Αυτή την εβδομάδα, η Αθήνα προσφέρει μια συναρπαστική γκάμα πολιτιστικών εμπειριών που γεμίζουν τη πόλη με μουσική, χορό και τέχνη. Από την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας-συναυλίας "Eden in Olympia" με τη σπουδαία μεσόφωνο Joyce DiDonato, μέχρι τις ανανεωμένες παραστάσεις για τα παιδιά και την ιδιαίτερη μουσική σειρά "Όταν η ποίηση μιλάει στη μουσική", η πόλη ζωντανεύει με δημιουργικές συναντήσεις.
Στην Εδέμ της Joyce DiDonato
Η σπουδαία μεσόφωνος, αφού ταξίδεψε στις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου εξερευνώντας το μεγαλείο της φύσης μέσα από το πρότζεκτ της "Eden", επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το Σάββατο 11/1 θα πραγματοποιηθεί η παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας-συναυλία "Eden in Olympia", που γυρίστηκε στην αρχαία Ολυμπία. Η DiDonato θα συμπράξει με το μουσικό σύνολο Il Pomo d’Oro, το σκηνοθέτη Ολιβιέ Σιμονέ και τρία παιδικά φωνητικά σύνολα – την Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ, τη χορωδία Chœurs ECLATS και τη διαπολιτισμική El Sistema Greece.
Μια συνάντηση λόγου και μουσικής
Η μεσόφωνος Ειρήνη Καράγιαννη επιμελείται μια νέα ενδιαφέρουσα σειρά συναυλιών με θέμα "Όταν η ποίηση μιλάει στη μουσική", στο Ολύμπια - Δημοτικό Μουσικό Θέατρο "Μαρία Κάλλας". Μέσα από τον κύκλο συναντήσεων ανοίγει ένας δημιουργικός διάλογος ανάμεσα στους Έλληνες ποιητές και συνθέτες από τον 19ο έως τον 21ο αιώνα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα σπουδαίων Ελλήνων ποιητών, όπως οι Σολωμός, Παλαμάς, Παπαντωνίου, Πάλλης, Βαλαωρίτης, Μαλακάσης, Πολέμης, Κρυστάλλης, που έχουν μελοποιήσει οι συνθέτες Μανώλης Καλομοίρης, Σόλων Μιχαηλίδης, Γιάννης Α. Παπαϊωάννου, Αντίοχος Ευαγγελάτος κ.ά. Στην πρώτη αυτή συνάντηση, στις 10/1, αφιερωμένη στη μελοποιημένη ελληνική ποίηση, τραγουδούν νεότεροι, αλλά και παλαιότεροι λυρικοί τραγουδιστές, όπως οι Πάρις Δημάτσας, Δημήτρης Σιγαλός, Δέσποινα Δρανδάκη, Βίλλυ Κυριακοπούλου, Σμαράγδα Βαγγελή και Παναγιώτα Πολυζωίδου. Στο πιάνο ο Δημήτρης Γιάκας.
Τι είναι το waacking;
Το διεθνές φεστιβάλ χορού "Follow the Waack" επιστρέφει για τρίτη χρονιά στο Bios για να μας παρασύρει σε μια γιορτή συμπερίληψης και δημιουργικότητας. To waacking είναι ένα δυναμικό είδος χορού που συνδυάζει εκφραστικές κινήσεις των χεριών και δραματικές πόζες στον ρυθμό της μουσικής. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους διοργανωτές "το waacking εμφανίστηκε στα clubs του Λος Άντζελες τη δεκαετία του '70, την εποχή της ντίσκο. Οι ρίζες του βρίσκονται στην underground LGBTQ+ κοινότητα, όπου οι χορευτές χρησιμοποιούσαν τον χορό ως μέσο έκφρασης, αυτοπεποίθησης και διεκδίκησης της ταυτότητάς τους". Το φεστιβάλ κορυφώνεται με battles γεμάτα πάθος και ενέργεια στις 11/1.
Σαββατοκύριακο με τα παιδιά
Από 11/1, η Κάρμεν Ρουγγέρη επιστρέφει στο Christmas theater με μια ανανεωμένη εκδοχή της "Αργοναυτικής εκστρατείας" που διατρέχει όλη την ιστορία του Ιάσονα, επενδεδυμένη με μελωδίες εμπνευσμένες από τον Πόντο. Μία ημέρα μετά, στις 12/1, για μία και μοναδική μουσική παράσταση για καλό σκοπό, τα Ζαμομίνια προσκαλούν τους μικρούς θεατές να τραγουδήσουν μαζί τους στο θέατρο Πορεία.
