Αυτή την εβδομάδα, η Αθήνα προσφέρει μια μοναδική ποικιλία πολιτιστικών εκδηλώσεων, από το φωτορεπορτάζ του Athens Photo World και τις εκθέσεις τέχνης, μέχρι συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις που τιμούν σημαντικούς καλλιτέχνες. Είτε ενδιαφέρεστε για μια βόλτα σε γκαλερί και μουσεία, είτε για μια συναρπαστική θεατρική εμπειρία ή συναυλία, η πόλη προσφέρει πληθώρα επιλογών για κάθε γούστο και διάθεση. Με εκδηλώσεις για όλα τα ενδιαφέροντα, αυτή η εβδομάδα στην Αθήνα υπόσχεται να συνδυάσει τέχνη, μουσική και πολιτισμό με μοναδικό τρόπο.
Έτοιμοι για το Athens Photo World;
Το ετήσιο φεστιβάλ φωτορεπορτάζ της Αθήνας επιστρέφει για έκτη χρονιά το διήμερο 18 και 19 Ιανουαρίου. Φέτος φιλοξενείται στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, 2130109300), όπου για πρώτη φορά παρουσιάζεται ένα πρόγραμμα ψηφιακών προβολών στο πλαίσιο του φεστιβάλ, καθώς και το καθιερωμένο Βραβείο Athens Photo World 2024. "Το φεστιβάλ επιδιώκει σταθερά να αναδείξει τη σημασία του φωτορεπορτάζ στη διαμόρφωση της εικόνας του κόσμου μας, στη γνώση της ιστορίας την ώρα που αυτή γράφεται και κυρίως και πάνω από όλα να αναδείξει τους ίδιους τους φωτογράφους, φέρνοντάς τους σε επαφή με το κοινό", σχολιάζουν οι διοργανωτές για την επιτυχημένη πορεία του Athens Photo World τα τελευταία έξι χρόνια. Είσοδος ελεύθερη μέχρι την εξάντληση των διαθέσιμων θέσεων.
Η παράδοξη μικρογλυπτική
Στις 16 Ιανουαρίου, η Γκαλερί Ζουμπουλάκη (Κριεζώτου 6, Κολωνάκι, 2103634454) κάνει ποδαρικό στο νέο έτος με μια ιδιότυπη εγκατάσταση από τον καλλιτέχνη Γιάννη Ψυχοπαίδη. Στο "Παλέρμο. Άνθρωποι και ερείπια", ο εικαστικός ενώνει ζωγραφισμένα τούβλα και κεραμίδια, περιβάλλοντάς τα με μια σειρά εκατό σχεδίων μεικτής τεχνικής για να δημιουργήσει μια περίτεχνη, πολύχρωμη εικαστική σύνθεση. Μικρές, αλλοιωμένες φόρμες αναδεικνύουν τον ελλειπτικό μικρόκοσμο μιας παράδοξης μικρογλυπτικής και χτίζουν αφηγήσεις για την προϊστορία, αλλά και "μια αλλοτινή ζωή που κάποτε υπήρξε, ανθρώπινες υπάρξεις που χτίζανε και στέριωναν τα σπίτια τους, τις ελπίδες και τα όνειρά τους", σύμφωνα με τον καλλιτέχνη. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό έως τις 8 Φεβρουαρίου.
Κλασικός εορτασμός για τον ένα αιώνα Θεοδωράκη
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών τιμά τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη, προσκαλώντας τον βιρτουόζο πιανίστα Συπριέν Κατσαρή, ο οποίος είχε συνεργαστεί στενά με το συνθέτη, για μια συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Παρασκευή 17 Ιανουαρίου). Ο σολίστας θα ερμηνεύσει την Πρώτη Σουίτα του σπουδαίου μουσικού, αλλά και την "Ουγγρική φαντασία" του Λιστ. Επιπλέον, η μαέστρος Ζωή Τσόκανου θα διευθύνει την ΚΟΑ στο "Ένα ανοιξιάτικο πρωινό" της πρόωρα χαμένης Γαλλίδας συνθέτριας Λίλι Μπουλανζέ, αλλά και στη μεγαλειώδη ιμπρεσιονιστική "Θάλασσα" του Κλοντ Ντεμπισί.
Ο Ντάνιελ Κρεγκ είναι "Queer"
Ένα από τα δημοφιλέστερα μυθιστορήματα του beat συγγραφέα Γουίλιαμ Μπάροουζ, το "Queer", περνάει στη μεγάλη οθόνη διά χειρός Λούκα Γκουαντανίνο ("Να με Φωνάζεις με το Όνομά σου") και με πρωταγωνιστή τον πρώην 007 Ντάνιελ Κρεγκ. Ο Άγγλος ηθοποιός κρατά το ρόλο ενός αυτοκαταστροφικού Αμερικανού, ο οποίος βλέπει τη μοναχική ζωή του στο Μεξικό να ανατρέπεται όταν γνωρίζει έναν συμπατριώτη του φοιτητή.
