Αιόλου 68

13 ↑

Μοντέρνα ψαροταβέρνα με πλούσιο κατάλογο, νόστιμες προτάσεις και καλές γενικά τιμές.

Αιόλου 68

Tηλ:

Τιμές:

€30 - €40

Μοντέρνα ψαροταβέρνα με πλούσιο κατάλογο, νόστιμες προτάσεις και καλές γενικά τιμές.

Αιόλου 68 - εικόνα 1

Όταν ένας εστιάτορας που ασχολείται με την ψαροφαγία («Ψάριστον») και ένας άλλος που υπηρετεί την κρεοφαγία («B.B.Q.») αποφασίζουν να ανοίξουν μαζί ένα εστιατόριο, τι μπορεί να προκύψει; Στη συγκεκριμένη περίπτωση, του «Αιόλου 68», παρά το πιθανολογούμενο λίγο απ’ όλα, το αποτέλεσμα είναι καλό και συνεκτικό και έχει θαλασσινό πρόσημο. Βέβαια, για να μην ξεχνιόμαστε, στον κατάλογο, κάτω από τον πολύ χαρακτηριστικό τίτλο «Το αντέχεις;», φιγουράρουν και έξι προτάσεις όπου η θάλασσα συναντάει την ξηρά, το μοσχάρι τον τόνο, ο αστακός το rib eye, το συκώτι τις γαρίδες κ.λπ. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Το «Αιόλου 68» είναι ένα πολύ ευχάριστο ψαροεστιατόριο-μεζεδοπωλείο σε ένα μάλλον άχαρο μέρος. Μπορεί η ταμπέλα να γράφει «Αιόλου», στην πράξη όμως το μαγαζί βρίσκεται μέσα στη στοά Πάππου, η οποία σαφώς δεν έχει τη χάρη ούτε τη γοητεία των κύριων δρόμων της περιοχής. Αυτά ωστόσο ξεχνιούνται μόλις περάσεις την πόρτα του. Ο χώρος είναι φωτεινός και πρόσχαρος, η διακόσμηση νησιώτικη (σοβάς και πέτρα) και τα φατνία με τις καλαμωτές, στην οροφή κυρίως, συμπληρώνουν την εικόνα και φτιάχνουν ένα περιβάλλον χαλαρό που σε κρατάει στο χώρο.

Αιόλου 68 - εικόνα 2

Σε επίπεδο προτάσεων το σύνολο του μενού ψηφίζει θάλασσα αφού ακόμα και στα ορεκτικά ή τις σαλάτες η νησιώτικη πινελιά (φάβα Σαντορίνης) ή η σχέση με τη θάλασσα (Ceasar’s με βουτυρόψαρo) είναι εμφανής. Οι δυνατότητες επιλογής που δίνει ο κατάλογος είναι πολλές και ξεκινάνε από τις ιδανικές για ούζο αλμυρές μπουκιές για να καταλήξουν σε ψάρι, μακαρονάδες, οστρακόδερμα κ.λπ. Προφανώς και εγώ ακολούθησα την ίδια σειρά και δοκίμασα παστουρμά της θάλασσας, νόστιμο αλλά αναμενόμενα αλμυρό, εξαιρετικό καπνιστό βουτυρόψαρο και αξιοπρεπή τόνο sashimi. Από το επόμενο κεφάλαιο «κάτι για να τσιμπήσουμε», την προσοχή μου τράβηξε η μπουγιαμπέσα. Γευστικό σύνολο καθόλου τσιγγούνικο σε ψάρι, με μόνη παρατήρηση το κάπως έντονο πικάντικο στοιχείο, αποτελεί ένα αξιοπρόσεκτο πιάτο.

Στα οστρακόδερμα εντύπωση μου έκαναν οι γαρίδες με τρούφα. Η προσέγγιση είναι ενδιαφέρουσα, η τρούφα (το λάδι της για την ακρίβεια) δεν καταδυναστεύει το πιάτο, πλην όμως οι γαρίδες είχαν στεγνώσει και είχαν χάσει τους χυμούς τους. Θέλει λίγη προσοχή. Στον αντίποδα, οι τηγανητές κουτσομούρες ήταν χυμώδεις με τραγανό περίβλημα και ίχνη πλεονάζοντος λαδιού. Τέλος έκλεισα το δείπνο μου με μια μερίδα συκώτι μοσχαρίσιο με γαρίδες, το οποίο δεν μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Το μεν συκώτι ήταν σωστά ψημένο, οι γαρίδες όμως αρκετά στεγνές σε ένα σύνολο το οποίο δεν δένει αρμονικά. Το μοσχάρι tataki με τόνο θα ήταν μάλλον μια πιο ενδιαφέρουσα επιλογή, δυστυχώς όμως δεν το δοκίμασα.

Παρά το γεγονός ότι τα επιδόρπια δεν είναι το δυνατό σημείο στο «Αιόλου 68» (άλλωστε αλλού βρίσκεται το ενδιαφέρον αυτών των μαγαζιών), συνολικά το συγκεκριμένο μεζεδοπωλείο/εστιατόριο είναι πραγματικά ενδιαφέρον. Έχει γενικά καλό φαγητό, μεγάλη ποικιλία προτάσεων και πολύ καλούς ουζομεζέδες, ενώ υποστηρίζεται, κι αυτό είναι σημαντικό, από δυο επιτυχημένους και έμπειρους επιχειρηματίες. Άρα σαφώς αποτελεί πρόταση εξόδου.

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 16/3.

ΑΙΟΛΟΥ 68 Αιόλου 68, κέντρο, 2103247925. Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά και μεσημέρι. Τιμή: € 25-35 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: Ναι. Πάρκινγκ: Στους γύρω δρόμους.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Περισσότερες πληροφορίες

Αιόλου 68

Αιόλου 68 (στοά), κέντρο
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια

Over Water / Sani Resort, Χαλκιδική

Σε μια ήσυχη ατμοσφαιρική βεράντα, με πανοραμική θέα στη μαρίνα του Sani Resort, το γαστρονομικό εστιατόριο του ξενοδοχείου "Sani Asterias" παρουσιάζει τη γαστρονομική ματιά της διεθνούς star-chef Stephanie Le Quellec μέσα από πιάτα-σύμβολα της γαλλικής γαστρονομίας, περασμένα από από Mediterranean - comfort φίλτρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
08/08/2024