Το απόλυτο τηγάνι: Έχει τις καλύτερες κριτικές & όλοι οι λόγοι να το "ρίξεις" στη μάχη της κουζίνας σου

Lodge Cast Iron

"Ενώ μπορείτε να βρείτε ποιοτικά τηγάνια από διάφορες μάρκες από χυτοσίδηρο, είναι δύσκολο να βρείτε κάποιο που ξεπερνάει την αξιοπιστία (και την ιστορία) ενός μαντεμένιου σκεύους από τη Lodge" είχε γράψει η food editor Anna Stockwell στη Forbes. 

Και δεν είναι η μόνη που έχει εκθειάσει τα μαντεμένια σκεύη της αμερικανικής εταιρείας Lodge Cast Iron. Οι κριτικές τόσο ανθρώπων που ασχολούνται με τη μαγειρική, οικιακών μαγείρων, αλλά και απλών ανθρώπων που τα δοκίμασαν και τα αγάπησαν διαδέχονται η μία την άλλη, ενώ συνεχώς συναντάμε τα σκεύη της εταιρείας ψηλά στις λίστες με τα καλύτερα "μαντεμένια σκεύη", αλλά και με τα απαραίτητα που πρέπει να έχει μια κουζίνα. Μάλιστα, η ομάδα των Cook & Kitchen Editors της New York Times (οι Lesley Stockton, Sharon Franke και Michael Sullivan) έχοντας κάνει 8 χρόνια - από το 2017 - δοκιμές σε 16 μαντεμένια σκεύη διαφορετικών εταιρειών ανέδειξαν ένα από τα τηγάνια της Lodge Cast Iron ως το καλύτερο. 

Lodge Cast Iron
Μερικοί από τους τίτλους μεγάλων ιστοσελίδων και εφημερίδων που εκθειάζουν τα Lodge Cast Iron

Γιατί όμως όλος αυτός ο χαμός με τα μαντεμένια σκεύη της Lodge Cast Iron; 

Η Lodge Cast Iron είναι ο παλαιότερος κατασκευαστής μαντεμένιων μαγειρικών σκευών στην Αμερική. Δημιουργεί μαντεμένια σκεύη στο Τενεσί από το 1896. Αυτό σημαίνει ότι αυτή η εταιρεία υπάρχει περισσότερα από 120 χρόνια και παρόλο που στο μεταξύ έχουν βγει εκατοντάδες άλλες εταιρείες, αυτή παραμένει ακόμα πολύ ψηλά στις προτιμήσεις του κόσμου. Και η λογική λέει ότι για να συνεχίζει να είναι μια τόσο επιτυχημένη επιχείρηση για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, πρέπει να κάνει κάτι σωστά σίγουρα. Το κλασικό τηγάνι της εταιρείας που πλέον θεωρείται εμβληματικό, έχει μπει σε αμέτρητα σπίτια σε όλο τον πλανήτη. 

Lodge Cast Iron
Βρες το κλασικό τηγάνι της Lodge εδώ

Και ο λόγος που όσοι το έχουν δοκιμάσει, δεν το αλλάζουν με τίποτα, με πολλούς να λένε ότι "δεν υπάρχει άλλος τρόπος να μαγειρέψουν" είναι ότι αυτό το μαύρο και κατά τα άλλα all-time classic τηγάνι από χυτοσίδηρο συνδυάζει πολλά διαφορετικά μαγειρικά πλεονεκτήματα που ακόμα δε συναντάς εύκολα σε άλλα σκεύη. 

Έχει άψογη κατανομή θερμότητας
Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του Lodge Cast Iron είναι η ικανότητά του να κατανέμει τη θερμότητα ομοιόμορφα. Σε αντίθεση με τα τυπικά αλουμινένια ή ανοξείδωτα τηγάνια, το Lodge Cast Iron διατηρεί τη θερμοκρασία σταθερή, επιτρέποντας τέλειο ψήσιμο και μαγείρεμα. Αυτό σημαίνει ότι η μπριζόλα σας θα έχει μια τραγανή κρούστα εξωτερικά και θα παραμείνει ζουμερή στο εσωτερικό, ενώ τα λαχανικά θα σοταριστούν, διατηρώντας όλες τις θρεπτικές τους ουσίες.

