Mikaello

13 ↑

Ο Alain Parodi ανανεώνει πολύ δημιουργικά το σκηνικό των burgers στην Αθήνα, φτιάχνει εξαιρετική πίτσα, έχει καλές τιμές, και ανοίγει μια πολύ δυνατή πρεσβεία στη Γλυφάδα για τα δημοφιλή εδέσματα.

Mikaello

Ο Alain Parodi ανανεώνει πολύ δημιουργικά το σκηνικό των burgers στην Αθήνα, φτιάχνει εξαιρετική πίτσα, έχει καλές τιμές, και ανοίγει μια πολύ δυνατή πρεσβεία στη Γλυφάδα για τα δημοφιλή εδέσματα.

Mikaello - εικόνα 1

Cosmopolitan: Υπάρχει μπόλικος κοσμοπολιτισμός σ’ αυτό το καινούργιο μαγαζί της Γλυφάδας. Στο τρίο της ομάδας «παίζουν» ο Mike Χιώτης, που ήρθε στην Αθήνα από τη Ν. Υόρκη, ο φιλέλληνας Γάλλος σεφ Alain Parodi, που κάνει σταθερά γαστρονομικές δουλειές τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, και ο bartender Γιώργος Σεβαστάκης. Στην ψηλοτάβανη σάλα του δεσπόζει ένα εικαστικό, ζωγραφισμένο πάνω σε πλακάκια, με μια εναέρια άποψη του νησιού του Μανχάταν και τις θερμές πορτοκαλί ροές των δρόμων του να κοντράρουν τους γκρίζους ουρανοξύστες.

Απέναντί του βρίσκεται η ανοιχτή κουζίνα, με έναν εντυπωσιακό πετρόφουρνο σκεπασμένο με σπασμένα λευκά πλακάκια αλά Gaudi και, μπροστά της, το πάσο είναι στρωμένο με «ασημί» πλακάκια με ανάγλυφα σχέδια, που «ανεβαίνουν» και στο ταβάνι. Το μπλε και το κίτρινο είναι δύο δυνατές πινελιές που δίνουν φρεσκάδα στο χώρο, όπως και οι post-modern διθέσιοι καναπέδες. Από την άλλη, ο εξωτερικός χώρος, που στεγάζει και το μπαρ, είναι πιο βαρύς απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς. Μαθαίνω βέβαια ότι σύντομα θα ανανεωθεί ο εξωτερικός χώρος των καπνιζόντων σε στιλ lounge, οπότε ελπίζω να ενοποιηθεί στιλιστικά το μαγαζί που τείνει να υιοθετήσει μια pop διάθεση, η οποία ταιριάζει στο γευστικό του concept.

Mikaello - εικόνα 2

Pizza και burgers δυνατά: Σ’ αυτά τα δύο πολυαγαπημένα είδη εστιάζει η κουζίνα του «Mikaello», αλλά το κάνει με πολύ δημιουργικό τρόπο που αναβαθμίζει την κατηγορία. Ο Parodi άλλωστε έχει στο πέτο του αστέρι Michelin, οπότε όπως θα περίμενε κανείς οι προτάσεις του στοχεύουν ψηλά. Πέρα απ’ αυτά όμως, δίνουν σημασία σε πολλές λεπτομέρειες, όπως λ.χ. στο ότι όλα τα ψωμιά, και τα μπριός των burgers αλλά και το λευκό και το χαρουπόψωμο, είναι νόστιμα και homemade. Την όρεξη ανοίγουν έξυπνες προτάσεις. Από την πρώτη βελουδένια μπουκιά του μαριναρισμένου φρέσκου σολομού καταλαβαίνεις την ποιότητα του ψαριού, με μια ωραία κόντρα από πικάντικη κρέμα αβοκάντο με τραγάνισμα από αβγά ψαριών.

Οι φρουτώδεις γαρίδες έρχονται σε τραγανιστή τεμπούρα με χοντρουλή κρούστα με μαγιονέζα κάρι σε γιαπωνέζικο κουτί σκεπασμένο με ψάθινη «κουρτίνα». Το καρπάτσιο συνδυάζει το γευστικότατό του κρέας με πικρούτσικη σαλάτα, μυρωδικά, και αν το ζητήσετε με τρούφα θα ενθουσιαστείτε ακόμη περισσότερο. Μόνο στο σεβίτσε του ψαριού, με κρεμμύδι, αγγούρι, φύκια wakame, το μαρινάρισμα ξέφυγε και το πιάτο βγήκε βαρύ. Τις πολύ καλές επιδόσεις της μπάρας τις επιβεβαίωσα συνδυάζοντας την αρμονική συγχορδία των υλικών του «Pink Panther» (βότκα βανίλια, χυμός γκρέιπφρουτ, λεβάντα, φρούτα του πάθους, σουμάδα) με το black cod. η ελαφράδα του ωραίου ψαριού συνδυάζεται με μπαστουνάκια από τζίντζερ και παντζάρι, κόλιαντρο και σησαμέλαιο, μόνο που η σάλτσα παντζαριού στη βάση του πιάτου είναι πολύ δυνατή για τα κυβικά του.

