Καθαρή Δευτέρα με Ούζο ΣΑΜΑΡΑ παρέα

Όλο το διάστημα των Αποκριών μέχρι την κορύφωση του Καρναβαλιού είναι μέρες γλεντιού, στις οποίες οι ουζοκατανύξεις έχουν αποκτήσει πλέον θέση εξίσου κλασική με τα παραδοσιακά έθιμα.

Ούζο μεζές

Το Τριώδιο είναι η ευκαιρία μας να ξεφαντώσουμε και να ζήσουμε στιγμές αυθεντικής χαράς και διασκέδασης, με πολύ χορό, δημιουργικές μεταμφιέσεις και πολλά φαγητά, ακολουθώντας κατά γράμμα τα γαστρονομικά έθιμα των Αποκριών αλλά και της Σαρακοστής. Μετά το κρεατοφαγικό φαγοπότι της Τσικνοπέμπτης, που βρίσκεται περίπου στα μέσα της περιόδου, σειρά έχουν οι εκλεκτοί μεζέδες της Αποκριάς κι έπειτα της Σαρακοστής. 

Ouzo_02205_ΦΙΑΛΗ_ΜΑΡΜΑΡΟ_ΧΤΑΠΟΔΙ

Την εβδομάδα της Τυρινής είθισται να καταναλώνουμε ψάρι, τυρί, γάλα και αυγό. 'Έτσι, στο τραπέζι έχουν την τιμητική τους οι τυρόπιτες, οι σαρδέλες, ο γαύρος, το σαγανάκι, οι ομελέτες με διαφόρων ειδών λαχανικά, οι μακαρονόπιτες και οι τραχανόσουπες. Την Καθαρά Δευτέρα, μετά το χαρταετό, θα απολαύσουμε όστρακα όπως μύδια, γυαλιστερές και χτένια, φρέσκιες γαρίδες, ξιδάτο χταπόδι, παραδοσιακή φασολάδα, ενώ η ταραμοσαλάτα αλείφεται απαραιτήτως και χωρίς φειδώ στην τραγανή λαγάνα. Κατά τη Σαρακοστιανή νηστεία θα μαγειρέψουμε πολλά όσπρια που αγαπούν για συντροφιά τα παστά ψάρια, ταχινόσουπα, πλούσιες μακαρονάδες με θαλασσινά, πρασόπιτες, σπανακόρυζο, ρεβυθοκεφτέδες και πολλά άλλα, βασισμένα σε χόρτα και λαχανικά της εποχής.

Samara

Όλα αυτά αποτελούν, αν μη τι άλλο, τους καλύτερους ουζομεζέδες. Το ούζο που θα επιλέξουμε για να τα συνοδεύσουμε, δε μπορεί παρά να έχει άρωμα Μυτιλήνης, το οποίο απελευθερώνεται απλόχερα ανοίγοντας τα μπουκάλια της Ποτοποιίας Σαμαρά. Μας προσφέρει τρεις επιλογές, οι οποίες είναι εξίσου ξεχωριστές, γλυκόπιοτες και, φυσικά, φτιαγμένες με μπόλικο μεράκι. Το "ΜΠΛΕ" (40%vol), το κλασικό κι αγαπημένο ούζο της Μυτιλήνης, το "ΚΟΚΚΙΝΟ" (42%vol), ένα ούζο εξ αποστάξεως 100%, που φτιάχνεται με προσθήκη βραβευμένου μελιού ανθέων Λέσβου και το καινοτόμο "ΧΩΡΙΣ", ένα νέο προϊόν που δεν περιέχει ζάχαρη, αλλά με φυσική γλυκύτητα από την απόσταξη γλυκάνισου Λισβορίου και δημητριακών. Πρόκειται μάλιστα για το Νο 1 ούζο στην Ελλάδα με διατροφικό πίνακα στη συσκευασία του και με ρυθμιστή ροής στο πώμα για ελεγχόμενο σερβίρισμα. Η αγάπη της οικογένειας Σαμαρά για το προϊόν που παράγει είναι εμφανής σε κάθε γουλιά, από το 1896, όταν ο ιδρυτής Ευστράτιος Σαμαράς μετέφερε την έδρα της ποτοποιίας του από την Προύσα της Μικράς Ασίας στη Λέσβο, για το χατίρι της μετέπειτα γυναίκας του, μέχρι και σήμερα. Όλα αυτά τα χρόνια, το ούζο συνεχίζει σταθερά να πλημμυρίζει με αρώματα το νησί και να κλέβει τις καρδιές μας.

Samara

Οι ουζοστιγμές μας παρέα με φίλους αποκτούν άλλη χάρη, κατά την περίοδο των Αποκριών κι όχι μόνο. Με πάγο, με νερό ή χωρίς, κάθε ποτηράκι μάς εκπλήσσει γευστικά με το γλυκάνισο να μας φέρνει στο νου λίγο από καλοκαίρι κι ανεμελιά• που, αν το καλοσκεφτούμε, δεν αργούν και τόσο. Μέχρι να φτάσουμε όμως εκεί, το πρώτο ουζάκι της σεζόν σίγουρα θα βοηθήσει να γελάσουμε και να χορέψουμε λίγο παραπάνω, ειδικά μετά το τρίτο-τέταρτο ποτήρι!

Ούζο Σαμαρα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Όλα όσα πρέπει να δεις στο αφιέρωμα "1974 & 1944 - Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της"

Μια λίστα με τα highlights του επετειακού αφιερώματος που σχεδίασε ο Δήμος Αθηναίων, με αφορμή τα 80 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας αλλά και τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τη ναζιστική κατοχή.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
15/07/2024

"Νατέλα: Δεκαοχτώ χρόνια χωρίς τον Άλεξ": Η νέα σειρά podcast του istorima

Μια αληθινή ιστορία εξαφάνισης ενός παιδιού μέσα από τις διηγήσεις της μητέρας του, με την υπογραφή του οργανισμού συλλογής προφορικών ιστοριών istorima.

ΥΠΠΟ: Θωρακίζεται το Κάστρο της Κορώνης

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε το ιστορικό μνημείο, όπου υλοποιείται μεγάλο τεχνικό έργο στερέωσης.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Σινεφίλ διήμερο στην Τεχνόπολη

Διπλό ραντεβού στην Τεχνόπολη για το Athens Open Air Film Festival και ό,τι άλλο μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 13 έως 19/7.

ΥΠΠΟ: Λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου του Κεραμεικού

Ο αρχαιολογικός χώρος αποκτά μία νέα πύλη εισόδου-εξόδου, καθώς και άλλες απαραίτητες υποδομές.

Κραυγή των ωκεανών: Αποκαλύπτοντας την επίδραση των ανθρώπων στα θαλάσσια οικοσυστήματα

Το επιστημονικό σκάφος Tara βρίσκεται στην Αθήνα για ψηφιακές παραστάσεις, ωκεανογραφικά εργαστήρια, επισκέψεις και ημερίδα στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Αλλαγές στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας

Το Υπουργείο Πολιτισμού προχωράει σε αναδιαμόρφωση της εισόδου του αρχαιολογικού χώρου ώστε να αναδεικνύεται το πέρας της Ιερά Οδού.