CTC

15 ↑

Το ολοκαίνουργιο εστιατόριο του Αλέξανδρου Τσιοτίνη βάζει νέα γαστρονομικά δαιμόνια στην Αθήνα. Ετοιμαστείτε για δυνατά menu degustation στη σπιτικά ντιζαϊνάτη σάλα του.

CTC

Το ολοκαίνουργιο εστιατόριο του Αλέξανδρου Τσιοτίνη βάζει νέα γαστρονομικά δαιμόνια στην Αθήνα. Ετοιμαστείτε για δυνατά menu degustation στη σπιτικά ντιζαϊνάτη σάλα του.

CTC - εικόνα 1

Ξεφυλλίζοντας το «Wallpaper»: Το έξυπνο ακρωνύμιο, το οποίο δια­βάζεται ως «σίτιση», εκφράζει με σαφήνεια την conceptual προσέγγιση της ονοματοδοσίας εστιατορίων από τη νέα γενιά των σεφ, εκεί που πριν από 20-25 χρόνια ο προβληματισμός για το όνομα ενός γκουρμέ εστιατορίου θα ήταν μεταξύ «Tresor Gourmand» και «Le Grand». Με το που μπαίνεις, λοιπόν, στο «CTC» αντικρίζεις ένα σκηνικό σαν από φωτογράφηση του περιοδικού «Wallpaper».

Υπάρχει μια αύρα high-end μοντερνισμού που θυμίζει σαλόνια των ’60s-’70s όπως τα βλέπουμε στις ελληνικές ταινίες και υλοποιείται κυρίως από το μπαράκι στην είσοδο με μια συστοιχία μπρούντζινων σωλήνων να υψώνεται από το πάτωμα μέχρι το ταβάνι. ακόμη και τα στουλ μπροστά του είναι φτιαγ­μένα από τους ίδιους σωλήνες, μια ωραία tailormade κατασκευή της Πένυς Μπαρτζώκα, η οποία επιμελήθηκε και το ντεκόρ. Ταιριαστή επιλογή η διαμόρφωση του υπόλοιπου χώρου σαν σαλοτραπεζαρία ευαίσθητου στις χάρες του ντιζάιν ιδιοκτήτη.

Οι λευκές πολυθρόνες στο ωραίο ξύλινο ψαροκόκαλο του πατώματος με τους λευκούς καναπέδες και τα λιτά φωτιστικά διαμορφώνουν ένα στιλάτο περιβάλλον. Τη σπιτική αύρα του χώρου ενισχύουν οι βαριές γκρίζες κουρτίνες, το μοναστηριακό τραπέζι (το ρουστίκ του ύφος «κλοτσάει» λίγο με τα άλλα στοιχεία, όμως τελικά δεν πολυφαίνεται) και οι πετσέτες με την κλασική κεντημένη κομψότητά τους.

Πολύ όμορφη και ακόμη πιο ντιζαϊνάτη η διαμόρφωση­ του παταριού σε χώρο κατάλληλο­ για πιο πριβέ δείπνα. Από τα πιο ωραία στοιχεία του εστιατορίου είναι τα πιάτα σερβιρίσματος με τα πολύ ξεχωριστά σχέδια. κάποια μάλιστα είναι δημιουργίες του Σαντορινιού μαρμαρογλύπτη Γρηγόρη Κουσκουρή. Το παράθυρο στην ανοιχτή κουζίνα, πάλι, δίνει σκληρή αίσθηση σε σχέση με το υπόλοιπο ντεκόρ, ακόμη κι αν εδώ η προχωρημένη γαστρονομική πρόταση βρίσκεται στο επίκεντρο.

CTC - εικόνα 2

Υψηλής γαστρονομίας και γκουρμέ gastropub γωνία: Η διαδρομή του Αλέξανδρου Τσιοτίνη, παρά τα 29 χρόνια του, είναι εντυπωσιακή. Τρεις φορές βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο στο «Calypso» του «Elounda Peninsula» και με μαθητεία σε μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου («Noma», «Arpege», «L’Astrance», «Michel Bras»), είναι αναμφισβήτητα ταλέντο. Η κίνησή του να ανοίξει το δικό του γκουρμέ εστιατόριο στην Αθήνα είναι τολμηρή, αλλά το επίπεδο της κουζίνας του είναι ικανό να συναρπάσει.

