
Σε μια εποχή όπου το smartphone έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, μια νέα πρωτοβουλία ενθαρρύνει τους ανθρώπους να επανεξετάσουν τη σχέση τους με τις ψηφιακές συσκευές. Η πρόκληση "Φεβρουάριος χωρίς smartphone" δεν απαιτεί πλήρη αποχή από το τηλέφωνο, αλλά στοχεύει στην ελαχιστοποίηση της άσκοπης και υπερβολικής χρήσης του.
Η καθημερινή μας ρουτίνα συχνά περιλαμβάνει το άνοιγμα του κινητού για να ελέγξουμε μια ειδοποίηση ή να απαντήσουμε σε ένα μήνυμα, με αποτέλεσμα να καταλήγουμε να περιηγούμαστε στα social media για δεκαετίες λεπτών. Η συνεχής αυτή δραστηριότητα απελευθερώνει ντοπαμίνη, το νευροχημικό που μας προσφέρει ευχαρίστηση, δημιουργώντας ένα κυκλικό μοτίβο εθιστικής συμπεριφοράς. Με την πάροδο του χρόνου, ο εγκέφαλος αναπτύσσει ανοχή, αναγκάζοντάς μας να αυξήσουμε τη χρήση για να επιτύχουμε την ίδια αίσθηση ικανοποίησης.
Οι αρνητικές επιπτώσεις της υπερβολικής χρήσης
Έρευνες δείχνουν ότι η υπερβολική χρήση της οθόνης συνδέεται με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, διαταραχές στον ύπνο και προβλήματα ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης. Η ανάγκη για θεραπεία από εξειδικευμένους ψυχολόγους είναι όλο και πιο επιτακτική, καθώς οι συνέπειες της ψηφιακής εξάρτησης καθίστανται ολοένα και πιο εμφανείς στην καθημερινότητα πολλών ανθρώπων.
Η πρόκληση: Μείωση μόνο μίας ώρας
Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι απαραίτητο να απομακρυνθούμε εντελώς από το smartphone για να δούμε θετικά αποτελέσματα. Αρκετή είναι η μείωση της χρήσης κατά μία ώρα την ημέρα. Η Τζένιφερ Μάργκαρετ Κάτζενσταϊν, διευθύντρια ψυχολογίας και νευροψυχολογίας, επισημαίνει ότι αυτή η μικρή αλλαγή μπορεί να έχει σημαντικό θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής και στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.
Συμβουλές για μείωση της χρήσης
Για όσους αναρωτιούνται αν έχουν ήδη ξεπεράσει τα όρια, οι ειδικοί προτείνουν να ελέγχουν τις ρυθμίσεις του τηλεφώνου τους και να παρακολουθούν τον μέσο ημερήσιο χρόνο οθόνης. Αν παρατηρηθεί υπερβολική χρήση, μερικά απλά τρικ μπορούν να βοηθήσουν:
- Απενεργοποίηση μη απαραίτητων ειδοποιήσεων: Περιορίστε τις ειδοποιήσεις μόνο σε σημαντικές εφαρμογές.
- Αλλαγή ρυθμίσεων οθόνης: Μετατρέψτε το χρωματικό φίλτρο σε κλίμακα του γκρι για να κάνετε την εμπειρία πιο "βαρετή".
- Απενεργοποίηση αυτόματης αναπαραγωγής: Σταματήστε την αυτόματη αναπαραγωγή βίντεο στα social media και στους ιστοτόπους.
- Στόχευση στη χρήση επικοινωνίας: Χρησιμοποιήστε τα social media κυρίως για συνομιλίες και αποφύγετε την περιήγηση σε σύντομα βίντεο και άλλα περιεχόμενα που προκαλούν άσκοπη ενασχόληση.
Ο στόχος της πρόκλησης
Ο Τζέικομπ Γουόρν, ένας από τους πρωτεργάτες της εκστρατείας, εξηγεί, στη Washington Post, ότι ο στόχος δεν είναι να γίνουμε τελείως απομονωμένοι από τα κινητά μας, αλλά να δημιουργήσουμε μια πιο συνειδητή και ισορροπημένη σχέση με την τεχνολογία. Ο στόχος είναι απλός: "να σας κάνει να αναρωτηθείτε για ποιο λόγο χρειάζεστε το τηλέφωνό σας", και με αυτόν τον τρόπο να μειώσετε την άσκοπη χρήση που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία και την ψυχική σας ευεξία.