Βιωμένη "Τοπιογραφία"
"Η Ελλάδα του Χρηστίδη είναι μια χώρα απρόβλεπτη και μαγική, που κάθε φορά σε εκπλήσσει με την ικανότητά της να γεννάει μοναδικούς συνδυασμούς χρωμάτων που δεν έχεις ξαναδεί", γράφει ο επιμελητής Χριστόφορος Μαρίνος για τα τοπία του Αχιλλέα Χρηστίδη. Στους πίνακές του, το ελληνικό τοπίο δεν είναι άμεσα αναγνωρίσιμο, ενώ συχνά τα εξπρεσιονιστικά έργα του επικεντρώνονται σε λιγότερο θεαματικές λεπτομέρειες της φύσης. Στην αναδρομική του έκθεση "Τοπιογραφία" (9/1-23/2) στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων (Λεωνίδου & Μυλλέρου, Πλ. Αυδή, Μεταξουργείο, 2105202420) παρουσιάζονται έργα των τελευταίων είκοσι ετών (2004-2024) με ελεύθερη είσοδο.
Μια ηλεκτρική γιορτή με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη
Ο τραγουδοποιός που ετοιμάζεται να ξεκινήσει για την ευρωπαϊκή του περιοδεία επιστρέφει στη μουσική σκηνή του "VOX" για δύο μοναδικές συναυλίες, στις 11 και 12 Ιανουαρίου. Έρχεται μαζί με την μπάντα του και αγαπημένα τραγούδια για μια ηλεκτρική γιορτή που αποδεικνύει του δεσμού μεταξύ του ερμηνευτή και του κοινού του. Μαζί του οι μουσικοί Σταύρος Λάντσιας (πλήκτρα), Μιλτιάδης Παπαστάμου (ηλεκτρικό βιολί), Γιώτης Κιουρτσόγλου (ηλεκτρικό μπάσο) και Μιχάλης Καπηλίδης (τύμπανα).
Μια βραδιά για τον Starman
Η Heroes Tribute Band, μια super band αφιερωμένη στο έργο του David Bowie, αποτελείται από γνωστούς ερμηνευτές της εγχώριας σκηνής, όπως ο Γιώργος Μπίλιος, ο George Gaudy, η Lou is και η Sugahspank!, μεταξύ άλλων. Στις 9/1 επιστρέφουν στο "Gazarte Ground Stage" για ακόμα ένα συναυλιακό αφιέρωμα, μια ημέρα μετά τα γενέθλια (8/1) και μία ημέρα πριν το θάνατο του Starman (10/1), φωτίζοντας τις πιο σημαντικές στιγμές της καριέρας του.
"Η Ιφιγένεια των Ταύρων" στο "Κακογιάννης"
Η παράσταση του Χριστόφορου Χριστοφή "Η Ιφιγένεια των Ταύρων", μετά την παρουσίασή της στο Γεντί Κουλέ στο πλαίσιο του προγράμματος "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός", έρχεται για μία και μοναδική παράσταση στην Αθήνα. Πιο συγκεκριμένα στις 14 Ιανουαρίου, η Μαρία Παπαφωτίου μαζί με τους Δημήτρη Μαύρο, Αλμπέρτο Φάις, Κωνσταντίνο Λιάρο, Magnus Pedersen ζωντανεύουν μια διαχρονική ιστορία που καταγγέλλει τον πόλεμο με τραγικούς ήρωες μια Ιφιγένεια, έναν Πυλάδη, έναν Ορέστη και κάποιον Άντον Τσέχοφ, που πασχίζουν να αποτινάξουν από τους ώμους τους το βάρος της Ιστορίας.
Κινηματογραφική ψυχανάλυση στο Τριανόν
Υπό τον γενικό τίτλο "Πολιτισμικές μορφές της σεξουαλικότητας", η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία εγκαινιάζει μια νέα σειρά κινηματογραφικών προβολών. Η αρχή γίνεται στις 12/1 (Τριανόν, 5 μ.μ., € 7) με το πολυβραβευμένο "Joyland" (Σαΐμ Σαντίκ). Η υπόθεση αφορά τον νεαρότερο γιο μιας παραδοσιακής οικογένειας, ο οποίος πιάνει δουλειά ως χορευτής στο σόου μιας τρανς, την οποία και ερωτεύεται. Μετά τη θέαση συζητούν οι Νίκος Τζαβάρας (καθηγητής Ψυχιατρικής, ψυχαναλυτής), Στέλιος Κρασανάκης (ψυχίατρος, δραματοθεραπευτής, σκηνοθέτης, διδάσκων ΕΚΠΑ) και Λίλυ Στυλιανούδη (κοινωνική ανθρωπολόγος).