Το λέω αυτό έχοντας δοκιμάσει δύο φορές την κορυφαία δημιουργία του, τη βελουτέ καλαμποκιού με αστακό, αφρό από τρούφα και άρωμα περγαμόντο: ένα πιάτο με ζηλευτή αρμονία, φινέτσα υψηλού επιπέδου κι εκπληκτικά αρωματικά ξεσπάσματα, που θα έμπαινε ανέτως στο μενού διάστερου ρεστοράν! Τολμηρή είναι και η πρόθεσή του να προωθήσει ουσιαστικά δύο menu degustation (5 πιάτα/€ 50 και 8 πιάτα/€ 80) παρότι υπάρχουν και 8 αλά καρτ πιάτα. Αξίζει, πάντως, να μπείτε στη διαδικασία των μενού διότι ανεβάζουν ψηλά το στροφόμετρο της απόλαυσης.

Στις δύο φορές που επισκέφθηκα­ το «CTC» διέκρινα δύο στιλ πιάτων. Στα πιο αρτίστικα και ίσως πιο αφαιρετικά, εκτός από τη βελουτέ, θα έβαζα οπωσδήποτε τα ντελικάτα, άψογα ψημένα χτένια είτε στην εκδοχή με τα salsify σιγομαγειρεμένα (γοητευτική φυτική φινέτσα) και σε πουρέ με κρέμα λεμονιού που ηλεκτρίζει είτε με το τραγανό «ριζότο» και κρέμα από αγκινάρα Ιερουσαλήμ με ελληνική τρούφα, φανταστική μαγιονέζα μαύρου σκόρδου και «αέρα» μυρωδικών. το βαθύτατα νόστιμο και καλοζυγισμένο αφέψημα από φλούδες αγκινάρας Ιερουσαλήμ με γιαπωνέζικο shiso και λάιμ κι ένα απίστευτο διαμαντάκι, τα φύλλα ρυζιού με μελάνι σουπιάς, κρέμα αντζούγιας και σάλτσα λάιμ (πρωτότυπη σαμπανιζέ ισορροπία), που δοκίμασα ως amuse bouche.

CTC - εικόνα 3

Στο ίδιο επίπεδο και δύο από τα γλυκά που έχω δοκιμάσει: η βελούδινη κρέμα λευκής σοκολάτας namelaka με σορμπέ και μαρέγκες από γιαούρτι με βιολέτα και κόκκινα φρούτα και η φανταστική αναδομημένη μηλόπιτα με μαρέγκα κανέλας γεμισμένη με σορμπέ πράσινου μήλου.

Όλη αυτή η παρέλαση πιάτων θα μπορούσε να τοποθετήσει το εστιατόριο στην πρώτη γραμμή της ελληνικής γαστρονομίας. Στο ξεκίνημά του όμως έχει και ωραίες σπεσιαλιτέ που διαθέτουν μεν σαφή στοιχεία υψηλής γαστρονομίας, τα συνδυάζουν δε με πιο comfort παρασκευές, δημιουργώντας μια αίσθηση κουζίνας γκουρμέ gastropub.

Το εξαιρετικό μελωμένο αρνάκι, λ.χ., σερβίρεται και με σούπερ βελούδινη, αρωματική κρέμα κολοκυθιού και μπεαρνέζ «καμένου» βουτύρου με δεντρολίβανο, και με κουσκούς λαχανικών. η αέρινη τραγανή και μελωμένη πανσέτα ιβηρικού χοιρινού έχει δίπλα της το (πιο βαρύ) μάγουλο και φανταστικές γαρνιτούρες από πουρέ αρακά, baby καρότα μαγειρεμένα με πορτοκάλι και κομματάκια ροζ γκρέιπφρουτ και πορτοκαλιού.

Ανάμεσα σε αυτά τα δύο στιλ στέκονται οι πολύ καλές στηθοπλευρές που λιώνουν στο στόμα με ταιριαστή γαρνιτούρα κρεμμυδιού σε τρεις μορφές (τουρσί και καραμελωμένο, ψημένο σε κρέμα και με τραγανή και απαλή πολέντα). Το «CTC» ξεκίνησε δυνατά από τις πρώτες ημέρες της λειτουργίας του και περιμένουμε να συνεχίσει ακόμη πιο ανεβασμένο.

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 27/5.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια

Over Water / Sani Resort, Χαλκιδική

Σε μια ήσυχη ατμοσφαιρική βεράντα, με πανοραμική θέα στη μαρίνα του Sani Resort, το γαστρονομικό εστιατόριο του ξενοδοχείου "Sani Asterias" παρουσιάζει τη γαστρονομική ματιά της διεθνούς star-chef Stephanie Le Quellec μέσα από πιάτα-σύμβολα της γαλλικής γαστρονομίας, περασμένα από από Mediterranean - comfort φίλτρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
08/08/2024