
Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται η ίδρυση του Διαχρονικού Μουσείου Τρικάλων, μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων μελετών που χρηματοδοτήθηκαν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου Πολιτισμού. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο αποκατάστασης και επανάχρησης του ιστορικού κτηρίου της πρώην Ταξιαρχίας Υποστηρίξεως (ΤΑΞ.ΥΠ), στο πρώην Στρατόπεδο Πούλιου, το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν νέο, δυναμικό κόμβο πολιτιστικής ανάδειξης και τουριστικής ανάπτυξης για την πόλη των Τρικάλων.
Η μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη εκπονήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων, ενώ το έργο προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί από το Περιφερειακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας – ΕΣΠΑ 2021-2027, με συνολικό προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 12 εκατομμύρια ευρώ.

Η Υπουργός Πολιτισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, δήλωσε: "Στόχος του Υπουργείου Πολιτισμού είναι να αναβαθμίσει και να πολλαπλασιάσει τους κρίκους της μεγάλης αλυσίδας των μουσείων της χώρας μας, ώστε να προβάλλεται η ιδιαίτερη πολιτιστική φυσιογνωμία κάθε τόπου, υπό το πρίσμα της βιώσιμης διαχείρισης. Το Διαχρονικό Μουσείο Τρικάλων θα αποτελέσει μέρος μιας μοναδικής πολιτιστικής διαδρομής στην καρδιά της πόλης".

Το μουσείο θα αναπτυχθεί στον χώρο της πρώην ΤΑΞ.ΥΠ, σε ένα εμβληματικό τετραώροφο κτήριο του Μεσοπολέμου, το οποίο χτίστηκε αρχικά για να λειτουργήσει ως στρατιωτικό νοσοκομείο αλλά τελικά χρησιμοποιήθηκε για στρατιωτικές ανάγκες. Το κτήριο, που παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού για 99 έτη από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, βρίσκεται στις παρυφές του λόφου Προφήτη Ηλία, κοντά στο Βαρούσι και κάτω από το βυζαντινό κάστρο.
Η ανακαίνιση του κτηρίου περιλαμβάνει:
- Τη δομική και λειτουργική αναβάθμιση για τη νέα μουσειακή χρήση
- Τον εκσυγχρονισμό της εσωτερικής διαρρύθμισης
- Την εγκατάσταση σύγχρονων ηλεκτρομηχανολογικών υποδομών
- Την ενεργειακή αναβάθμιση, σύμφωνα με τις βέλτιστες τεχνικές προδιαγραφές
- Την εξασφάλιση καθολικής προσβασιμότητας για άτομα με αναπηρία
Η μόνιμη έκθεση του Μουσείου θα αναπτυχθεί στον πρώτο όροφο, σε χώρο 580 τ.μ., και θα οργανώνεται σε τρεις ενότητες, παρουσιάζοντας την ιστορία της περιοχής από την αρχαιότητα έως τους νεότερους χρόνους. Η μουσειογραφία αξιοποιεί τη γεωμορφολογία της Θεσσαλίας, εμπνέοντας τις εκθεσιακές κατασκευές από τους λόφους και τα ορεινά τοπία της περιοχής.

Ο εξοπλισμός θα περιλαμβάνει προθήκες, βάθρα, ειδικές κατασκευές και ψηφιακές εφαρμογές, με πλήρη προσβασιμότητα για ΑμεΑ. Στους ανώτερους ορόφους θα στεγαστούν τα γραφεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων και όλοι οι απαραίτητοι υποστηρικτικοί χώροι.
Το νέο μουσείο έρχεται να συμπληρώσει ένα δίκτυο πολιτιστικών σημείων στην πόλη, μαζί με το Οσμάν Σαχ Τζαμί, το Μουσείο Τσιτσάνη, τα αρχαία της Τρίκκης και το Ασκληπιείο, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν και προβάλλοντας τη μακραίωνη ιστορία της περιοχής με σύγχρονους όρους.