Kiku - Ψυχικό

14 ↑

Νέα δυναμική στo αλέγρο bar-restaurant, το μενού του οποίου υπογράφει εδώ και ένα τρίμηνο ο Δημήτρης Κατριβέσης, παίζοντας στο ταμπλό του ιαπωνο-περουβιανού blending.

Kiku - Ψυχικό

Νέα δυναμική στo αλέγρο bar-restaurant, το μενού του οποίου υπογράφει εδώ και ένα τρίμηνο ο Δημήτρης Κατριβέσης, παίζοντας στο ταμπλό του ιαπωνο-περουβιανού blending.

Kiku - Ψυχικό - εικόνα 1

Η φετινή σεζόν έφερε αρκετές αλλαγές στα «Kiku». Την κουζίνα ανέλαβε ο Δημήτρης Κατριβέσης. Το «πρωτότοκο» στο Κολωνάκι, 23 χρόνων πια, έγινε members’ club και στράφηκε προς μια κουζίνα ιαπωνικο-ελληνικής όσμωσης. Είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω κάποια πρώτα δείγματα αυτής της λογικής που πατά στην ιδιοσυγκρασία και το ένστικτο του νέου executive chef, προλογίζοντας ταυτόχρονα το γευστικό προφίλ του πρώτου εκτός των συνόρων «Κiku» που θα ανοίξει μέσα στο 2016 στο Μayfair του Λονδίνου. Τα πιάτα έχουν υψηλό επίπεδο και, παίζοντας με το απρόσμενο, κεντρίζουν το ενδιαφέρον με διάφορους τρόπους.

Κι αν το μαγαζί της Δημοκρίτου λειτουργεί σχεδόν σαν λέσχη –και λέω σχεδόν γιατί και όσοι δεν είναι μέλη έχουν πρόσβαση στη σάλα της κάθε δεύτερο Σάββατο όπως και στις συναντήσεις του σεφ με ξένους και Έλληνες ομοτέχνους του που ξεκινούν στο τέλος του μήνα– υπάρχει πάντα το Νέο Ψυχικό. Το εκεί «Κiku», στην Περικλέους, με τα γραμμικά απωανατολίτικα κιγκλιδώματα, τα σκουρόχρωμα λακαριστά έπιπλα και τις συστοιχίες από μοβ νέον κυβάκια πάνω από το σούσι μπαρ, στο βάθος, παραμένει ένα ανοιχτό πόστο φαγητού και διασκέδασης.

Σ’ ένα μπαρ-ρεστοράν με lifestyle/κοσμικό χαρακτήρα και ανάλογο κοινό, όπου ιδίως τα παρασκευοσάββατα γίνεται ελαφρώς χαμός, το μενού του Κατριβέση ακολουθεί το fun προσανατολισμό του χώρου. Τονώνοντας την ιαπωνική βάση της κουζίνας με κάποια nikkei στοιχεία που χαρακτηρίζουν –ή να πω καλύτερα σφραγίζουν;– τα τελευταία χρόνια τη δουλειά του, ελίσσεται ανάμεσα σε πιο απλά και πολύπλοκα πράγματα, πιάνοντας διαφορετικές διαθέσεις και γούστα. Τα κοκτέιλ που υπογράφει ο Βασίλης Ρούσσος έχουν ωραία δυναμική.

Οι τιμές (παλιότερα ήταν κάπως υπερβολικές) έχουν γίνει πιο λογικές. Το κλαμπίστικα σκοτεινό στιλ του χώρου σε ζόριζε ακόμη και να διαβάσεις τον κατάλογο, και βρίσκω πολύ θετικό ότι διορθώθηκε πρόσφατα με δέσμες φωτός που πέφτουν στα τραπέζια. Πάντοτε τρως εν μέρει με τα μάτια –έτσι λέει η νευρογαστρονομία–, πρέπει λοιπόν να μπορείς να τα δεις λίγο καλύτερα τα πιάτα…

