Θέα Θάλασσα

13

Ψαγμένη ψαροταβέρνα με καλές επιδόσεις στη σχέση ποιότητας-τιμής, εστιάζει μόνο σε ελληνικά φρέσκα ψάρια, απλώνεται σε ποικίλους ουζομεζέδες, αγαπάει τα όστρακα κι έχει ανάμεσα στα ατού της τόσο γνωστές όσο και άγνωστες θαλασσινές μακαρονάδες.

Θέα Θάλασσα

Ψαγμένη ψαροταβέρνα με καλές επιδόσεις στη σχέση ποιότητας-τιμής, εστιάζει μόνο σε ελληνικά φρέσκα ψάρια, απλώνεται σε ποικίλους ουζομεζέδες, αγαπάει τα όστρακα κι έχει ανάμεσα στα ατού της τόσο γνωστές όσο και άγνωστες θαλασσινές μακαρονάδες.

Θέα Θάλασσα - εικόνα 1

Θέα σκάφη και… θάλασσα προφανώς, αφού το μαγαζί βρίσκεται στο Μικρολίμανο και ακριβώς μπροστά του δένουν κότερα και ιστιοπλοϊκά. Παρεμπιπτόντως, βολτάροντας πλέον στο γραφικό λιμάνι, δια­πιστώνεις ότι έχει εκσυγχρονιστεί και διευρύνει το χαρακτήρα του σε σχέση με παλιότερα. Υπάρχουν, φυσικά, πάντα οι χαρακτηριστικές ψαροταβέρνες και αυτές όμως έχουν αλλάξει το στιλ τους ακολουθώντας τις τάσεις της εποχής.

Έχουν δημιουργηθεί επίσης πολλά καφέ-μπαρ, το κρέας που δεν υπήρχε παίζει πλέον κυρίως ως κεμπάπ, καλοστημένα ιταλικά εστιατόρια και sushi places έχουν κάνει την εμφάνισή τους, ενώ η περιοχή έχει αναβαθμιστεί με την έλευση βραβευμένων από τους Χρυσούς Σκούφους εστιατορίων. Θα πρέπει, ωστόσο, να επισημάνω ότι η εικόνα του όμορφου λιμανιού χαλάει από κάποια παρατημένα κλειστά μαγαζιά και κυρίως από τα σκουπίδια που φιγουράρουν στο κέντρο του. Απαράδεκτη εικόνα και κάτι πρέπει να κάνουν γι’ αυτό τόσο ο Δήμος Πειραιά όσο και οι ιδιοκτήτες των μαγαζιών.

Θέα Θάλασσα - εικόνα 2

Πάμε όμως τώρα στο «Θέα Θάλασσα», που η συμπαθητική βεράντα του πάνω στο λιμάνι εξασφαλίζει μεν ρομάντζα, χρειάζεται ανανέωση δε. Είναι ωραίο το ξύλινο ντεκ σκάφους στο πάτωμα, αλλά το ντεκόρ με το κακοφωτισμένο διακοσμητικό των γαλάζιων ιστιοφόρων μοιάζει αμήχανο. ένας προσεκτικότερος φωτισμός θα βελτίωνε τα πράγματα και πάλι όμως είναι σαφές ότι χρειάζεται μια ριζικότερη αλλαγή, που να συμβαδίζει με το στιλ μοντέρνας ταβέρνας το οποίο εκφράζει η επίπλωση. Η σάλα βέβαια, από την άλλη πλευρά του δρόμου, με διακοσμητικό θέμα τα βαρέλια παλαίωσης κρασιού και καθρέφτες απέναντί τους είναι πιο φροντισμένη.

Θέα Θάλασσα - εικόνα 3

Ψαροταβέρνα & more: Το «Θέα Θάλασσα» είναι από τα μαγαζιά που κερδίζουν γρήγορα την εμπιστοσύνη σου και αυτό στον τομέα του ψαριού είναι πολύ σημαντικό. Στο ψυγείο-βιτρίνα έχει ψάρια ολόφρεσκα, ελληνικά όπως διευκρινίζει ο ιδιοκτήτης, με τα ίχνη του ψαροντούφεκου πάνω τους να συνηγορούν σε αυτό. Την ημέρα που πήγα δεν είχε πολλά, αλλά ήταν όλα ένα κι ένα, και αυτό λέει πολλά για την εμπιστοσύνη που λέγαμε. Στη σελίδα του εστιατορίου στο Facebook επίσης παίζουν πολύ συχνά βίντεο με ζωντανά αλανιάρικα ψάρια.

