The Shy Horse North

15

Το παλιό νεοκλασικό και ο κήπος του ανακαινίζονται δημιουργώντας ένα καινούργιο φιλόδοξα γκουρμέ εστιατόριο στην Αθήνα. Στην κουζίνα ο βραβευμένος Στέφανος Κολυμάδης μαγειρεύει με κοσμοπολίτικο μοντερνισμό.

The Shy Horse North

Το παλιό νεοκλασικό και ο κήπος του ανακαινίζονται δημιουργώντας ένα καινούργιο φιλόδοξα γκουρμέ εστιατόριο στην Αθήνα. Στην κουζίνα ο βραβευμένος Στέφανος Κολυμάδης μαγειρεύει με κοσμοπολίτικο μοντερνισμό.

The Shy Horse North - εικόνα 1

Ανακαίνιση εξ ανατολών: Είναι σίγουρα από τους πιο ατμοσφαιρικούς κήπους της Αθήνας (παλιότερα στέγαζε το «Γεύσεις με Ονομασία Προέλευσης»). Τώρα όμως που εγκαταστάθηκε εδώ το «The Shy Horse North» έχει αποκτήσει ασιατική αύρα με πάμπολλα μπαμπού στην περιφέρειά του. Η διαμόρφωση του χώρου καθορίζεται επίσης από την ultra μοντέρνα ξύλινη μπάρα με το γραμμικό δυναμισμό, ενώ τα μεταμοντέρνα φωτιστικά βλέπουν με άλλο μάτι τη γιαπωνέζικη παράδοση. Τώρα το καλοκαίρι τρως επίσης στη βεράντα του γοητευτικού νεοκλασικού του 19ου αιώνα, που τις χάρες του θα τις ανακαλύψουμε το χειμώνα. Το ύφος του ρεστοράν ελκύει κόσμο από τα βόρεια προάστια.

Κομψός γαστρονομικός μοντερνισμός: Την κουζίνα του Στέφανου Κολυμάδη την έχουμε δοκιμάσει τα τελευταία χρόνια στον «Διόνυσο» του «Elounda Beach» και στο «Lycabettus» του «Andronis Luxury Suites» στη Σαντορίνη και την έχουμε βραβεύσει με Χρυσό Σκούφο. Πηγαίνοντας λοιπόν στην Κηφισιά περιμέναμε μια γαστρονομία επιπέδου που έχει ως χαρακτηριστικό της τον κοσμοπολίτικο μοντερνισμό. Και το επιβεβαιώσαμε αμέσως, δοκιμάζοντας τη δροσερή αγγουρόσουπα με γάλα καρύδας, ζελέ λάιμ, ταρτάρ από φρέσκο καραβιδάκι και χαβιάρι λεμονιού: κομψότητα, αρμονία, ωραίες καθαρές γεύσεις.

Παρόμοια η αίσθηση από το ταρτάρ μοσχαρίσιου φιλέτου που έρχεται καλυμμένο με ζελέ από κονσομέ με κρέμα wasabi και ταιριαστά μακαρόνια. Κερασάκι στην τούρτα το πολύ καλό χαβιάρι osetra, made in Greece παρακαλώ! Κορυφαίο βεβαίως πιάτο εξ όσων δοκίμασα, τα μανιτάρια μορχέλες φρικασέ, με πουρέ αρακά, ζαχαρομπίζελα, τηγανητό αβγό σε τραγανή κρούστα και αέρα παρμεζάνας, παραδίδει μαθήματα σύνθεσης με μεγάλη κομψότητα, νοστιμιά, αρμονία και φινέτσα. Δεν είναι όλα του τα πιάτα όμως τόσο φτασμένα. Είναι μεν όλα καλά, αλλά η κουζίνα κινείται σε δύο ταχύτητες.

The Shy Horse North - εικόνα 2

Το μπαρμπούνι του, λ.χ., ενώ είναι άψογα ψημένο sous vide και περασμένο στη συνέχεια από το τηγάνι, ο συνδυασμός του με πάστα ελιάς, βασιλικό, κρέμα φάβας, αγιολί με σαφράν και σάλτσα με νερό ντομάτας, ελιά, βασιλικό και ντομάτα κονφί δεν διαθέτει τη φινέτσα που χαρακτηρίζει την κουζίνα του Κολυμάδη, με πολλές ακατέργαστες γωνίες, και τελικά είναι φλύαρος. Αντιθέτως το επίσης άψογα ψημένο λαβράκι με γλυκιά σάλτσα πάνω σε πουρέ κολοκυθιού με ζαχαρομπίζελα και κουσκούς με δυόσμο-λεμόνι είναι αρμονικό και τα κοντράστ δουλεύουν.

Το βοδινό φιλέτο έχει ασυνήθιστη αγριάδα στην υφή του και μεγάλη νοστιμιά. συνοδεύεται από κλασική ραφινάτη σάλτσα με πόρτο και φουαγκρά που της ταιριάζει πολύ ο τρουφάτος πουρές πατάτας. Η απομίμηση «ριζότο» από ψιλοκομμένο ωμό καλαμάρι εμβαπτισμένο σε μελάνι σουπιάς είναι βαθιά νόστιμη, αλλά το βανιλέ άρωμα φρούτων του πάθους κλοτσάει. Το γεγονός ότι και στα γλυκά επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό σημαίνει ότι, παρά το υψηλό της επίπεδο, η κουζίνα πρέπει να ξαναδουλέψει ορισμένες από τις ιδέες της για να αποκτήσει μεγαλύτερη ομοιομορφία. Εξαιρετίκ το «Mojito» με κρεμέ ρουμιού-λευκής σοκολάτας, κραμπλ ζάχαρης muscovado, ζελέ δυόσμου και σορμπέ λάιμ. στα «Φρούτα του πάθους» από κρεμέ σοκολάτας γάλακτος με κουλί από μάνγκο και φρούτα του δάσους, ζελέ λεμονόχορτου και σορμπέ καρύδας λείπει η ισορροπία. Το σέρβις χρειάζεται στρώσιμο.

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 20/7.

The Shy Horse North
Λεωφ. Κηφισίας 317, Κηφισιά, 2108076989
Τιμή: € 55-65 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ)
Ωράριο λειτουργίας: Κλειστά Κυρ.
Πρόσβαση ΑμεΑ: Όχι
Πάρκινγκ: Valet service

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια

Over Water / Sani Resort, Χαλκιδική

Σε μια ήσυχη ατμοσφαιρική βεράντα, με πανοραμική θέα στη μαρίνα του Sani Resort, το γαστρονομικό εστιατόριο του ξενοδοχείου "Sani Asterias" παρουσιάζει τη γαστρονομική ματιά της διεθνούς star-chef Stephanie Le Quellec μέσα από πιάτα-σύμβολα της γαλλικής γαστρονομίας, περασμένα από από Mediterranean - comfort φίλτρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
08/08/2024