Γαλάζια Hytra/«Astir Palace»

13,5 ↑

Με διαφορετικό concept φέτος και με τον Χρύσανθο Καραμολέγκο στην επιμέλεια της κουζίνας, το εστιατόριο του «Westin Athens» έχει ερεθιστική κουζίνα, εξαιρετική θέα και αποτελεί «πρέπει» καλοκαιρινή έξοδο.

Γαλάζια Hytra/«Astir Palace»

Με διαφορετικό concept φέτος και με τον Χρύσανθο Καραμολέγκο στην επιμέλεια της κουζίνας, το εστιατόριο του «Westin Athens» έχει ερεθιστική κουζίνα, εξαιρετική θέα και αποτελεί «πρέπει» καλοκαιρινή έξοδο.

Γαλάζια Hytra/«Astir Palace» - εικόνα 1

Ρομάντζο και θέα: Είναι πολλές οι φορές που θα ήθελα να μπω στη μηχανή του χρόνου και να βρεθώ στον «Αστέρα» των ’60s. Μόνο και μόνο για να βιώσω αυτήν την ωραία κοσμικότητα του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Ονειρεύομαι να τρώω στη βεράντα του και να περιβάλλομαι από μια χολιγουντιανή αύρα: από τον Φρανκ Σινάτρα, τον Τσάρλτον Ίστον και τον Πολ Νιούμαν μέχρι την Τζέιν Φόντα, την Τζόαν Κόλινς και, φυσικά, την Μπριζίτ Μπαρντό, της οποίας η εμφάνιση προκάλεσε σεισμό τότε στην Αθήνα.

Ακόμη κι αν δεν υπάρχει η ίδια φάση πλέον, το μαγικό σκηνικό της αθηναϊκής ριβιέρας είναι απαράλλαχτο και μία από τις «πρέπει» εξόδους φαγητού που αξίζει να χαρίσει κάποιος το καλοκαίρι στον εαυτό του. Εννοείται πως πρέπει να πάτε νωρίς για να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα και να ρεμβάσετε παρατηρώντας την αλλαγή των χρωμάτων πριν και μετά τη δύση.

Υπάρχει μια σχεδόν ψυχοθεραπευτική γαλήνη στο τοπίο, μια τρυφερότητα που η ομορφιά της συνεχίζεται «αλλιώς» όταν πέσει το σκοτάδι και ανάψουν τα φώτα απέναντι. Ο κόσμος γύρω είναι κυρίως ξένοι, ζευγάρια και οικογένειες, δεν λείπουν όμως και οι Έλληνες.

Γαλάζια Hytra/«Astir Palace» - εικόνα 2

Ελληνοκεντρικό fusion με τσαχπινιά: Φέτος είναι πολύ διαφορετική γευστικά η «Γαλάζια Hytra». Ο διχασμός ανάμεσα στο φιλόδοξα γκουρμέ κομμάτι του εστιατορίου και στην ταβέρνα που δεν εκπλήρωνε τις προσδοκίες που περίμενε κάποιος είναι παρελθόν. Τώρα ο Χρύσανθος Καραμολέγκος, ο οποίος επιμελείται την κουζίνα του εστιατορίου, έχει αναπτύξει το δικό του στιλ, έτσι που το φαγητό μοιάζει πολύ με αυτό που χαιρόμαστε στην περίφημη «Ντομάτα» στη Χαλκιδική, και ομολογώ ότι ταιριάζει πολύ σε αυτόν το χώρο.

Αυτό σημαίνει απρόσμενες τσαχπινιές, οι οποίες μετατρέπουν οικείες ιδέες σε σπεσιαλιτέ που συνδυάζουν μοναδικότητα και άποψη. Να όπως οι τηγανητές σαρδέλες: έρχονται με τεμπουράτο τηγάνισμα, πασπαλισμένες με μαύρο και άσπρο σουσάμι, κι έχουν δίπλα τους κόντρα από ταιριαστή βινεγκρέτ σύκου και ντελικάτα γλυκόξινα λεμόνια confit, που δίνουν μια μαροκινή νότα στο πιάτο.

