Grilleria

13 ↑

Ο Άρης –«El Pecado»– Χατζόπουλος ξαναχτυπάει στο γήπεδο της κρεατοφαγίας με ένα όμορφο και νόστιμο εστιατόριο που προσέχει τις τιμές του. Συνδυάζει το θεαματικό με το γκουρμέ και το mainstream και δείχνει να έχει κρυμμένο δυναμικό.

Grilleria

Ο Άρης –«El Pecado»– Χατζόπουλος ξαναχτυπάει στο γήπεδο της κρεατοφαγίας με ένα όμορφο και νόστιμο εστιατόριο που προσέχει τις τιμές του. Συνδυάζει το θεαματικό με το γκουρμέ και το mainstream και δείχνει να έχει κρυμμένο δυναμικό.

Grilleria - εικόνα 1

Χαρούμενο κρέας: Είναι μάλλον στο DNA του Άρη Χατζόπουλου η δημιουργία χαρούμενων μαγαζιών. Έτσι, μετά το θρυλικό πλέον «El Pecado», που χάθηκε σε μια πυρκαγιά τον Φεβρουάριο του 2012, ο Χατζόπουλος με τον συνέταιρό του Δημήτρη Νασούλα ανοίγουν το «Grilleria» στη Γλυφάδα. Ίσως το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο του μαγαζιού, που υπογραμμίζει το κρυφό του δυναμικό, είναι το όνομά του, γραμμένο μέσα στη σάλα με λάμπες, σαν ταμπέλα σε θέατρο του Μπρόντγουεϊ. Ακτινοβολεί χαρούμενα, όπως και το kitchen απέναντί του, με τα λαμπάκια του διαγωνίως, σε παρόμοιο στιλ. Το δάσος των mood lambs που κρέμονται σε διαφορετικά ύψη δημιουργεί αίσθηση οικειότητας και ζεστασιάς.

Ο αρχιτέκτονας και διακοσμητής Σπύρος Σούλης δημιούργησε έναν χώρο που, παρότι έχει αρκετά βιομηχανικά στοιχεία, όπως τα μεταλλικά πλέγματα και το μαύρο γυμνό ταβάνι ή το μάρμαρο σ’ ένα τμήμα του δαπέδου, διατηρεί τη θέρμη του φυσικού ξύλου –σε τραπέζια, καρέκλες και πάγκο κουζίνας– και της νοσταλγίας, με τα κεραμικά παλιομοδίτικα πλακάκια. Ούτε το χιούμορ λείπει, με την αυτοσαρκαστική υιοθέτηση σαν logo του μαγαζιού ενός χασάπικου μπαλτά και την υποσημείωση «meat, meat and more meat», ή ακόμη με μια συστοιχία μαχαιριών καρφωμένων στον τοίχο.

Grilleria - εικόνα 2

Είναι πολλές οι μεγάλες –οικογενειακές ή φιλικές– παρέες που κάθονται στα τραπέζια, δίνοντας «έξω καρδιά» αύρα. Κάποιοι δεν αποθαρρύνονται από την ψύχρα της εποχής και προτιμούν τα εξωτερικά τραπέζια στο έμπα, που ζεσταίνονται με σόμπες, προφανώς για να καπνίζουν με άνεση. Στην πίσω μεριά υπάρχει πάντως και μια πολύ ωραία αυλή, μες στο πράσινο και με το μεγαλύτερο δέντρο αβοκάντο της Αθήνας, την οποία θα χαρούμε από το Πάσχα και μετά. Το μόνο πράγμα που θα ’θελα, δεδομένης της Pecado ιστορίας του Χατζόπουλου, είναι μια πιο επιμελημένη και ατμοσφαιρική μουσική επένδυση, που θα συμβάλει τα μέγιστα στο κλίμα αυτού του παρεΐστικου μαγαζιού. Θεαματική κρεατοφαγία: Το μενού της «Grilleria» όχι μόνο δεν είναι μονοδιάστατο, αλλά έχει αρκετές έξυπνες ιδέες και δύο τουλάχιστον ταχύτητες κρεοφαγίας.

Μπορεί μεν να ξεκινάει από τα δημοφιλή κομμάτια και παρασκευάσματα (λέγε με φιλέτο, rib eye, T-bone, picanha, prime rib, μπιφτέκι), επεκτείνεται όμως και σε άλλες ωραίες ιδέες. Διάλεξα ένα συκώτι από τα ορεκτικά, που η μερίδα του παίζει άνετα για κυρίως (€ 10), και το καταευχαριστήθηκα: ολόσωστα σχαρισμένο, ροζ και ζουμερό, νοστιμότατο και μυρωδάτο, συνταιριάζεται με τον γλυκό εξωτισμό του καρπάτσιο μάνγκο, με λίγο ψητό καρότο, τζίντζερ και αφρό λέμονγκρας. Το πιάτο αυτό αρκεί για να σε κάνει να υποψιαστείς ότι στην κουζίνα υπάρχει ψαγμένος σεφ, που στην περίπτωσή μας είναι ο πεπειραμένος Κώστας Τερζούδης (πρώην «Αkanθus», «Villa Mercedes»), ο οποίος, είτε σε σχάρα είτε σε προχώ φούρνο Josper, προσέχει πολύ το ψήσιμο των κρεάτων.

