Η απόβαση στη Σαντορίνη το Πάσχα μοιάζει ακόμα πιο μυσταγωγική. Με μία ιεροτελεστία που δεν αντιστέκεται κανείς και με οινικές αποκαλύψεις που γίνονται σταθμός. Το κρασί άλλωστε στο νησί αφηγείται μία ιδιαίτερη ιστορία όπως ιδιαίτερος είναι και ο αμπελώνας του.
Με μερικά από τα αμπέλια να χρονολογούνται πάνω από 300 χρόνια, αντιλαμβάνεται κανείς ότι ίσως και να μιλάμε για το πιο παλιό ή γηραιό οινικό "οικοσύστημα”. Το μικροκλίμα της Σαντορίνης μοναδικό, η γη καλυμμένη με λάβα, η καλντέρα να κόβει την ανάσα και τα κρασιά της να είναι από μόνα τους ένα brand πολυδύναμο και δημοφιλές σε όλο τον κόσμο.
Είτε βρεθείς την περίοδο αυτή νησί είτε κάπου αλλού, υπάρχει μία ετικέτα που φαντάζει ιδανική για την συγκεκριμένη γιορτινή συνθήκη. Και προέρχεται από την ατζέντα της Canava Roussos που αποτελεί μία από τις παλαιότερες Κάναβες της περιοχής η οποία ιδρύθηκε το 1836 και μέχρι σήμερα στόχο έχει την παραγωγή υψηλής ποιότητας κρασιών που εκφράζουν στο απόλυτο τη Σαντορίνη, την ιστορία του αμπελώνας της, την κουλτούρα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του θηραϊκού σταφυλιού μέσα από όλες τις ποικιλίες.
Η τέχνη της αμπελουργίας και οινοποίησης μεταφέρεται πιστά από γενιά σε γενιά με την παραδοσιακή τεχνική να συναντά την σύγχρονη προσφέροντας στο ποτήρι κάτι το πολιτισμικό. Η πρώτη ύλη δυναμική και εξαιρετική με τις εκλεκτές ποικιλίες όπως Ασύρτικο, Αθήρι, Αηδάνι, Μανδηλαριά και Μαυράθηρο να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο.
Επιλέγοντας όμως δύο από αυτές τις ποικιλίες η εμπειρία θα εκτοξευτεί και δεν είναι αναμενόμενη. Και αυτό γιατί το blend που δημιουργούν ταράζει όλες τις αισθήσεις. Με Ασύρτικο & Μανδηλαριά το θαύμα πραγματοποιείται "face to face” και η κάθε γουλιά έχει νόημα. Από την μία το Ασύρτικο το οποίο είναι και ο λευκός βασιλιάς του νησιού δίνει ζωηράδα, χαρακτηριστική οξύτητα αλλά και μεταλλικότητα ενώ από την άλλη η ερυθρή Μανδηλαριά βάζει στο παιχνίδι το έντονο άρωμα και τις τανίνες να χαιδεύουν εκφραστικά τον ουρανίσκο.
Το δικό σου Πάσχα υπό το πρίσμα της ”Caldera” - Ένα κρασί για ειδικές περιστάσεις.
Μία ετικέτα γενναιόδωρη, πλούσια, ώριμη αλλά και φίνα. Που αφήνει την μνήμη που αποζητάς σε κάθε γουλιά σου και θυμίζει συνεχώς την καταγωγή της. Ο Μαύρος Ξηρός της Canava είναι ένα blend από Ασύρτικο και Μανδηλαριά με τον τρύγο να πραγματοποιείται τον Αύγουστο, με οινοποίηση κλασική ερυθρή με γηγενείς ζύμες και παλαίωση 36μηνών σε δρύινα βαρέλια 220ltr.
Η ”Caldera” στο πρώτο σερβίρισμα δίνει την υπόνοια για το τι τελικώς να περιμένεις. Με ένα βαθύχρωμο ρουμπινί χρώμα κάνει εμφάνιση αριστοκρατική με τις κεραμιδί ανταύγειες ωριμότητας να είναι κάτι περισσότερο από φλέρτυ. Προσωπικότητα πολύπλοκη με τα αρώματα κόκκινων φρούτων, τριαντάφυλλου, βιολέτας και μαύρης ελιάς να συναντούν νότες καπνού, πιπεριού αλλά και από το γλυκό τοματάκι και να δημιουργούν αίσθηση σε μύτη και στόμα. Το σώμα του γεμάτο με πλούσιες τανίνες προκαλεί με την επίγευση έντονη και μεγάλης διάρκειας. Το πρώτο έτος κυκλοφορίας της συγκεκριμένης ετικέτας ήταν το 1974 και ο μέσος όρος παραγωγής φτάνει τις 12.000 φιάλες.
Σερβίρεται ιδανικά στους 18-20ο C.
Λεπτομέρειες Οίνου
Χρώμα: Βαθύχρωμο Ρουμπινί
Γλυκύτητα: Ξηρό
Ποικιλία: Ασύρτικο & Μανδηλαριά
Χρονιά: 2007
Παραγωγός: Canava Roussos
Αλκοόλ: 12,5 %
Χώρα: Ελλάδα
Περιοχή: Επισκοπή|Σαντορίνη
Με τι να το συνδυάσεις
Food pairing
Μία παραδοσιακή σαλάτα με τοματάκια Σαντορίνης, παξιμάδια χαρουπιού, ελιές χωρίς το κουκούτσι τους, φρέσκο κρεμμύδι, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και τριμμένη φέτα σίγουρα αποτελεί ένα άκρως αυθεντικό ξεκίνημα. Η "Caldera” αγαπά φυσικά τα τυριά αλλά και τα αλλαντικά οπότε η γραβιέρα Κρήτης μεσαίας παλαίωσης, η κοπανιστή Μυκόνου αλλά και το αρσενικό Νάξου καλό είναι να μην λείπουν από το τραπέζι όπως επίσης και το προσούτο Ευρυτανίας.
Στα κυρίως της υπόθεσης τα αρνίσια παιδάκια, τα ψητά χωριάτικα λουκάνικα ή μπρουσκέτες με μοσχαρίσιο συκώτι και καραμελωμένα κρεμμύδια είναι στα must και πάνε γάντι με το συγκεκριμένο κρασί. Το κυνήγι επίσης επιβάλλεται και για τους λάτρεις του είδους θα δώσει στο γεύμα τους ένα εξαιρετικό γευστικό συνδυασμό. Τα μαγειρευτά, το κοκκινιστό μοσχάρι με χυλοπιτάκι και μυζήθρα και το σπετσοφάι κάνουν ένα φίνο συνδυασμό με την ετικέτα "Caldera" ή συνταγές με spicy κόκκινες σάλτσες. Με το αρνί στη σούβλα ή με αντικριστό κάνει επίσης ένα ωραίο γιορτινό "πάντρεμα".
www.canavaroussos.gr | facebook: Canava Roussos Winery | instagram: Canava Roussos | τηλέφωνο επικοινωνίας: 2286 031278