Ο Καραμολέγκος αρέσκεται να παίζει με το ρουστίκ και σερβίρει γεύσεις που τους παραδίνεσαι εύκολα. Μαρινάρει γαρίδες με γιαούρτι, τσίλι και λάιμ και τις σερβίρει πάνω σε μια οριεντάλ μπρουσκέτα με μυρωδάτη από βασιλικό και κύμινο ψητή ντομάτα. Ή ακόμη σερβίρει πολύ πρωτότυπα, νοστιμότατα κεμπάπ γεμισμένα με φέτα και δίπλα τους μια αλλιώτικη ταμπουλέ με πολλά μυρωδικά.

Γαλάζια Hytra/«Astir Palace» - εικόνα 3

Μερικές φορές, βέβαια, το κοντράστ μεταξύ ντελικάτου και ρουστίκ δεν αποδίδει τα δέοντα. η μπρουσκέτα με το «λιπαρό» (;) τηγανητό ταραμά π.χ. στέκεται αμήχανα δίπλα στα εξαιρετικά, χυμώδη, αχνιστά με μαραθόριζα μύδια και (το γουλιά και συχώριο) ζουμάκι τους. Άλλοτε πάλι υπάρχουν δια­μαντάκια που σε κάνουν να υποκλίνεσαι στο ταλέντο του.

Μιλάω για τη φέτα μπριλέ με καραμελωμένη ζάχαρη, που η γλυκο-αλμυρή γεύση της ταιριάζει θεϊκά με το τραγανό καρπούζι και τη βινεγκρέτ δυόσμου. Πρόκειται για ένα φανταστικό νεολογισμό που ανανεώνει την κλασική ελληνική συνήθεια –προσκυνώ το μεταμοντέρνο σεξαπίλ της!– και τολμώ να πω ότι για μένα είναι το πιάτο του καλοκαιριού.

Γαλάζια Hytra/«Astir Palace» - εικόνα 4

Στο σύνολό του ο κατάλογος έχει πολλές ωραίες ιδέες, όπως το άψογα ψημένο λαβράκι με την τραγανή πέτσα, που έρχεται με πεντανόστιμες βραστές πατατούλες και σπαράγγια με ελαφρώς πικάντικη­ βινεγκρέτ από πιπεριές jalapeno καθώς και βελούδινη ξινή κρέμα αβοκάντο, ή τα γευστικότατα φιλετάκια σε απωανατολίτικη μαρινάδα από σόγια, τζίντζερ και λάιμ, σερβιρισμένα με την άπαιχτη αρμονία­ μιας κρέμας από ταχίνι, γιαούρτι­ και μέλι.

Να ξέρετε, τέλος, ότι θα ήταν αμαρτία να μην αφήσετε αρκετό χώρο για γλυκό, αφού οι ιδέες του Καραμολέγκου είναι άκρως προκλητικές: μιλφέιγ με πεντατράγανο φύλλο πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη, φράουλα, μασκαρπόνε και σιρόπι βασιλικού, εξαιρετική μους από σοκολάτα μαύρη και γάλακτος, που έρχεται με μυρωδάτο, εντελώς ασυνήθιστο παγωτό Σετσουάν, ωραίο homemade γλυκό ντοματάκι αλλά και γαλακτομπούρεκο με σταφίδες, χουρμάδες και σιρόπι ροδόνερου.

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 29/7.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια

Over Water / Sani Resort, Χαλκιδική

Σε μια ήσυχη ατμοσφαιρική βεράντα, με πανοραμική θέα στη μαρίνα του Sani Resort, το γαστρονομικό εστιατόριο του ξενοδοχείου "Sani Asterias" παρουσιάζει τη γαστρονομική ματιά της διεθνούς star-chef Stephanie Le Quellec μέσα από πιάτα-σύμβολα της γαλλικής γαστρονομίας, περασμένα από από Mediterranean - comfort φίλτρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
08/08/2024