Μαζέψαμε και γευτήκαμε τα ροδάκινα Velvita Gold από τον ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού

Προεόρτια εβδομάδα της 18ης γιορτής ροδάκινου και εμείς ως καλεσμένοι του συνεταιρισμού ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού είχαμε τη μοναδική ευκαιρία να επισκεφτούμε το χωριό Βελβεντό Κοζάνης και να ζήσουμε από κοντά όλο τον κύκλο συγκομιδής της νέας ποικιλίας ροδάκινων Velvita Gold.

Ροδάκινα Velvita Gold από τον ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού

Φτάνοντας στον συνεταιρισμό ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού όλοι μας υποδέχτηκαν με τους πιο ζεστούς χαιρετισμούς, την ώρα που απολάμβαναν το διάλλειμα τους, ενώ είχαμε και την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον 81 ετών κύριο Εύθυμη, ένα από τα παλαιότερα μελή του συνεταιρισμού, που καθημερινά εξακολουθεί να πηγαίνει στον συνεταιρισμό. Ο συνεταιρισμός σήμερα μετρά 400 μέλη και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κινητήριους μοχλούς για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. 

Όπως μας ενημέρωσε ο κύριος Νίκος Κουτλιάμπας, πρόεδρος του συνεταιρισμού ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, το 1945 στο Βελβεντό Κοζάνης ξεκίνησαν οι πρώτες δενδρώδεις καλλιέργειες και μέχρι την δεκαετία του ‘70 είχαν κυριαρχήσει τα ροδάκινα και οι φράουλες. Στα μέσα της ίδιας δεκαετίας επικρατησαν τα ροδάκινα. Ο συνεταιρισμός ήταν ιδέα ντόπιων που ήταν μετανάστες στην Αμερική οι οποίοι επιστρέφοντας σκέφτονταν τρόπους για να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη του τόπου τους. 

Ροδάκινα Velvita Gold από τον ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού

H ιστορία του συνεταιρισμού ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού ξεκινά το 1917 με έδρα το Βελβεντό Κοζάνης. Μετά από 1 αιώνα ζωής έχει εξελιχθεί ως μια από τις πιο καινοτόμες και αξιόπιστες εταιρείες στον τομέα της καλλιέργειας και παραγωγής ροδάκινων και νεκταρινιών, πρωτοπορεί στην ελληνική αγορά με προϊόντα υψηλής ποιότητας και δέσμευση προς την αειφορία και την κοινωνική ευθύνη.

Κατά τη διάρκεια των χρόνων, ο συνεταιρισμός εξελίχθηκε και από το καλοκαίρι του 2013, τα ροδάκινα του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού φέρουν το αυτοκόλλητο σήμα VELVITA, το οποίο φέρει το λογότυπο του συνεταιρισμού. Στη συνεχεία κυκλοφόρησαν τα ροδάκινα Velvita με το αντίστοιχο αυτοκόλλητο, κατακτώντας ακόμη μια πρωτοπορία, με το ροδάκινο να μην συνδέεται με τοπωνύμιο αλλά να αποτελεί ένα αυτοτελή brand.

Ροδάκινα Velvita Gold από τον ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού

Είναι πολύ σημαντικό επίσης το γεγονός ότι ο συνεταιρισμός ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού το 2017 επιλέχθηκε ανάμεσα στις πιο 5 βιώσιμες εταιρείες πανευρωπαϊκά και ξεχώρισε ως εταιρεία πρότυπο για τον τρόπο παράγωγης και καλλιέργειας του. Η διάκριση αυτή φανερώνει την στοχοπροσήλωση του συνεταιρισμού στην ποιότητα και στην ακέραιη γεύση των φρούτων του.

Τραπέζι με τιμώμενο πρόσωπο τα ροδάκινα Velvita Gold

Ροδάκινα Velvita Gold από τον ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού

Το μεσημέρι γευματίσαμε στην περιτριγυρισμένη από πλατάνια ταβέρνα "Μετόχι" και απολαύσαμε ένα μενού ειδικά διαμορφωμένο με πρωταγωνιστή τα ροδάκινα Velvita Gold. Δοκιμάσαμε νόστιμα πιάτα που ανέδειξαν το γευστικό μεγαλείο του απόλυτου καλοκαιρινού φρούτου, συνδυασμένο με τυριά, δροσερά λαχανικά και καλομαγειρεμένα κρέατα. 

