Καθαρή Δευτέρα με Ούζο ΣΑΜΑΡΑ παρέα

Όλο το διάστημα των Αποκριών μέχρι την κορύφωση του Καρναβαλιού είναι μέρες γλεντιού, στις οποίες οι ουζοκατανύξεις έχουν αποκτήσει πλέον θέση εξίσου κλασική με τα παραδοσιακά έθιμα.

Ούζο μεζές

Το Τριώδιο είναι η ευκαιρία μας να ξεφαντώσουμε και να ζήσουμε στιγμές αυθεντικής χαράς και διασκέδασης, με πολύ χορό, δημιουργικές μεταμφιέσεις και πολλά φαγητά, ακολουθώντας κατά γράμμα τα γαστρονομικά έθιμα των Αποκριών αλλά και της Σαρακοστής. Μετά το κρεατοφαγικό φαγοπότι της Τσικνοπέμπτης, που βρίσκεται περίπου στα μέσα της περιόδου, σειρά έχουν οι εκλεκτοί μεζέδες της Αποκριάς κι έπειτα της Σαρακοστής. 

Ouzo_02205_ΦΙΑΛΗ_ΜΑΡΜΑΡΟ_ΧΤΑΠΟΔΙ

Την εβδομάδα της Τυρινής είθισται να καταναλώνουμε ψάρι, τυρί, γάλα και αυγό. 'Έτσι, στο τραπέζι έχουν την τιμητική τους οι τυρόπιτες, οι σαρδέλες, ο γαύρος, το σαγανάκι, οι ομελέτες με διαφόρων ειδών λαχανικά, οι μακαρονόπιτες και οι τραχανόσουπες. Την Καθαρά Δευτέρα, μετά το χαρταετό, θα απολαύσουμε όστρακα όπως μύδια, γυαλιστερές και χτένια, φρέσκιες γαρίδες, ξιδάτο χταπόδι, παραδοσιακή φασολάδα, ενώ η ταραμοσαλάτα αλείφεται απαραιτήτως και χωρίς φειδώ στην τραγανή λαγάνα. Κατά τη Σαρακοστιανή νηστεία θα μαγειρέψουμε πολλά όσπρια που αγαπούν για συντροφιά τα παστά ψάρια, ταχινόσουπα, πλούσιες μακαρονάδες με θαλασσινά, πρασόπιτες, σπανακόρυζο, ρεβυθοκεφτέδες και πολλά άλλα, βασισμένα σε χόρτα και λαχανικά της εποχής.

Samara

Όλα αυτά αποτελούν, αν μη τι άλλο, τους καλύτερους ουζομεζέδες. Το ούζο που θα επιλέξουμε για να τα συνοδεύσουμε, δε μπορεί παρά να έχει άρωμα Μυτιλήνης, το οποίο απελευθερώνεται απλόχερα ανοίγοντας τα μπουκάλια της Ποτοποιίας Σαμαρά. Μας προσφέρει τρεις επιλογές, οι οποίες είναι εξίσου ξεχωριστές, γλυκόπιοτες και, φυσικά, φτιαγμένες με μπόλικο μεράκι. Το "ΜΠΛΕ" (40%vol), το κλασικό κι αγαπημένο ούζο της Μυτιλήνης, το "ΚΟΚΚΙΝΟ" (42%vol), ένα ούζο εξ αποστάξεως 100%, που φτιάχνεται με προσθήκη βραβευμένου μελιού ανθέων Λέσβου και το καινοτόμο "ΧΩΡΙΣ", ένα νέο προϊόν που δεν περιέχει ζάχαρη, αλλά με φυσική γλυκύτητα από την απόσταξη γλυκάνισου Λισβορίου και δημητριακών. Πρόκειται μάλιστα για το Νο 1 ούζο στην Ελλάδα με διατροφικό πίνακα στη συσκευασία του και με ρυθμιστή ροής στο πώμα για ελεγχόμενο σερβίρισμα. Η αγάπη της οικογένειας Σαμαρά για το προϊόν που παράγει είναι εμφανής σε κάθε γουλιά, από το 1896, όταν ο ιδρυτής Ευστράτιος Σαμαράς μετέφερε την έδρα της ποτοποιίας του από την Προύσα της Μικράς Ασίας στη Λέσβο, για το χατίρι της μετέπειτα γυναίκας του, μέχρι και σήμερα. Όλα αυτά τα χρόνια, το ούζο συνεχίζει σταθερά να πλημμυρίζει με αρώματα το νησί και να κλέβει τις καρδιές μας.

Samara

Οι ουζοστιγμές μας παρέα με φίλους αποκτούν άλλη χάρη, κατά την περίοδο των Αποκριών κι όχι μόνο. Με πάγο, με νερό ή χωρίς, κάθε ποτηράκι μάς εκπλήσσει γευστικά με το γλυκάνισο να μας φέρνει στο νου λίγο από καλοκαίρι κι ανεμελιά• που, αν το καλοσκεφτούμε, δεν αργούν και τόσο. Μέχρι να φτάσουμε όμως εκεί, το πρώτο ουζάκι της σεζόν σίγουρα θα βοηθήσει να γελάσουμε και να χορέψουμε λίγο παραπάνω, ειδικά μετά το τρίτο-τέταρτο ποτήρι!

Ούζο Σαμαρα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Με 59 πρωτότυπες εκδηλώσεις συνεχίζεται το This is Athens City Festival 2024

Δείτε τις δωρεάν δράσεις που ετοιμάζει το μεγαλύτερο φεστιβάλ της πόλης τις επόμενες μέρες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/05/2024

Έργα αναβάθμισης του αρχαιολογικού χώρου του Λόγγου στην Έδεσσα

Στόχος του Υπουργείου Πολιτισμού είναι να αναβαθμιστεί το πολιτιστικό και τουριστικό προφίλ της Έδεσσας, ως προορισμού που συνδυάζει πλούσιο μνημειακό απόθεμα όλων των περιόδων, αλλά και απαράμιλλο φυσικό περιβάλλον

Καλό το θέαμα, αλλά τι μένει μετά τα κομφετί;

Μερικές σκέψεις από το Μάλμε στα Εξάρχεια και από τη Νέα Φιλαδέλφεια στη Γάζα.

H Πλατεία Εξαρχείων σχεδόν εξαφανισμένη από τις εργασίες για το μετρό

Η νέα επέκταση του εργοταξίου του μετρό έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους, οι οποίοι παραπονιούνται για τον πλέον ασφυκτικά περιορισμένο χώρο στην Πλατεία Εξαρχείων.

Οι "Ανοιχτές Πόρτες" φέτος στο Κτήμα Αβαντίς θα είναι μία μεγάλη και διπλή γιορτή

Οι φετινές "Ανοιχτές Πόρτες" συμπίπτουν με τα 30 χρόνια του Οινοποιείου για αυτό και το πρόγραμμα στις 18-19 Μαίου τα έχει όλα!

Ολοκλήρωση εργασιών προστασίας στον ναό του Αγίου Αθανασίου Αφιδνών

Οι εργασίες υλοποιήθηκαν σύμφωνα με τις εγκεκριμένες από το ΥΠΠΟ μελέτες για την στερέωση και αποκατάσταση του ναού και την συντήρηση του τοιχογραφικού διακόσμου του.

Τι θα φέρει αυτό το καλοκαίρι στο ΚΠΙΣΝ;

Συναυλίες, θερινό σινεμά, sleepovers με πανσέληνο και υπαίθριες εκθέσεις με ελεύθερη είσοδο δίνουν την αφορμή να κατηφορίσουμε στο πιο δροσερό σημείο της πόλης.