Mikaello - εικόνα 3

Tην εξαιρετική ναπολιτάνικη ζύμη της λεπτής πίτσας με αέρινα ρουστίκ κρούστα τη δοκίμασα σε δύο εκδοχές: στην «Da Napoli» χάρηκα το μεσογειακό συνδυασμό του γευστικότατου μείγματος 4 τυριών με κάππαρη-ελιές-αντσούγιες και στην «Bianca & Nera» τη γοητευτική συνύπαρξη των τυριών με φετούλες φρέσκιας μαύρης τρούφας. Στο κεφάλαιο των burgers υπάρχουν και 7 πρωτότυπες προτάσεις (ανάμεσά τους αυτή του Moussaka!). Ξεκίνησα με το «Morrocan Ahmar Merguez», που το μπιφτέκι του είναι φτιαγμένο από αρνί και μοσχάρι σε κόκκινο μπριοσέ ψωμί, και αξεσουάρ πιπεριές, τραγανό κρεμμύδι, κόλιαντρο και τσένταρ, αλλά το καρύκευμά του ήταν δειλό και όχι τόσο ανατολίτικο.

Παρόμοια αδυναμία είχε και το «Tandoori», αφού το πνεύμα τού καρυκεύματος των Ινδιών ήταν απόμακρο. Έπειτα όμως γεύτηκα δύο πολύ ωραία κομμάτια. Πρώτα, το «Dark Atlantic», όπου μέσα σε εντυπωσιακό μαύρο μπριός με μελάνι σουπιάς δεν βάζουν μπιφτέκι αλλά τηγανητό soft shell crab με ουασάμπι, τζίντζερ, κόλιαντρο και σαλάτα φυκιών wakame, καινοτομώντας με μια καθαρή, όλο φρεσκάδα γεύση και παιχνιδιάρικη υφή.

Mikaello - εικόνα 4
Alain Parodi

Και, στη συνέχεια, το καλύτερο έδεσμα του «Mikaello» με το όνομα-επιφώνημα «Ooo La La», μια θεάρεστη γαλλική «βρομιά» που περιλαμβάνει μπιφτέκι από Black Angus, ψημένο τέλεια ροζ και μουσκεμένο από μια γοητευτική λιπαρότητα στην οποία συμβάλλει και η ευγένεια του φουαγκρά, στήθος πάπιας, μανιτάρια chanterelles και τρούφα – ένα burger Rossini δηλαδή, που διεκδικεί με αξιώσεις τον τίτλο του καλύτερου στην Αθήνα. Στα γλυκίσματα ξεχώρισα το ωραιότατο «Ananas bon bon», ραβιόλια δηλαδή από φετούλες του φρούτου γεμιστές με γιαούρτι, και δίπλα παγωτό καρύδα και λεμόνι, με coulis μάνγκο. Ο χαλβάς με πορτοκάλι, σαντιγί, καρύδα και αμύγδαλο είναι πολύ σφιχτός και κάπως βαρύς, οι φράουλες Melba χαριτωμένες και, παρακαλώ, να διατηρηθεί το παγωτό αβοκάντο-λευκή σοκολάτα ως ερεθιστικό παραξένισμα, αλλά να του προσθέσουν άφθονη μέντα.

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 20/5.

MIKAELLO Πανδώρας 14, Γλυφάδα, 2108946668. Ωράριο λειτουργίας: Σάβ., Κυρ. & μεσημ. Κλειστά Δευτ. Τιμή: € 28-33 (το άτομο, χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: όχι. Πάρκινγκ: στους γύρω δρόμους.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια

Over Water / Sani Resort, Χαλκιδική

Σε μια ήσυχη ατμοσφαιρική βεράντα, με πανοραμική θέα στη μαρίνα του Sani Resort, το γαστρονομικό εστιατόριο του ξενοδοχείου "Sani Asterias" παρουσιάζει τη γαστρονομική ματιά της διεθνούς star-chef Stephanie Le Quellec μέσα από πιάτα-σύμβολα της γαλλικής γαστρονομίας, περασμένα από από Mediterranean - comfort φίλτρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
08/08/2024