Περισσότερες πληροφορίες
Η Ιφιγένεια των Ταύρων
Μια παράσταση - αντιπολεμική κραυγή που με όχημα τους τραγικούς ήρωες, μια Ιφιγένεια, έναν Πυλάδη, έναν Ορέστη και κάποιον Άντον Τσέχοφ, θίγει με ευφυή τρόπο τα παρελκόμενα των συρράξεων, των συγκρούσεων, της διαπλοκής, ακόμα κι ανάμεσα και σε λαούς που έχτισαν χέρι χέρι αιώνες πολιτισμού. Οι ήρωες περιπλανώνται σα φαντάσματα που αναζητούν τη λύτρωση, σε έναν κόσμο όπου θυσιάζονται σύγχρονες Ιφιγένειες, άνθρωποι χωρίς πατρίδα, άνθρωποι εκ γενετής καταδικασμένοι σε ανυπόφορες ανισότητες. Κάπου στην περιοχή της Κριμαίας, στην Αζοφική θάλασσα, στη Μαριούπολη την πληγωμένη και σ’ ένα λιμάνι, Ταγκανρόγκ το όνομά του (Ταϊγάνιο το αποκαλούσαν οι Έλληνες που ζούσαν εκεί), γενέτειρα του σπουδαίου Ρώσου συγγραφέα Άντον Τσέχοφ, εκτυλίσσεται η ιστορία. Ο πόλεμος μαίνεται και σκεπάζει με τρόμο τις ψυχές των ανθρώπων.
Αχιλλέας Χρηστίδης. Τοπιογραφία
Η "Τοπιογραφία" του Αχιλλέα Χρηστίδη δεν είναι απλώς μια αναπαράσταση τοπίων. Εδώ και είκοσι χρόνια, ο καλλιτέχνης καταγράφει όχι μόνο τη φύση, αλλά και την ιδέα της τοπιογραφίας, μια έννοια που ξεφεύγει από την παραδοσιακή απεικόνιση του τοπίου και εισάγει μία πιο αφηρημένη, εκφραστική διάσταση. Οι πίνακες του Χρηστίδη είναι γεμάτοι από άμορφες μάζες χρώματος και εκρηκτικές πινελιές που δημιουργούν διάφορους, ανεξάρτητους χώρους, ενώ άλλες φορές αναδύεται ένας νέος κόσμος από τις εξπρεσιονιστικές κινήσεις του χρώματος. Εκτός από την κλασική τοπιογραφία, ο Χρηστίδης προχωρά σε μια συνεχή αμφισβήτηση του είδους: η τοπιογραφία του μετατρέπεται σε ανθογραφία, με τα άνθη να καταλαμβάνουν το πρώτο επίπεδο του πίνακα και να προσπαθούν να εισβάλλουν στον χώρο του θεατή, δημιουργώντας έναν έντονο, σχεδόν ενοχλητικό αντίκτυπο. Ο Χρηστίδης αναδεικνύει την ομορφιά εκείνων των στιγμών της φύσης που άλλοι ίσως αγνοούν ή θεωρούν αδιάφορες. Στα έργα του, η γοητεία της φύσης αναδύεται από τις πιο καθημερινές, ακόμη και αδιάφορες όψεις της.
«Όταν η ποίηση μιλάει στη μουσική»
Η μεσόφωνος Ειρήνη Καράγιαννη επιμελείται μια νέα σειρά συναυλιών που ανοίγει έναν δημιουργικό διάλογο ανάμεσα στους Έλληνες ποιητές και συνθέτες από τον 19ο έως τον 21ο αιώνα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα σπουδαίων Ελλήνων ποιητών, όπως οι Σολωμός, Παλαμάς, Παπαντωνίου, Πάλλης, Βαλαωρίτης, Μαλακάσης, Πολέμης, Κρυστάλλης, που έχουν μελοποιήσει οι συνθέτες Μανώλης Καλομοίρης, Σόλων Μιχαηλίδης, Γιάννης Α. Παπαϊωάννου, Αντίοχος Ευαγγελάτος κ.α. Στην πρώτη αυτή αφιερωμένη στη μελοποιημένη ελληνική ποίηση συνάντηση τραγουδούν νεότεροι, αλλά και παλαιότεροι λυρικοί τραγουδιστές, όπως οι Πάρις Δημάτσας, Δημήτρης Σιγαλός, Δέσποινα Δρανδάκη, Βίλλυ Κυριακοπούλου, Σμαράγδα Βαγγελή και Παναγιώτα Πολυζωίδου. Στο πιάνο ο Δημήτρης Γιάκας.