Grilleria - εικόνα 3

Έτσι η picanha ήρθε τρυφερότατη μαζί με σάλτσα chimichurri και σαλατούλα ρόκα παρμεζάνα. Στο γήπεδο της σούπερ γκουρμέ κρεοφαγίας παίζουν τέσσερις άλλες προτάσεις, που αποτελούν δια­φορετικό κεφάλαιο στον κατάλογο της «Grilleria». Πρόκειται για κορυφαία γιαπωνέζικα βοδινά wagyu και γνήσιο kobe, με τιμές οι οποίες, ανάλογα με το marbling (ποσοστό ενδομυϊκού λίπους), ξεκινούν από τα € 60/100 γρ. για ένα rib eye με marbling 5-6 και φτάνουν τα € 110 για φιλέτο με σκορ 10-11! Αυτά είναι, βέβαια, τα κρέατα της γιορτής, αλλά χρειάζεται σίγουρα μεγαλύτερο ψάξιμο και σε αυτά της κάθε μέρας, αφού το γευστικό κρέας είναι εδώ και χρόνια δεσπόζουσα τάση στην Αθήνα και ξέρουμε ότι υπάρχουν δυνατότητες εξαιρετικών εναλλακτικών.

Αυτό, φυσικά, δεν σε εμποδίζει να χαρείς ένα χυμώδες tataki, πασπαλισμένο με άσπρο και μαύρο σουσάμι, με πιπεράτη σαλατούλα mizuna και ντρέσινγκ λεμονιού yuzu. Ακόμη περισσότερο μου άρεσαν πάντως τα θεαματικά σερβιρισμένα σουβλάκια, πάνω σε μεταλλική ράβδο σε πιατέλα από ξύλο ελιάς: πικάντικο και μυρωδάτο το κοτόπουλο tandoori με την ωραία σάλτσα του και πουρέ μελιτζάνας με γιαούρτι· ακόμη πιο θεαματική η «ξιφασκία» με σουβλάκια κοτόπουλου και χοιρινού μαριναρισμένα σε μαύρη μπίρα (καλύτερο και τρυφερότερο το πρώτο), με ωραίες πατάτες τηγανητές.

Grilleria - εικόνα 4

Εκεί, βέβαια, δεν έχουν αντίπαλο τα γιγάντια τραγανά και σαρκωμένα τσιπς signature «El Pecado» με τρουφάτη μαγιονέζα. Προτείνω ανεπιφύλακτα το γλυκοφάγωτο και μυρωδάτο λουκάνικο Αγρινίου, με μαγειρεμένο κόκκινο λάχανο δίπλα του, και θα ήθελα πιο προσεκτικά ψημένο τον γκιουζλεμέ, με πιο αεράτο φύλλο που θα αναδείκνυε τη γέμιση του σπανακιού, για να τον χειροκροτήσω (έρχεται με πρωτότυπη συνοδεία αϊράν). Τα γλυκά είναι γκουρμέ πειρασμός. Καλύτερο το υγρό, σέξι κέικ σοκολάτας με σορμπέ μάνγκο· νεωτεριστικό το μπακλαβαδάκι-τάπας σε μορφή ραβιολιού γεμιστού με ξηρούς καρπούς και κρέμα από κατσικίσιο γάλα και μέλι, μόνο που χρειάζεται αλλιώτικο σερβίρισμα για να μένει τραγανό· πιασάρικο το κραμπλ κακάο με καραμελωμένους ξηρούς καρπούς, κρέμα βανίλιας και παγωτό καραμέλας.

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 31/10

GRILLERIA Πανδώρας 16, Γλυφάδα, 2108981145. Ωράριο λειτουργίας: Και μεσημέρι. Τιμή: € 30-45 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: Όχι. Πάρκινγκ: Στους γύρω δρόμους.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια

Over Water / Sani Resort, Χαλκιδική

Σε μια ήσυχη ατμοσφαιρική βεράντα, με πανοραμική θέα στη μαρίνα του Sani Resort, το γαστρονομικό εστιατόριο του ξενοδοχείου "Sani Asterias" παρουσιάζει τη γαστρονομική ματιά της διεθνούς star-chef Stephanie Le Quellec μέσα από πιάτα-σύμβολα της γαλλικής γαστρονομίας, περασμένα από από Mediterranean - comfort φίλτρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
08/08/2024