Opera Prima

13 ↑

Ενδιαφέρουσα τρατορία σε γνώριμο για την ιταλική κουζίνα χώρο και γεύσεις που αξίζουν την επίσκεψη

Opera Prima

Ενδιαφέρουσα τρατορία σε γνώριμο για την ιταλική κουζίνα χώρο και γεύσεις που αξίζουν την επίσκεψη

Opera Prima - εικόνα 1

Ενδιαφέρουσα άφιξη. Δύο ιταλοί chefs με επιτυχημένη προϊστορία στην Ελλάδα είναι οι νέοι ένοικοι της μονοκατοικίας στο κέντρο του Αμαρουσίου που φιλοξενούσε μέχρι πρότινος το Dal Professore. Απ’ότι φαίνεται, το εν λόγω κτίριο έχει μια…αδυναμία στην ιταλική κουζίνα και επί πλέον επιλέγει σωστά τους θεράποντες αυτής. Η πρόταση που κάνουν οι νεοφερμένοι στο χώρο chefs/ιδιοκτήτες Giovanni και Alex είναι αυτή μίας κλασικής χαμηλού κόστους τρατορίας που προσφέρει ότι περιμένει κάποιος από το συγκεκριμένο είδος εστιατορίου. Αρκετά ορεκτικά (ζεστά και κρύα) με σαφές ιταλικό πρόσημο, μία ποικιλία από πίτσες, πάστες και ριζότι και φυσικά κάποια κρέατα στα οποία προφανώς περιλαμβάνεται η κλασική ταλιάτα και ένα μη αναμμένο τουρνεντό Ροσίνι.

Opera Prima - εικόνα 2

Το περιβάλλον, για όσους δεν γνωρίζουν το μαγαζί, έχει δύο χώρους. Μία μικρή εσωτερική αίθουσα με ζεστά χρώματα που γέρνουν ελαφρά προς το σκούρο και ένα υαλόφρακτο εξωτερικό χώρο (πιθανόν παλιές βεράντες) που είναι μεν πιο απλός και ψυχρός έχει όμως το πλεονέκτημα της φωτεινότητας και της επαφής με το περιβάλλον του κτιρίου. Γενικά το σύνολο είναι φιλόξενο. Από το σχετικά εκτενές menu δοκίμασα λίγα απ’όλα. Από όσα έφτασαν στο τραπέζι μου το μόνο που με προβλημάτισε ήταν τα paccheri (τυπικό ιταλικό είδος ζυμαρικού) μαγειρεμένο σε ζωμό με γαρίδες και καραβίδες. Το πρόβλημα του πιάτου δεν είναι κυρίως το σχετικά έντονο al dente όσο η έλλειψη της θαλασσινής αίσθησης τόσο γευστικά όσο και αρωματικά. Πέραν του συγκεκριμένου, ό,τι άλλο δοκίμασα ήταν καλό και επαρκές γι’αυτό που αναμένει ο πελάτης από μία τρατορία.

Opera Prima - εικόνα 3

Το vitello tonnato προτείνεται με γευστικές και πολύ λεπτές φετούλες μοσχαριού και μια λεπτής υφής σάλτσα με ισορροπημένη αίσθηση τόνου. Εξ’ίσου καλός και ασυνήθιστος είναι ο μπακαλιάρος με κρέμα και κομμάτια πολέντα. Παραπέμπει σε μια μορφή brandade με πλούσια γεύση ευγενικά αλμυρή με πολύ καλή γευστική πολέντα κάτι που μάλλον δεν συναντιέται συχνά στην Ελλάδα. Θα επισημάνω επίσης το ριζότο a la milanaise ισορροπημένο, χυλωμένο και με απαιτούμενο al dente που επιβάλλεται να το δοκιμάσετε. Άφησα για το τέλος την πίτσα που προτείνεται σε πολλές εκδοχές με καλή βάση και επάρκεια σε επίπεδο υλικών που την ολοκληρώνουν.
Προφανώς το Opera Prima υπηρετείται από chefs με δεξιότητες και καλή γνώση της ιταλικής κουζίνας, εξ’ου και το καλό φαγητό. Μία καλή απόδειξη γι’αυτό είναι και τα επιδόρπια που ξεφεύγουν από τα αναμενόμενα για το είδος του μαγαζιού. Το tiramisu ειδικά αξίζει την προσοχή σας. Όσο για την wine list είναι μετρημένη, προτείνει όμως αρκετές ετικέτες με ιταλική προέλευση.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια

Over Water / Sani Resort, Χαλκιδική

Σε μια ήσυχη ατμοσφαιρική βεράντα, με πανοραμική θέα στη μαρίνα του Sani Resort, το γαστρονομικό εστιατόριο του ξενοδοχείου "Sani Asterias" παρουσιάζει τη γαστρονομική ματιά της διεθνούς star-chef Stephanie Le Quellec μέσα από πιάτα-σύμβολα της γαλλικής γαστρονομίας, περασμένα από από Mediterranean - comfort φίλτρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
08/08/2024