
Είναι πλέον ευρέως γνωστό πως το TikTok κάνει τα φαγητά ευρέως γνωστά. Η γνωστή πλατφόρμα των social γεννάει τα food trends το ένα μετά το άλλο, με κάποια να επεκτείνονται πολύ εκτός του αλγορίθμου, βλέπε dubai chocolate, και άλλα να έρχονται και να φεύγουν με μικρότερο impact αλλά εκατομμύρια views. Κάτι τέτοιο συνέβη και τον προηγούμενο μήνα, όταν η Ουκρανο-αμερικάνα influencer Danielle Zaslavsky δημοσίευσε ένα βίντεο στον προσωπικό της λογαριασμό όπου έτρωγε μια καροτοσαλάτα με chop sticks.
Η Zaslavsky φαίνεται να απολαμβάνει το γεύμα της με περίσσιο ενθουσιασμό (και πολλούς κραντς και σλουρπ ήχους) ενώ επαινεί το πόσο έντονη και ωραία γεύση έχει. Το βίντεο γρήγορα συγκέντρωσε εκατομμύρια views και σχόλια από θεατές που απαιτούσαν να μάθουν πώς ακριβώς φτιάχνεται η μαγική καροτοσαλάτα ή τουλάχιστον πού μπορούν να την προμηθευτούν.
Η απάντηση είναι η εξής: Morkovcha. Γνωστή και ως koreyska, η σαλάτα είναι συνταγή πολλών δεκαετιών με βασικούς δημιουργούς τους Κορεάτες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ή αλλιώς τους Koryo-saram,οι οποίοι ξέφυγαν από την αποικιακή λαβή της Ιαπωνίας στη χώρα τους.
Στις επόμενες εβδομάδες μετά το πρώτο της viral, η Danielle Zaslavsky συνέχισε να φτιάχνει περισσότερες ‘παρτίδες’ morkovcha μέσα σε βάζα, εξηγώντας πως οι θείες της έβραζαν τα καρότα με σκόρδο, ξύδι, λάδι και κόκκινες πιπεριές για επιπλέον γεύση. Γρήγορα ξεκίνησαν να τη ‘λιμπίζονται’ και άλλοι wellness ή food creators, οι οποίοι ξεκίνησαν να μαγειρεύουν τις δικές τους εκδοχές της καροτοσαλάτας, χάνοντας όμως την ιστορία της.
Γεννιέται κάπου εδώ λοιπόν σαν θέμα συζήτησης αν πολλές φορές η κουλτούρα και η παράδοση ενός πιάτου ή μίας κουζίνας μένει πίσω ή ‘θυσιάζεται’ στο βωμό του virality, με τους χρήστες να αναζητούν την digital επιτυχία περισσότερο από μια γευστική εμπειρία που έχει φτάσει στο τραπέζι τους μέσα από γενιές και γενιές μαγείρων και ιστορίας.
Εκτός του TikTok, η morkovcha βρίσκεται στα μενού αρκετών Ασιατικών και Σλαβικών εστιατορίων της Αμερικής.