Τηλέμαχος Athens

14,5 ↑

Εντυπωσιακή η ποιότητα της πρώτης ύλης και η διαχείριση που γίνεται με γνώση, σε ένα εστιατόριο κρέατος στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο στεγάζεται σε χώρο με ιστορική και γευστική παράδοση.

Τηλέμαχος Athens

Εντυπωσιακή η ποιότητα της πρώτης ύλης και η διαχείριση που γίνεται με γνώση, σε ένα εστιατόριο κρέατος στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο στεγάζεται σε χώρο με ιστορική και γευστική παράδοση.

Τηλέμαχος Athens - εικόνα 1

Σε κάποιους θα φανεί­ υπερβολικό. Εγώ όμως το σκέφτηκα και θα το πω αναλαμβάνοντας την ευθύνη. Η μετακίνηση του Γιώργου Τσιλιγκίρη («Τηλέμαχος Barbeque Club») από μια γωνιά της Κάτω Κηφισιάς και το opening του «Τηλέμαχος Athens» στην καρδιά της εμπορικής/κοσμικής Αθήνας, εκτός από πολύ καλό φαγητό, θα προσφέρει άλλη μία μεγαλύτερης αξία υπηρεσία: θα μάθει στο κέντρο να τρώει καλό κρέας, σε όλες τις εκδοχές του, και κυρίως σωστά σιτεμένο και ψημένο­. Πέραν αυτού όμως, για πρώτη­ φορά το downtown βλέπει να ανοίγει τις πόρτες του ένα εστιατόριο που υπηρετεί το κρέας σε αυτό το επίπεδο.

Ο χώρος που επέλεξε ο Γιώργος Τσιλιγκίρης για το τολμηρό εγχείρημά του είναι εμβληματικός και με ιστορία. Μέσα στη στοά της οδού Πανεπιστημίου 10, στη θέση του παλιού «Απότσου», ο Ιάκωβος Μίσχαλης έστησε με ταλέντο ένα σκηνικό που χαίρεσαι να «ζεις» κάποιες ώρες μέσα του και το απολαμβάνεις. Ο χώρος παραπέμπει σε γαλλική brasserie, έχει κάτι το νοσταλγικό, το οποίο θυμίζει παλιές εποχές και αστική­ τάξη, έχει όμως και μετρημένα­ στοιχεία που δίνουν δυναμική στο χώρο και του χαρίζουν σύγχρονη αύρα.

Τηλέμαχος Athens - εικόνα 2

Σε επίπεδο γεύσης, τώρα, η εικόνα δεν απέχει αισθητά από αυτήν του «Τηλέμαχος Barbeque Club», με καλής ποιότητας κρέατα, τα οποία προέρχονται κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, καλό σίτεμα και προτάσεις ενίοτε αρκετά ασυνήθιστες στο χώρο της κρεατοφαγίας. Η διαφορά σε σχέση­ με το παρελθόν έγκειται κυρίως­ στην προμήθεια κρεάτων και με διεθνή διαπιστευτήρια ιδίως από την Ιταλία (Macelleria Oberto) ή με ηχηρά ονόματα (επίσης εξ Εσπερίας) όπως Angus κ.λπ. Σε ό,τι αφορά την ακρίβεια του ψησίματος, σε όλες τις περιπτώσεις το ταλέντο και οι δεξιότητες του team του Τσιλιγκίρη προβάλλουν ανάγλυφα.

Δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε μια πικάνια από Black Angus ή ένα rib eye για να καταλάβετε τι σημαίνει καλό κρέας και πώς ένας ψήστης-μάστορας μπορεί να το αναδείξει σε όλο το μεγαλείο του. Δίπλα σε αυτά τα καλούδια ένα εξαιρετικό ταρτάρ (όχι κιμάς από τη μηχανή), πολύ καλός καβουρμάς κι ένα σοφιστικέ πιάτο αλλαντικών (καπνιστή γλώσσα μοσχαριού, πρόβειο κρέας ωριμασμένο εξαιρετικά και ουρά βοδινού) συμπληρώνουν­ μια μοναδική για τα δεδομένα του αθηναϊκού κέντρου εικόνα. Κι επειδή η περιοχή το απαιτεί, η σχεδόν all day λειτουργία του χώρου θα στηρίζεται στα προαναφερθέντα μεν, όπως και σε άλλες έξυπνες προτάσεις, που θα δίνουν τη δυνατότητα μιας γευστικής απόλαυσης, πάντα με βάση το κρέας, σε τιμές που προκαλούν.

Τηλέμαχος Athens - εικόνα 3

Προτού κλείσω την παρουσίαση του «Τηλέμαχου Athens», θα ήθελα να επισημάνω την ποιότητα και την πληρότητα της wine list. με πάνω από 400 ετικέτες αποτελεί place to be για τους Αθηναίους οινόφιλους. Κερασάκι στην τούρτα η φοβερή πρόταση που κάνει η λίστα σε νοτιοαφρικανικά κρασιά. Και μόνο γι’ αυτό αξίζει η επίσκεψη. Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσουμε το σέρβις (γρήγορο, φιλικό κι επαγγελματικό), το συμπέρασμα βγαίνει αβίαστα. Επισκεφθείτε το όσο γίνεται πιο γρήγορα. Θα περάσετε καλά, θα δοκιμάσετε σπουδαία κρέατα και σίγουρα θα επαναλάβετε τη δοκιμή σύντομα.

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 15/7.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ATHENS Πανεπιστημίου 10 (εντός στοάς), 2103613300-1. Ωράριο λειτουργίας: Και μεσημέρι. Τιμές: € 20-45 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: Όχι. Πάρκινγκ: Στα πάρκινγκ του κέντρου.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια

Over Water / Sani Resort, Χαλκιδική

Σε μια ήσυχη ατμοσφαιρική βεράντα, με πανοραμική θέα στη μαρίνα του Sani Resort, το γαστρονομικό εστιατόριο του ξενοδοχείου "Sani Asterias" παρουσιάζει τη γαστρονομική ματιά της διεθνούς star-chef Stephanie Le Quellec μέσα από πιάτα-σύμβολα της γαλλικής γαστρονομίας, περασμένα από από Mediterranean - comfort φίλτρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
08/08/2024