Απογευματινό σεργιάνι στον πολιτισμό και στην φύση του Βελβεντού 

Ροδάκινα Velvita Gold από τον ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού

Το απόγευμα κάναμε ένα ταξίδι στο χρόνο θαυμάζοντας τα παλιά αρχοντικά της περιοχής με το ξακουστό μακεδονικό αρχιτεκτονικό ύφος τους και επισκεφτήκαμε το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού το οποίο εγκαινιάστηκε το 2006 και έχει εκθέματα από τη ζωή των κατοίκων του 19ου και 20ου αιώνα. Οι χώροι του μουσείου είναι χωρισμένοι με βάση τις καθημερινές ασχολίες των κατοίκων του Βελβεντού. Υπάρχουν αίθουσες με θέμα το αμπέλι, το ψωμί, τον αργαλειό κ.α.

Επισκεφτήκαμε επίσης τη ξακουστή μεγάλη τρίκλιτη βασιλική εκκλησιά της Κοιμήσεως της Θεοτόκου(1630-1807). Η εκκλησία ξεχωρίζει διότι έχει διαστάσεις μητροπολιτικού ναού, ιδιαίτερα χρώματα που σπάνια συναντώνται σε εκκλησίες και πλούσια αγιογράφηση. Σε μια πλούσια σε πληροφορίες ξενάγηση από τον κύριο Γιώργο, μάθαμε ότι το σκαφωτό και ξύλινο ταβάνι αποτελεί αντίγραφο από τα Ανάκτορα Σενμπρούν της Βιέννης, διαθέτοντας μάλιστα εξαιρετική ακουστική.

Η απογευματινή μας δροσερή βόλτα συνέχισε προς τον Καταρράκτη Σκεπασμένου στο κατάφυτο από πλατάνια και ιτιές ρέμα της Λάφιστας. Στη διαδρομή απολαύσαμε τη δροσιά του δάσους μέσα από ένα πέτρινο μονοπάτι πλάι σε ένα κανάλι νερού με γάργαρα νερά που αναβλύζουν από τα Πιέρια Όρη. Ενώ η βραδιά έκλεισε με ένα χορταστικό δείπνο κρεατοφαγίας στη ταβέρνα "εν Βελβεντώ", στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Ώρα για συγκομιδή 

Ροδάκινα Velvita Gold από τον ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού

Η επόμενη ημέρα μας βρήκε στα γεμάτα ροδακινιές κτήματα του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, έτοιμοι να μαζέψουμε εμείς οι ίδιοι τα ροδάκινα Velvita Gold. Η εμπειρία της συγκομιδής, της περιπλάνησης μέσα στα δέντρα και της βίωσης της όλης διαδικασίας που απαιτείται για να φτάσουν τα ροδάκινα Velvita στο τραπέζι μας, μας εντυπωσίασε. Η συγκομιδή των ροδάκινων ξεκινά αρχές Ιουνίου και διαρκεί ως και αρχές Οκτωβρίου.

Εμείς μαζέψαμε τα ροδάκινα της καρδιάς του καλοκαιριού, ανεβήκαμε στο ανυψωτικό και οι παραγωγοί μας έδειξαν πότε είναι ώριμο και στην καλύτερη στιγμή να κοπεί από το δέντρο ένα ροδάκινο. Στα κτήματα οι παραγωγοί εργάζονται με μεράκι και με αληθινό οικογενειακό πνεύμα, από τον πιο μικρό ως τον μεγαλύτερο της οικογένειας. Είναι ξεκάθαρο πως για εκείνους η επαφή με το χώμα και αυτή την ευλογημένη γη είναι μέρος του DNA τους. 