Τα χαρακτικά του Γκόγια
Αυτός είναι ο πυρήνας της νέας έκθεσης "Los Caprichos" που εγκαινιάζεται στην Εθνική Πινακοθήκη (Λεωφ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 50, Παγκράτι, 2144086201) την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου. Το αφιέρωμα επικεντρώνεται στο χαρακτικό έργο του κορυφαίου Φρανθίσκο Γκόγια, παρουσιάζοντας ογδόντα χαρακτικά, οξυγραφίες σε χαρτί και ακουαντίνα, καθώς και φωτογραφίες των προπαρασκευαστικών σχεδίων. Παράλληλα, το αφιέρωμα στον Ισπανό δημιουργό έδωσε στην ΕΠΜΑΣ την ευκαιρία να εκκινήσει έναν νέο διάλογο με την ελληνική τέχνη: στην έκθεση "Η σαγήνη του αλλόκοτου" ανακαλύπτουμε δέκα έργα καλλιτεχνών που απεικονίζουν το αλλόκοτο και το γκροτέσκο με διαφορετικά μέσα και τεχνικές.
Το απόλυτο μουσικό θρίλερ με πρωταγωνιστή τον Σουίνι Τοντ
Η ιστορία του Σουίνι Τοντ, του σκοτεινού και εκδικητικού κουρέα ο οποίος έγινε ευρέως γνωστός στο ελληνικό κοινό από την ταινία του Τιμ Μπάρτον, περιβάλλεται από σκοτεινό μυστήριο. Αν είστε λάτρεις αυτού του είδους αξίζει να τη γνωρίσετε μέσα από τη μουσικοθεατρική παράσταση που κάνει πρεμιέρα στο Ολύμπια - Δημοτικό Μουσικό Θέατρο "Μαρία Κάλλας". Ο σκηνοθέτης και μαέστρος Γιώργος Πέτρου ανεβάζει το μουσικό θρίλερ "Σουίνι Τοντ: Ο Δαιμόνιος Κουρέας της Fleet Street" σε μουσική και στίχους του θρυλικού Στίβεν Σόντχαϊμ και κείμενο του Χιου Γουίλερ και διευθύνει τη Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, στις 17, 19, 22, 24/1, ενώ ο Νίκος Λαάρης αναλαμβάνει τη μουσική διεύθυνση, στις 18, 25, 26, 27/1. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι Χάρης Ανδριανός, Σία Κοσκινά, Μυρσίνη Μαργαρίτη, Γιάννης Φίλιας κ.ά.
Παράσταση αφιερωμένη στις "Γιαγιάδες"
Ο Γιώργος Καλογερόπουλος έγραψε το κείμενο, σκηνοθετεί και παίζει μαζί με τις Βάσω Μανδύλη, Μαρία Μιχαηλίδου, Αιμιλία Ράπτη, Μαρίνα Σωκράτη, Εύη Τσακλάνου στην παράσταση "Γιαγιάδες" που είναι αφιερωμένη στις... γιαγιάδες. Πρόσωπα και ιστορίες συνθέτουν έναν ποιητικό φόρο τιμής στις γιαγιάδες του παρελθόντος, του παρόντος, αλλά και του μέλλοντός μας. Η παράσταση θα παιχτεί στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά στις 17-19/1 και αφηγείται "ιστορίες ομορφιάς, ανθρώπων, παράξενων πλασμάτων, νοσταλγίας, απόρριψης, μοναδικότητας, αγάπης, απώλειας, αποδοχής, πόνου, χαράς".
Η τέχνη του πορτρέτου
Η Δημοτική Πινακοθήκη Αλίμου (Λεωφ. Ιωνίας 96, Άλιμος) και η Συλλογή Σωτήρη Φέλιου εγκαινιάζουν μια νέα συνεργασία με το Ίδρυμα "Η άλλη Αρκαδία": μέσα από έργα της συλλογής, που παρουσιάζονται στην έκθεση "Ιδιοπροσωπία", μαθαίνουμε για την τέχνη του πορτρέτου και ανακαλύπτουμε έργα ιστορικών καλλιτεχνών, όπως των Τσαρούχη, Φασιανού και Μπότσογλου, καθώς και συνθέσεις ταλαντούχων δημιουργών από τη νέα γενιά της ελληνικής εικαστικής σκηνής. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα λάβουν χώρα την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου, στις 7 μ.μ.
Χορέψετε, χορέψετε
Η διακεκριμένη υψίφωνος και αρχιμουσικός Μάτα Κατσούλη μάς προκαλεί να "μη χορέψουμε αν μπορούμε", στη συναυλία "Dare to Dance / Try Not to Dance", όπου θα διευθύνει ένα δεκαεξαμελές σύνολο εγχόρδων. Έργα των Γιασούσι Ακουτάγκαουα, Έντβαρντ Γκριγκ, Βόιτσεχ Κίλαρ, Ουίλιαμ Λόιντ Ουέμπερ και Πιοτρ Τσαϊκόφσκι, κάποια σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση, διερευνούν τη σχέση του ανθρώπου με το ρυθμό, αλλά και με την ίδια του τη ζωή (Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, Σάββατο 18 Ιανουαρίου).