Επειδή συγκρατούν εξαιρετικά καλά τη θερμότητα, είναι ιδανικά για αργά μαγειρέματα σε σταθερή θερμοκρασία, δηλαδή για φαγητά που θέλουμε να μαλακώσουν, να μαγειρευτούν στο ζουμί τους και να μελώσουν άψογα μέσα σε αυτό. Θερμαίνονται πιο αργά σε σχέση με άλλα τηγάνια, αλλά διατηρούν τη θερμοκρασία σταθερή για περισσότερη ώρα, ακόμη και αν χαμηλώσουμε τη φωτιά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταναλώνεται λιγότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Lodge Cast Iron
Βρες τα τηγάνια της Lodge σε όλα τα μεγέθη εδώ

Είναι ιδανικό για πολλαπλές χρήσεις & πολλά διαφορετικά φαγητά με ένα μόνο τηγάνι
Στα μαντεμένια σκεύη της Lodge Cast Iron κάθε κομμάτι κρέατος, ψαριού ή λαχανικών μαγειρεύεται άψογα. Μέσα του μπορούμε να φτιάξουμε από την πιο λαχταριστή T-bone μέχρι πεντανόστιμο κοτόπουλο, σάλτσες, πίτες, τα πάντα. Και αυτό γιατί τα Lodge είναι εξαιρετικά ευέλικτα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κάθε είδους μαγειρική επιφάνεια, από το μάτι της κουζίνας και το φούρνο μέχρι τη σχάρα και την ανοιχτή φωτιά. Αυτό τα καθιστά ιδανικά για κάθε περίσταση, από το καθημερινό μαγείρεμα μέχρι τα μπάρμπεκιου στην αυλή.

Είναι μάχιμο: Έχει τρομερή ανθεκτικότητα και μακροχρόνια απόδοση
Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά που κάνουν το Lodge Cast Iron να ξεχωρίζει είναι η εξαιρετική του ανθεκτικότητα. Κατασκευασμένο από υψηλής ποιότητας χυτοσίδηρο, αυτό το τηγάνι είναι σχεδιασμένο να διαρκεί για μια ζωή. Με την κατάλληλη φροντίδα, το Lodge Cast Iron μπορεί να περάσει από γενιά σε γενιά, προσφέροντας σταθερή απόδοση.

Lodge Cast Iron
Βρες τα τηγάνια της Lodge σε όλα τα μεγέθη εδώ

Όσο περνάει ο καιρός δε χαλάει. Γίνεται ακόμα καλύτερο
Όσο περνάει ο καιρός, το τηγάνι Lodge Cast Iron δε φθείρεται – αντίθετα, βελτιώνεται. Κατασκευασμένο από χυτοσίδηρο, το τηγάνι έρχεται pre-seasoned, δηλαδή έχει ήδη υποστεί ειδική επεξεργασία με φυσικό λάδι, ώστε να αναπτύξει μια επιφάνεια που δεν κολλάει χωρίς χημικά, συνθετικά υλικά. 

Η διαδικασία της συνεχούς χρήσης και σωστής φροντίδας, που περιλαμβάνει το άλειμμα με λάδι κατά διαστήματα, δημιουργεί μια φυσική προστατευτική επίστρωση που ενισχύει την απόδοση του τηγανιού. Η επιφάνειά του γίνεται πιο λεία με τον καιρό, επιτρέποντας στο φαγητό να μαγειρεύεται τέλεια χωρίς να κολλάει. Αυτή η συνεχής βελτίωση καθιστά το Lodge Cast Iron τηγάνι όχι μόνο ανθεκτικό, αλλά και εξαιρετικά αποτελεσματικό στην κουζίνα.

Lodge Cast Iron
Βρες το κλασικό τηγάνι της Lodge εδώ

Συγκριτική Αξιολόγηση: Γιατί το Lodge Cast Iron Ξεχωρίζει από τα Άλλα Είδη Τηγανιών

  • Τηγάνια αλουμινίου: Τα αλουμινένια τηγάνια είναι ελαφρύτερα και συχνά πιο εύκολα στην καθημερινή χρήση, αλλά δεν προσφέρουν την ίδια αντοχή και απόδοση θερμότητας όπως το Lodge Cast Iron. Είναι επίσης πιο επιρρεπή σε γρατζουνιές και φθορές. Ενώ είναι καλά για γρήγορες και ελαφριές χρήσεις, δεν μπορούν να αντέξουν τις απαιτήσεις μιας πιο απαιτητικής μαγειρικής.
  • Ανοξείδωτα Τηγάνια: Ενώ τα ανοξείδωτα τηγάνια είναι δημοφιλή για την αντίσταση στη διάβρωση και τη γυαλιστερή τους εμφάνιση, δεν προσφέρουν την ίδια ομοιόμορφη κατανομή θερμότητας και συχνά απαιτούν περισσότερο λάδι για να μην κολλήσει το φαγητό. Είναι καλά για ορισμένες μαγειρικές χρήσεις, αλλά μπορεί να αποδειχθούν προβληματικά όταν χρειαζόμαστε τέλεια ελεγχόμενη θερμοκρασία.
  • Αντικολλητικά Τηγάνια: Τα αντικολλητικά τηγάνια είναι βολικά για το μαγείρεμα, αλλά η επίστρωσή τους τείνει να φθείρεται με τον καιρό, κάνοντας τα λιγότερο ανθεκτικά και με ημερομηνία λήξης. Επιπλέον, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε υψηλές θερμοκρασίες όπως τα μαντεμένια σκεύη, ούτε μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλες τις εστίες, περιορίζοντας τις μαγειρικές μας επιλογές.

