
"Debí tirar más fotos de cuando te tuve”. Ή αλλιώς "Έπρεπε να βγάλω πιο πολλές φωτογραφίες απ’ όταν σε είχα”. Έτσι ονόμασε το τελευταίο του άλμπουμ ο Πουερτορικανός ράπερ και τραγουδιστής Bad Bunny. Στα 17 tracks του, ο καλλιτέχνης κοιτά πίσω και κάνει μια κατάδυση στις ρίζες του, κάτι που αντανακλάται τόσο στους στίχους του όσο και στα μουσικά είδη της πατρίδας του τα οποία και χρησιμοποίησε. Το ομώνυμο τραγούδι συμπυκνώνει μάλλον ιδανικά τον συναισθηματικό πυρήνα του άλμπουμ, τον οποίο ένιωσε και μεγάλο μέρος του κόσμου του διαδικτύου και το έκανε viral.
Μπορεί να έχεις πετύχει τα Tik Tok με μουσική υπόκρουση το "DtMF” και τις φώτο που ρυθμικά εναλλάσσονται στα τρία τρίτα της οθόνης. Αποσπάσματα συνήθως από περασμένες ωραίες στιγμές: ηλιοβασιλέματα, θάλασσες, φίλοι.
Νομίζω ότι η νοσταλγία είναι από τα δυνατότερα ανθρώπινα αισθήματα. Το να κοιτάμε πίσω, όπως ο Bad Bunny, στο παρελθόν μας κινητοποιεί σημαντικά την ψυχή. Της δημιουργεί ένα καταφύγιο, την ενώνει με το ποια είναι. Φυσικά, αυτό δεν έρχεται χωρίς κόστος. Η νοσταλγία ξέρει πολύ καλά να στρογγυλεύει τις άκρες και να ρομαντικοποιεί πράγματα που δεν ήταν τόσο ιδανικά όσο το αισθανόμαστε. Επίσης, η ίδια η ανάγκη φυγής από την πραγματικότητα υποδηλώνει ότι στο τώρα τα πράγματα δεν πάνε και περίφημα. Από την άλλη, όταν η νοσταλγία μετασχηματίζεται σε πράξη στο παρόν, λειτουργεί και ως "αντεκδίκηση”. Μια ευκαιρία, δηλαδή, να παίξουμε και πάλι μια παλιά παρτίδα, αυτή τη φορά με δικούς μας όρους.
Πάρτε, για παράδειγμα, τα αστραπιαία sold-out των αγαπημένων των millennial Erreway ή των λατρεμένων της gen Z Big Time Rush. Σίγουρα μιλάμε για εμπορευματοποίηση της νοσταλγίας. Η ανάγκη, όμως, που κίνησε χιλιάδες να αγοράσουν ένα εισιτήριο (αυτή ακριβώς που γίνεται αντικείμενο καπιταλιστικής εκμετάλλευσης) είναι πάνω-κάτω η ίδια: η επαναδιεκδίκηση της "ανόθευτης διασκέδασης που στερήθηκαν απότομα Millennials και Zoomers με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης” όπως παρατηρεί εύστοχα η Άννα Φαρδή.
Το ίδιο συμβαίνει και με την νεκρανάσταση ενός ΠΑΣΟΚ που η γενιά Z δεν γνώρισε ποτέ ή με τη δημοφιλία των ‘90’s hits σε γενιές που δεν είχαν καν γεννηθεί όταν πρωτοβγήκαν. Το ίντερνετ ξεπερνά τον χρόνο και αναμειγνύει όλα τα γεωλογικά στρώματα του παρελθόντος στο ίδιο επίπεδο, τον ίδιο "χάρτη”.
Μιλώντας για χάρτες, ίσως το ξέρατε ίσως και όχι, όμως το Google Maps σού δίνει τη δυνατότητα να περιηγηθείς στο Street View παλαιότερων ετών. Να "προσγειωθείς”, δηλαδή, στους δρόμους όπως τους κατέγραψε η κάμερα το 2022, το 2014 έως ακόμα και το 2009. Έχουν κυκλοφορήσει πολλά Tik Tok που συγκρίνουν, χάρη σε αυτή τη δυνατότητα, το τότε με το τώρα.
Μαγαζιά της γειτονιάς έχουν κλείσει ή αντικατασταθεί από αλυσίδες, παλιές πλατείες έχουν αλλάξει πρόσωπο, άνθρωποι απαθανατισμένοι που ίσως δεν μένουν πια εδώ. Πολλοί χρήστες παρατηρούν κι άλλες διαφορές κι αναρωτιούνται, για παράδειγμα, "Μήπως ήταν τότε πιο ηλιόλουστα;”... Νοσταλγία. Ιδανική για "microdosing”, με το απαραίτητο "Ey” που φωνάζει ο Bad Bunny στο "DtMF” να μας επιστρέφει στο σήμερα.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.