
Μπορεί άραγε ο ρομαντισμός να ευδοκιμήσει στις μέρες μας; Σύμφωνα με έρευνες ναι, αλλά σε συγκεκριμένα ποσοστά και σε κάποιες χώρες περισσότερο από άλλες.


Όλοι γνωρίζουμε πως η εύρεση της αληθινής ευτυχίας και ικανοποίησης σε μια σχέση απαιτεί σκληρή δουλειά. Η κατανόηση των παραγόντων που συμβάλλουν σε ευτυχισμένες σχέσεις είναι ζωτικής σημασίας για τα άτομα και τις κοινότητες σε όλο τον κόσμο. Αλλά, σε ποιες χώρες μπορούμε να βρούμε τα πιο ευτυχισμένα ζευγάρια;

Για να αποκαλυφθούν αυτές οι πληροφορίες, οι ειδικοί της Compare the Market Australia διεξήγαγαν μια ολοκληρωμένη παγκόσμια μελέτη, η οποία ανέλυσε βασικούς δείκτες, όπως: Ποσοστό γάμων και διαζυγίων ανά 1.000 κατοίκους, προσδόκιμο ζωής, δείκτη ευτυχίας και δραστηριότητα διαδικτυακών αναζητήσεων που σχετίζονται με θέματα σχέσεων. Η Ελβετία ηγείται της κατάταξης με συνολικό σκορ 71.50, διαπρέποντας όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής και τους δείκτες ευτυχίας. Κοντά της βρίσκονται η Ιαπωνία και η Αυστρία, οι οποίες παρουσιάζουν ισχυρούς δείκτες ευτυχίας στα ζευγάρια.

Οι Σκανδιναβικές χώρες, όπως η Νορβηγία, η Σουηδία και η Φινλανδία, κατατάσσονται γενικά ψηλά όσον αφορά τη σταθερότητα των σχέσεων, αποδεικνύοντας υψηλά προσδόκιμα ζωής και σχετικά χαμηλούς ρυθμούς διαζυγίων. Συνολικά βρίσκονται στο πάνω μισό της κατάταξης, υποδεικνύοντας μια στέρεη κοινωνική υποστήριξη για μακροχρόνιες σχέσεις.

Τα δεδομένα για την Ελλάδα δείχνουν ότι η χώρα κατατάσσεται στην 24η θέση με συνολικό σκορ 54.16. Συγκεκριμένα, ο ρυθμός γάμων ανέρχεται σε 2.9 ανά 1.000 κατοίκους, ενώ ο ρυθμός διαζυγίων είναι 1.8 ανά 1.000 κατοίκους. Το προσδόκιμο ζωής φτάνει τις 80.6 έτη και ο δείκτης ευτυχίας είναι 5.931. Παρόλο που οι Έλληνες ενδέχεται να αντιμετωπίζουν προκλήσεις στον τομέα της κοινωνικής συνοχής, τα παραπάνω στοιχεία υποδεικνύουν ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω ενίσχυση των υποδομών που προάγουν τις μακροχρόνιες και ευτυχισμένες σχέσεις.