Πέρα από το κλασικό τηγάνι της Lodge Cast Iron που είναι βασικό εργαλείο για την κουζίνα μας, υπάρχουν και πολλά άλλα σκεύη της εταιρείας που αξίζει να προσθέσουμε στα ντουλάπια μας:

Μαντεμένια πλάκα ψησίματος
Πρόκειται για μια πλάκα ψησίματος διπλής όψεως, που μπορεί να μπει πάνω σε κάθε, μα κάθε εστία (ηλεκτρική, κεραμική, επαγωγική ή εστία υγραερίου) και να ψήσει τέλεια κάθε κρέας ή συνοδευτικό. Και έτσι μπορούμε τη χρησιμοποιήσουμε παράλληλα με τη ψησταριά, ώστε να ψήνονται πολλά διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα ή ακόμα και να μην ανάψουμε καθόλου ψησταριά και να τα ψήσουμε όλα εκεί, ειδικά αν δεν είμαστε τεράστια παρέα.

Γενικότερα, αυτή η πλάκα ψησίματος είναι το τέλειο "εργαλείο" για την κουζίνα, ώστε όποτε θέλουμε να τη μετατρέπουμε σε μπάρμπεκιου και να ρίχνουμε οποιαδήποτε στιγμή μια μπριζόλα πάνω και να την έχουμε στο πιάτο μας πεντανόστιμη και καλοψημένη σε χρόνο dt. 

Lodge Cast Iron
Βρες την πλάκα ψησίματος διπλής όψης εδώ

Σχαροτήγανο
Με το σχαροτήγανο της Lodge μπορείς κάθε μέρα να τρως λες και είναι Τσικνοπέμπτη. Το σχαροτήγανο είναι ένα σκεύος που λειτουργεί σαν σχάρα και δίνει αυτή την καπνιστή νοστιμιά, αλλά μοιάζει με τηγάνι και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε εύκολα στην κουζίνα μας. Πάνω του μπορείς να πετάξεις οποιοδήποτε κρέας, είτε αυτό είναι ένα φιλέτο κοτόπουλο, είτε μια μοσχαρίσια μπριζόλα και να ψηθούν καταπληκτικά ή να ψήσεις ό,τι άλλο συνοδευτικό θέλεις, όπως λαχανικά και πιτούλες.

Lodge Cast Iron
Βρες το σχαροτήγανο εδώ

Combo 2 in 1 
Το combo 2 in 1 περιλαμβάνει ένα μαντεμένιο βαθύ τηγάνι, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως κατσαρόλα και ως τηγάνι, το οποίο συνοδεύεται με το μαντεμένιο καπάκι-τηγάνι, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως καπάκι για το βαθύ τηγάνι και ως ρηχό τηγάνι και ως ταψάκι για τον φούρνο. Με λίγα λόγια, είναι ο απόλυτος ορισμός της πολυχρηστικότητας στην κουζίνα.

Lodge Cast Iron
Βρες το Combo 2 in 1 εδώ

Όλα τα προϊόντα της Lodge μπορείς να τα βρεις εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Όλα όσα πρέπει να δεις στο αφιέρωμα "1974 & 1944 - Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της"

Μια λίστα με τα highlights του επετειακού αφιερώματος που σχεδίασε ο Δήμος Αθηναίων, με αφορμή τα 80 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας αλλά και τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τη ναζιστική κατοχή.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
15/07/2024

"Νατέλα: Δεκαοχτώ χρόνια χωρίς τον Άλεξ": Η νέα σειρά podcast του istorima

Μια αληθινή ιστορία εξαφάνισης ενός παιδιού μέσα από τις διηγήσεις της μητέρας του, με την υπογραφή του οργανισμού συλλογής προφορικών ιστοριών istorima.

ΥΠΠΟ: Θωρακίζεται το Κάστρο της Κορώνης

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε το ιστορικό μνημείο, όπου υλοποιείται μεγάλο τεχνικό έργο στερέωσης.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Σινεφίλ διήμερο στην Τεχνόπολη

Διπλό ραντεβού στην Τεχνόπολη για το Athens Open Air Film Festival και ό,τι άλλο μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 13 έως 19/7.

ΥΠΠΟ: Λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου του Κεραμεικού

Ο αρχαιολογικός χώρος αποκτά μία νέα πύλη εισόδου-εξόδου, καθώς και άλλες απαραίτητες υποδομές.

Κραυγή των ωκεανών: Αποκαλύπτοντας την επίδραση των ανθρώπων στα θαλάσσια οικοσυστήματα

Το επιστημονικό σκάφος Tara βρίσκεται στην Αθήνα για ψηφιακές παραστάσεις, ωκεανογραφικά εργαστήρια, επισκέψεις και ημερίδα στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Αλλαγές στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας

Το Υπουργείο Πολιτισμού προχωράει σε αναδιαμόρφωση της εισόδου του αρχαιολογικού χώρου ώστε να αναδεικνύεται το πέρας της Ιερά Οδού.