Αυτό βεβαίως μπορεί να μειώνει τις επιλογές των ιχθύων, αλλά τις πιστοποιεί. Το μενού του μαγαζιού άλλωστε είναι αρκετά ευρύ, εκτεινόμενο και πέρα από τα κλασικά της ψαροταβέρνας, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να νιώσεις στριμωγμένος ή να βαρεθείς. Στους κλασικούς μεζέδες, τώρα, η φάβα από το Εμπορειό της Σαντορίνης ξεχωρίζει έτσι ζουμερή και γλυκοφάγωτη που έρχεται, με αμυγδαλάτη γεύση. Υπάρχουν βεβαίως όλοι οι γνωστοί ουζομεζέδες, όπως ψητό χταπόδι, καλαμαράκι, γαύρος, σαρδέλα αλλά και δύο τεφαρίκια που ξεχωρίζουν: η παριανή γούνα­ από σκουμπρί, με σάρκα πλούσια κι ευγενώς ρουστίκ, που συνοδεύεται από σύγχρονη γαρνιτούρα φυκιών wakame, και ο τσίρος, επίσης από σκουμπρί, που είναι ακόμη καλύτερος.

Και τα δύο φτιάχνονται κάθε δυο-τρεις ημέρες και ειδικά ο τσίρος έχει μελωμένη, βουτυράτη φρεσκάδα που τον κάνει να ξεχωρίζει απ’ οτιδήποτε παρόμοιο κυκλοφορεί. Στον κατάλογο υπάρχουν γαρίδες Αμβρακικού, αλλά επειδή δεν είναι πάντα διαθέσιμες παραγγείλαμε συμιακό γαριδάκι­. ήταν κατώτερο του αναμενόμενου, με τη γνωστή γλύκα της γεύσης του να πάσχει στην περίπτωσή μας από ένταση. Τα όστρακα είναι­ από τα πράγματα που παίζουν δυνατά στο «Θέα Θάλασσα», καθώς σερβίρονται ωμά και φρέσκα –με φύκια ανάμεσά τους– αλλά και αχνιστά και σε σαγανάκια.

Θέα Θάλασσα - εικόνα 4

Το ίδιο δυνατά παίζουν και οι μακαρονάδες, με μια γκάμα που ξεκινάει από αστακό και γαρίδες και φτάνει σε πιο εκσυγχρονισμένες εκδοχές με πεσκανδρίτσα, κολοκυθάκια και ντοματίνια. Διαλέξαμε αυτή με τα όστρακα και χαρήκαμε γλυκοφάγωτα και μυρωδάτα capellini σε άψογο al dente, με ζουμερούς πετροσωλήνες, κυδώνια, μύδια και ντοματίνια. Την τέχνη του αχνίσματος την κατέχουν εδώ.

Τελευταία ήρθε μια ωραία γλώσσα, την οποία είχα διαλέξει μπαίνοντας. Ζητήσαμε να μας την τηγανίσουν με βούτυρο και ήρθε πεντανόστιμη, με τη σάρκα της στακάτη και φίνα, ροδοκοκκινισμένη όπως πρέπει στην επιφάνεια. Η ντομάτα σε ροδέλες μαζί με κάππαρη και καππαρόφυλλα που παραγγείλαμε ήταν ταιρια­στή συνοδεία. Ένα πράγμα που πρέπει να βελτιωθεί, πάντως, άμεσα είναι τα γλυκά. Το εκμέκ βαρύ και παλιομοδίτικο, όπως και το μιλφέιγ, και το μωσαϊκό δυστυχώς αδύναμο. Είναι γενναιόδωρο που τα κερνάνε, αλλά δεν στέκονται στο ύψος του μαγαζιού, οπότε κάτι πρέπει να γίνει.

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 6/6.


ΘΕΑ ΘΑΛΑΣΣΑ

Ακτή Κουμουνδούρου 58, Μικρολίμανο, 2104132070. Ωράριο λειτουργίας: Και μεσημέρι. Τιμή: € 25-30 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: Ναι. Παρκινγκ: Υπάρχουν πάρκινγκ αλλά και παρκαδόροι στο Μικρολίμανο.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια

Over Water / Sani Resort, Χαλκιδική

Σε μια ήσυχη ατμοσφαιρική βεράντα, με πανοραμική θέα στη μαρίνα του Sani Resort, το γαστρονομικό εστιατόριο του ξενοδοχείου "Sani Asterias" παρουσιάζει τη γαστρονομική ματιά της διεθνούς star-chef Stephanie Le Quellec μέσα από πιάτα-σύμβολα της γαλλικής γαστρονομίας, περασμένα από από Mediterranean - comfort φίλτρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
08/08/2024