Το πρώτο αναζωογονητικό αεράκι μάς καλωσορίζει σιγά σιγά στην καρδιά του φθινοπώρου, στις αλλαγές της φύσης και την ταπετσαρία με κεχριμπαρένιες αποχρώσεις που απλώνεται γύρω μας. Το αμπέλι, μετά τους καρπούς που γενναιόδωρα έδωσε στον τρύγο, μεταμορφώνεται κι αυτό στα ίδια χρώματα. Μία βόλτα στον αμπελώνα του Κτήματος Κίκονες είναι αρκετή για να νιώσουμε αυτή τη μαγεία και να μπούμε στο κατάλληλο mood.
Μετρώντας πλέον 20 χρόνια στην οινική σκηνή, το Κτήμα Κίκονες έχει πάρει το όνομά του από τον πρώτο λαό που παρήγαγε κρασί στη θρακική γη. Εκεί, στη Μαρώνεια, τα δύο αδέρφια Μελίνα και Βασίλης Τάσσου επιμελούνται το βιολογικό αμπελώνα 100 στρεμμάτων και οινοποιούν τόσο ελληνικές, όσο και διεθνείς ποικιλίες με επιρροές κι εμπειρία από Γαλλία και Αυστραλία. Ένα ευχάριστο plot twist, που σίγουρα δε μας αφήνει αδιάφορους από την πρώτη κιόλας γουλιά.
Λημνιό, Μαλαγουζιά, Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah αλλά και Sangiovese έρχονται στο ποτήρι μας ως blends ή και μονοποικιλιακά κρασιά και κάπως έτσι είναι πολύ δύσκολο να διαλέξουμε ποια είναι η αγαπημένη μας ετικέτα.
Μάρων for the win..
Μία ετικέτα, χιλιάδες συναισθήματα. Η μονοποικιλιακή Μαλαγουζιά "Μάρων" είναι αυτή που θα φέρει ένα χαμόγελο ευχαρίστησης στα χείλη μας επιλέγοντάς την για τις πρώτες φθινοπωρινές συναθροίσεις. Φταίει η ποικιλία, που είναι τόσο διάσημη; Φταίει ο χαρακτήρας του συγκεκριμένου κρασιού που ξεφεύγει από τα "συνηθισμένα"; Το μόνο βέβαιο είναι πως δε θα φταίμε αν απολαύσουμε τη Μαλαγουζιά αυτή ξανά και ξανά, χωρίς να τη βαρεθούμε (με μέτρο πάντα!).
Το λαμπερό λευκόχρυσο χρώμα της μάς μαγνητίζει λίγο πριν ξεδιπλωθούν τα αρώματα από λευκά άνθη, μοσχολέμονο, ανανά, ροδάκινο, βερίκοκο και γλυκό του κουταλιού λεμόνι. Ναι, αυτά τα "ζεστά" αρώματα είναι σαν την αγκαλιά που χρειαζόμαστε τώρα που ο καιρός δροσίζει. Το στόμα μας εκπλήσσει. Ναι μεν συναντάμε τις γεύσεις αυτές, αλλά δεν περιμένουμε από μία Μαλαγουζιά να έχει τέτοια οξύτητα και λιπαρότητα. Η κομψότητα συμπληρώνεται από τη φρεσκάδα, ενώ η επίγευση από τροπικά φρούτα διαρκεί τόσο ώστε να παρατείνει τη χαρά στον ουρανίσκο μας για μερικά ακόμα δευτερόλεπτα...
Και για να μη μείνουν απορίες, "Μάρων" γιατί βασιλιάς του θρυλικού λαού των Κικόνων ήταν ο Μάρωνας. Τη Μαλαγουζιά αυτή τη λες και βασιλική.
Fun fact: Όπως αναφέρει ο Όμηρος στην Οδύσσεια, το κρασί με το οποίο ο Οδυσσέας τύφλωσε τον Κύκλωπα Πολύφημο ήταν δώρο από το Μάρωνα κατά το πέρασμά του από τη γη των Κικόνων.
Λεπτομέρειες Οίνου
Χρώμα: Λαμπερό λευκοκίτρινο με λευκόχρυσες ανταύγειες
Γλυκύτητα: Ξηρό
Ποικιλία: Μαλαγουζιά 100%
Χρονιά: 2022
Έδαφος: Ερυθρό αργιλοπηλώδες
Διαλογή: Στο χέρι
Τεχνική οινοποίησης: Λευκή κλασική με bâttonage
Παραγωγός: Domaine Kikones
Αλκοόλ: 14%
Χώρα: Ελλάδα
Περιοχή: Μαρώνεια Θράκης
Το Food Pairing που θα αναδείξει το κρασί
Η κομψότητα της Μαλαγουζιάς αυτής της επιτρέπει να υποστηρίξει μαλακά τυριά, όπως το μανούρι και το ανθότυρο. Ό,τι πρέπει για τα παρεϊστικα πλατό τυριών που θα ετοιμάσουμε το βραδάκι με φίλους. Γιατί όχι και με ένα ντάκο που θα δώσει για λίγο ακόμα την αίσθηση του καλοκαιριού. Θα παίξουμε και με ορεκτικά όπως η ταραμοσαλάτα, η φάβα, ή μια αλμυρή κολοκυθόπιτα.
Στα κυρίως, ο συνδυασμός της με πιάτα που έχουν μια πιο γκουρμέ πινελιά όπως το σεβίτσε ή το καρπάτσιο ψαριού με ξύσμα και χυμό από λάιμ σίγουρα θα μας τρελάνει. Τα ωμά όστρακα έχουν και αυτά την τιμητική τους, ενώ το sushi ταιριάζει γάντι, εξάλλου για αυτό το ''Μάρων'' εξάγεται στην Ιαπωνία. Ψητά θαλασσινά, αλλά και λιπαρά ψάρια δε γίνεται να λείπουν από το pairing, αφού παντρεύονται άψογα με το προφίλ του "Μάρων”. Καλαμάρι γεμιστό και μυδοπίλαφο είναι επίσης στα must-try.
Αν πάλι προτιμάμε τα πουλερικά, τότε μπορούμε να ανοίξουμε μια φιάλη όταν μαγειρέψουμε κοτόπουλο με λευκές σάλτσες με ελαφρώς κρεμώδη υφή αλλά και κουνέλι.
Η ζωή θέλει και λίγη τόλμη, γι’ αυτό το ταίριασμα με πορτοκαλόπιτα, τάρτα λεμονιού και γαλακτομπούρεκο αξίζει μια δοκιμή. Είναι ένα αναπάντεχα ισορροπημένο αποτέλεσμα που θα μας αποζημιώσει.
www.kikones.gr / Facebook Domaine Kikones / Instagram domaine_kikones / τηλέφωνο επικοινωνίας 25310-83737