτομέρεια. Ακόμη καλύτερη είναι η πανσέτα: τρυφερή, πεντανόστιμη και καραμελωμένη, έχει πολύ ωραίο ταίρι τη γήινη φρεσκάδα μιας ζεστής μελιτζανοσαλάτας και ωραίες μικρές πατατούλες.

Barrio - εικόνα 5

Στα γλυκά, πάντως, χρειάζονται βελτιωτικές κινήσεις. Όχι τόσο στην caramel cream, με την ένταση της καμένης ζάχαρης που τη χρωματίζει, όσο στο τιραμισού. Το σκληρό σοκολατένιο μπισκότο και η αχρείαστα ξινή κρέμα τού στερούν την ελαφράδα και τη χάρη, που δεν μπορούν να συμπληρώσουν τα υπόλοιπα συστατικά. Διάλεξα τα πιο aperitif κοκτέιλ για το φαγητό –Rocabella και πειραγμένο Mojito– και δούλεψαν μια χαρά. Μου άρεσαν οι αρμονίες των υλικών τους, αλλά θα τα ήθελα λίγο πιο δυναμικά σε αλκοόλ. Τελικά το «Barrio» έχει ανανεωθεί πολύ κι ένα από τα επιπλέον ατού του είναι η καλή σχέση ποιότητας-τιμής.

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 7/10.

BARRIO Τριπτολέμου 10 & Ευμολπιδών 24, Γκάζι, 2103477379. Ωράριο λειτουργίας: Κλειστά Δευτ. Τιμή: € 28-37 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: Όχι. Παρκινγκ: Δωρεάν στο μαγαζί.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια

Over Water / Sani Resort, Χαλκιδική

Σε μια ήσυχη ατμοσφαιρική βεράντα, με πανοραμική θέα στη μαρίνα του Sani Resort, το γαστρονομικό εστιατόριο του ξενοδοχείου "Sani Asterias" παρουσιάζει τη γαστρονομική ματιά της διεθνούς star-chef Stephanie Le Quellec μέσα από πιάτα-σύμβολα της γαλλικής γαστρονομίας, περασμένα από από Mediterranean - comfort φίλτρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
08/08/2024