Ανάμεσα σε γεμάτες με καρπούς ροδακινιές και περιτριγυρισμένοι από ζεστούς ανθρώπους, ανακαλύψαμε τι κάνει τόσο ξεχωριστά τα ροδάκινα Velvita Gold. Συζητώντας μάλιστα με μια κάτοικο του χωριού για την ομορφιά της περιοχής μου ανέφερε χαρακτηριστικά "είναι το χώμα αυτού του τόπου που κάνει τόσο νόστιμα τα ροδάκινα μας". Είναι άνθρωποι περήφανοι για την ιστορία του τόπου τους, την φύση και φυσικά για τα ροδάκινα τους.

Ροδάκινα Velvita Gold από τον ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού

Δικαιωματικά επομένως μιλάμε για ροδάκινα πρώτης κατηγορίας και πολλών καρατιών με γεύση που μας γυρίζει στα παιδικά μας χρόνια, ροδάκινα που μας θυμίζουν τα καλοκαίρια στο χωριό. Το ροδάκινο θεωρείται άλλωστε το πιο δύσκολο φρούτο στην καλλιέργεια του και αυτό γιατί διακρίνεται από μεγάλη διάρκεια συγκομιδής, περίπου 4 μήνες. Με 110 ποικιλίες και 5.000 στρέμματα του ΑΣΕΠΟΠ με ροδάκινα και νεκταρίνια, και την συγκομιδή να μην γίνεται μαζικά μια φορά αλλά σε πολλά χέρια (από 3 ως 8 χεριά) ανάλογα την εποχή, αντιλαμβανόμαστε τι κάνει τα ροδάκινα Velvita τόσο ξεχωριστά και πανευρωπαϊκά εκλεκτά.

Ένα ακόμη σπουδαίο χαρακτηριστικό που κάνει τα ροδάκινα Velvita τόσο ξεχωριστά είναι το γεγονός ότι η διαλογή και η συσκευασία τους γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο απευθείας στο χωράφι, από τους ίδιους τους παραγωγούς, που ξέρουν πότε είναι η τέλεια στιγμή ωρίμανσης τους. Έτσι, αποφεύγεται κάθε ενδιάμεση ταλαιπωρία για να φτάσουν στο τραπέζι των καταναλωτών, όπως ακριβώς κόπηκαν από το κλαδί. Με την χειροδιαλογή αυτή τηρείται και η ιχνηλασιμότητα για κάθε τελάρο που περνά μετά από αυστηρούς ελέγχους. Μετά την συγκομιδή τα ροδάκινα φτάνουν στον συνεταιρισμού και αφού εγκριθούν για την ποιότητα τους γίνεται η ψύξη, και σε 2 μέρες φτάνουν στην κεντρική Λαχαναγορά της Αθήνας στο Ρέντη. Στις αρχές Αυγούστου θα ανοίξει υποκατάστημα και στη Θεσσαλονίκη.

Ροδάκινα Velvita Gold από τον ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού

Σημαντικό να αναφερθεί επίσης το γεγονός ότι από το 2017, όπως μας ενημέρωσε ο γεωπόνος του συνεταιρισμού κύριος Δημήτρης Τσιάμης, εφαρμόζεται η σεξουαλική σύγχυση των εντόμων κρεμώντας φακελάκια με φερομόνες στα δέντρα ώστε να μπερδεύονται τα έντομα και να αποφεύγονται οι καλοκαιρινοί ψεκασμοί. Η καλλιέργεια γίνεται στο μεγαλύτερο ποσοστό βιολογικά και πάντα με σεβασμό και με τρόπους ακίνδυνους τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα ζώα. 

Μετά από μια μέρα στα χωράφια, επίσκεψης στις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού και γεμάτοι υπέροχες εικόνες από ένα τόσο όμορφο τόπο απολαύσαμε ένα μοναδικό γεύμα στη ταβέρνα "Ανεμοχάδι", στο χωριό Νεράιδα, με θεά τη τεχνητή λίμνη Πολυφύτου. 

