Γαλάζια Hytra

13,5 ↑

Το ρομαντικό εστιατόριο του Αστέρα κατεβαίνει τη φετινή σεζόν με νέα ομάδα που επικεφαλής της είναι ο σεφ της «Hytra», Τάσος Μαντής.

Γαλάζια Hytra

Το ρομαντικό εστιατόριο του Αστέρα κατεβαίνει τη φετινή σεζόν με νέα ομάδα που επικεφαλής της είναι ο σεφ της «Hytra», Τάσος Μαντής.

Γαλάζια Hytra - εικόνα 1

Ρεμβασμός στην αθηναϊκή Ριβιέρα: Έρχομαι κάθε καλοκαίρι στη «Γαλάζια Hytra» και σε άλλα εστιατόρια του Αστέρα, και ομολογώ ότι αυτό το τοπίο δεν το βαριέμαι ποτέ. Μ’ αρέσει να λέω ότι υπάρχει μια σχεδόν ψυχοθεραπευτική γαλήνη σ’ αυτό το μαγικό σκηνικό της αθηναϊκής Ριβιέρας, μια τρυφερότητα που η ομορφιά της συνεχίζεται «αλλιώς», όταν πέσει το σκοτάδι και ανάψουν τα φώτα στην ακτή απέναντι. Αξίζει, πάντως, να πάτε νωρίς, για να χαζέψετε το ηλιοβασίλεμα και να ρεμβάσετε βλέποντας την εναλλαγή των χρωμάτων πριν και μετά τη δύση. Το εστιατόριο στη βεράντα του ξενοδοχείου «Westin» έχει λιτό ντεκόρ, με ξύλινες πολυθρόνες που αποπνέουν την αίσθηση του μοντέρνου από τις δεκαετίες του ’50 και του ’60.

Ο κόσμος γύρω μας είναι κυρίως ξένοι, ζευγάρια και οικογένειες, ωστόσο συχνάζουν και αρκετοί Έλληνες. Μαμαδίστικος γκουρμεδισμός: Φέτος έχουν αλλάξει τα γευστικά δεδομένα στη «Γαλάζια Hytra». πέρυσι την επιμέλεια της κουζίνας είχε ο Χρύσανθος Καραμολέγκος, ενώ φέτος σεφ είναι ο Τάσος Μαντής. Ο Μαντής εστιάζει στην ελληνική αστική παράδοση προσθέτοντας κάποιες σύγχρονες πινελιές. Το πιο χαρακτηριστικό αλλά και το καλύτερο πιάτο εξ όσων δοκίμασα ήταν οι κολοκυθανθοί. Γεμιστοί με καραβίδα, εκφράζουν την επιλογή ενός αστεράτου σεφ. η μαγκιά του, όμως, βρίσκεται στην πολύ καλή σάλτσα αγριομάραθου που με τη βαθιά ξινούτσικη νοστιμιά και το άρωμά της κάνει αυτό τα φαγητό να «φυσάει», τόσο που δεν θα βαριόμουν να το τρώω καθημερινά ως εξαιρετίκ νεο-μαμαδίστικο μαγειρευτό. Οι μικρές νέες πατάτες με τη φλούδα τους που προστέθηκαν, βρασμένες σε soft al dente, ενισχύουν την προσγειωμένη αίσθηση γαστροταβέρνας.

Γαλάζια Hytra - εικόνα 2

Σε παρόμοιο στιλ κινούνται πιάτα όπως τα παστουρμαδοπιτάκια με αρσενικό τυρί Νάξου και ντομάτα, η παραδοσιακή τυρόπιτα ή τα ποντιακά μαντί. Τα τελευταία έρχονται σε γιγάντιο μέγεθος συγκρινόμενα με τα παραδοσιακά. είναι μεν πεντανόστιμα, γεμισμένα με κιμά από αρνί-μοσχάρι και μια κυμινάτη σάλτσα ντομάτας πάνω τους, αλλά τους λείπει εκείνη η αχνιστή τρυφεράδα που σε κάνει να πιστεύεις ότι μόλις έχουν βγει από χαμάμ (η ζύμη τους, δηλαδή, είναι σκληρή). Στο κοκκινιστό μοσχαράκι με σιουφιχτά μακαρόνια τώρα, θα περίμενα κάτι παραπάνω από την επανάληψη μιας μυρωδάτης μαμαδίστικης σπεσιαλιτέ από μαγείρισσα με γαλαντόμο χέρι στο καρύκευμα.

Πολύ ωραία η τσιπούρα με χόρτα φρικασέ, απολαυστικό «πατατότο» και ξινό ωραιότατο αβγολέμονο, ενώ αντιθέτως το λαβράκι, παρά το σωστό ψήσιμό του, είναι πολύ αδύναμο (λόγω πρώτης ύλης, μάλλον) ενώ τις εντυπώσεις κερδίζει το ελαφρώς τρουφάτο κριθαρότο που το συνοδεύει. Στον κατάλογο υπάρχουν και κάποιες αλλιώτικες μοντέρνες συνθέσεις, όπως οι ωραιότατες ζουμερές και μυρωδάτες καραβίδες σερβιρισμένες με κινόα, καρυκευμένη με φιστίκι Αιγίνης και πολύ μυρωδάτο κόλιαντρο. Τα πολύ καλά γλυκά του κινούνται σε ανώτερο από τα φαγητά, χρυσοσκουφάτο επίπεδο. Ένα εξαιρετικό παγωτό φιστίκι ταιριάζει άψογα με σιροπάτη σούπα κερασιών, τα ίδια τα φρούτα και πραλίνα. το παρφέ σοκολάτας gianduja φυσάει βελούδινο πάνω σε τραγανό μπισκότο δίπλα σε παγωτό βανίλια.

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 13/7

ΓΑΛΑΖΙΑ HYTRA (Ξεν. «Westin Athens», «Astir Palace»), Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη, 2108902000. Ωράριο λειτουργίας: Κλειστά Δευτ. Τιμή: € 50-55 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: Ναι. Πάρκινγκ: Στο ξενοδοχείο.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια

Over Water / Sani Resort, Χαλκιδική

Σε μια ήσυχη ατμοσφαιρική βεράντα, με πανοραμική θέα στη μαρίνα του Sani Resort, το γαστρονομικό εστιατόριο του ξενοδοχείου "Sani Asterias" παρουσιάζει τη γαστρονομική ματιά της διεθνούς star-chef Stephanie Le Quellec μέσα από πιάτα-σύμβολα της γαλλικής γαστρονομίας, περασμένα από από Mediterranean - comfort φίλτρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
08/08/2024