Kiku - Ψυχικό - εικόνα 2

Το tataki από Wagyu beef με πλούσια σε γεύση και αρώματα σάλτσα yuzu-τρούφας, μαύρη κινόα και aji amarillo ήταν λιτό, κομψό, καλοζυγισμένο, κρατώντας την καλή του πρώτη ύλη στο επίκεντρο. Το Gyuniku anticucho (μοσχαρίσιο κρέας στα ιαπωνικά και σουβλάκι στα περουβιανά αντίστοιχα) από rib eye ήταν φοβερά γευστικό, ενώ και το καλαμάρι τεμπούρα με μαρμελάδα τσίλι, σίσο, λάιμ, κόλιανδρο και αβγά χελιδονόψαρου αξίζει εύσημα για το ανάλαφρο τηγάνι του – αν του προσάπτω κάτι είναι ότι η μαρμελάδα γέρνει λίγο περισσότερο προς τη γλυκιά πλευρά.

Πιο προσεκτικό στις ισορροπίες του θα ήθελα το συνδυασμό enoki, shimeji, oyster, πλευρότους και πορτομπέλο με μίσο-γκορκοντζόλα που ξέρω ότι είναι δημοφιλής. Πληθωρικής αντίληψης σύνολο, βέβαια, αλλά η ποσότητα και η δύναμη του κρεμώδους τυριού επισκιάζει τις επιμέρους γεύσεις των μανιταριών. Από όλα όσα δοκίμασα ήταν ο πιο αδύναμος κρίκος.

Kiku - Ψυχικό - εικόνα 3

Από εκεί και πέρα, τα Kiku udon noodles, χοντρά noodles βρασμένα έτσι ώστε να κρατάνε λίγο στο δόντι, με τρυφερό, νόστιμο αρνίσιο κότσι μπρεζέ, πιπεριές padron και καλαμπόκι, παίζει στο ταμπλό ενός comfort food λατινο-γιαπωνέζικου fusion. Κι αν θέλετε κάτι πιο φίνο, υπάρχει το black cod με aji miso και καλαμπόκι σε στικ (κλασική συνήθεια του σεφ), ένα πιάτο φινετσάτο αλλά με εντάσεις, ελαφρώς πικάντικο, με πολύ ωραία αίσθηση καραμελώματος, και μια γερή τζούρα nikkei. Και το σούσι, πάντως, είναι καλοφτιαγμένο. Από όσα δοκίμασα ξεχωρίζω το nigiri σολομού με πιπερόριζα, μίσο, μείγμα σιτσίμι και αβγά χελιδονόψαρου. Τα επιδόρπια είναι πρωτότυπα, με παιχνιδιάρικη σωματοδομή. Κρίνοντας από τη θαυμάσια, εξωτικών αποχρώσεων κρεμ μπριλέ με λέμονγκρας και μίσο, χιόνι καρύδας με ωραία υφή και φρούτα του πάθους, θα σας έλεγα να μη φύγετε ή να μην περάσετε σε ποτό αν δεν δοκιμάσετε και γλυκό.

Η επίσκεψη της κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 24/11.

KIKU Περικλέους 7, Νέο Ψυχικό, 2106776759.
Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά, βράδυ. Κλειστά Κυρ. Τιμή: € 50-65 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ).
Πρόσβαση ΑμεΑ: Όχι. Πάρκινγκ: Valet service.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια

Over Water / Sani Resort, Χαλκιδική

Σε μια ήσυχη ατμοσφαιρική βεράντα, με πανοραμική θέα στη μαρίνα του Sani Resort, το γαστρονομικό εστιατόριο του ξενοδοχείου "Sani Asterias" παρουσιάζει τη γαστρονομική ματιά της διεθνούς star-chef Stephanie Le Quellec μέσα από πιάτα-σύμβολα της γαλλικής γαστρονομίας, περασμένα από από Mediterranean - comfort φίλτρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
08/08/2024