Τα νέα ροδάκινα Velvita Gold

Τα Velvita Gold προέρχονται από 6 ποικιλίες ροδάκινων, 6 ποικιλίες νεκταρινιών και από μια ποικιλία λευκόσαρκου νεκταρινιού, οι οποίες διαδέχονται σε χρόνο ωρίμανσης η μια την άλλη, καλύπτοντας όλη την περίοδο από τα μέσα Ιουνίου έως τα τέλη Σεπτέμβρη. Αποτελούν στην ουσία το brand μιας σειράς ποικιλιών, με πανομοιότυπα χαρακτηριστικά και δίνουν όσο γίνεται πιο νόστιμα κι ανθεκτικά φρούτα. 

Μετά από μια έρευνα ο συνεταιρισμός κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι καταναλωτές χρειάζονται ποικιλίες με κοινά χαρακτηριστικά στη γεύση από την αρχή ως το τέλος του καλοκαιριού. Το βασικό κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των ποικιλιών είναι η σταθερότητα στη γεύση τους, το άρωμα ώριμου ροδάκινου όλο το καλοκαίρι,  η υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και φυτικές ίνες και η χαμηλή οξύτητα τους.

Ευχαριστούμε από καρδιάς τον κύριο Νίκο Κουτλιάμπα, πρόεδρο του συνεταιρισμού, τον κύριο Ευθύμη Μπαλάνη, γενικό διευθυντή του συνεταιρισμού, τον γεωπόνο του συνεταιρισμού Δημήτρη Τσιάμη καθώς επίσης και όλους τους ανθρώπους που μας μίλησαν για τον τόπο τους και μας έκαναν μέλος της οικογένειας τους, γιατί ο συνεταιρισμός ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, συνιστά πραγματικά μια μεγάλη ζεστή οικογένεια.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Το ΥΠΠΟ παραχωρεί κτίριο στην Πλάκα για την έδρα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

Η παραχώρηση του κτιρίου αποτέλεσε σημαντική εξέλιξη και θέτει αυστηρούς όρους για την μελλοντική διαχείριση του νέου αυτού κτιρίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
13/08/2024

Αποχαιρετώντας τον Μάρτιν Φίλιπς και τη Τζένη Μαστοράκη

Σε έναν κόσμο που τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και απαιτεί συνεχώς το νέο και το φανταχτερό, η μουσική του Μάρτιν Φίλιπς και η ποίηση της Τζένης Μαστοράκη αποτελούν ένα καταφύγιο σπάνιας ομορφιάς και διακριτικής μελαγχολίας.

Updated | Πού να απευθυνθείτε για βοήθεια και υποστήριξη κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών στην Αττική

Πληροφορίες και χρήσιμα τηλέφωνα για τους πληγέντες αλλά και για όσους επιθυμούν να προσφέρουν βοήθεια.

Η Σάμος, ο φετινός τρύγος με εξαιρετικής ποιότητας Μοσχάτο και οι ιστορίες των παλιών αμπελουργών

Η Σάμος ξεκίνησε για τα καλά τον τρύγο με την πρωταγωνίστρια ποικιλία να βρίσκεται στην καλύτερη έκφραση της.

Το όνομα του Λευτέρη Πετρούνια θα δοθεί στο Σπίτι της Γυμναστικής

Ο χώρος που στεγάζεται στο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο και με τη σειρά του θα στεγάσει το μέλλον της ελληνικής γυμναστικής θα λάβει το όνομα του τριπλού Ολυμπιονίκη, όπως ανακοίνωσε ο Γιάννης Βρούτσης.

Επιχορηγήσεις 2.006.000 ευρώ από το ΥΠΠΟ για θεατρικές παραγωγές, φεστιβάλ και εκδηλώσεις

Το Υπουργείο Πολιτισμού μέσα από το πρόγραμμα Δημιουργική Ελλάδα στηρίζει το θέατρο και τους δημιουργούς του.

Αρχαία Όλυνθος: Μοναδική εμπειρία περιήγησης στον χώρο και στον χρόνο

Ο εκσυγχρονισμένος χώρος πληροφόρησης της Αρχαίας Ολύνθου προσφέρει στους επισκέπτες μια πρωτοποριακή και διαδραστική εμπειρία εξερεύνησης της ιστορίας και του πολιτισμού της περιοχής.