Τι ζητάμε από ένα μελομακάρονο; Εκλεκτό ελαιόλαδο -έστω σε συνδυασμό μ’ ένα σπορέλαιο, όχι όμως φοινικέλαιο-, γνήσιο θυμαρίσιο μέλι, ωραία υφή και ισορροπημένο μέλωμα. Δεν τα βρίσκουμε συχνά.
Κάποια μελομακάρονα που μας ικανοποιούν αυτά τα Χριστούγεννα είναι του Takis Bakery (Μισαραλιώτου 14, 21 0923 0052 Κουκάκι), εκείνα του ιστορικού ζαχαροπλαστείου Αφοι Ασημακόπουλοι (Χαρ. Τρικούπη 82 κέντρο), οι εκλεκτές μπουκίτσες του Le Greche (Mητροπόλεως 16Α Σύνταγμα, Λυκούργου 2 Ν.Ψυχικό), εκείνα του Κ. Κωστάκη στο "A la Grec" με κρητικό μέλι (Αγ. Παρασκευής 65 Χαλάνδρι), τα κομψά του Pastry Family στο Παγκράτι (Ριζάρη 19) κι εκείνα της Ρίτας Αμιραλιάν στο Rita’s Cookies (Δομοκού 40α Πειραιάς Κοκκινιά, 210 4912323). Σε αυτά να προσθέσουμε και τα μελομακάρονα των Πολίτικων ζαχαροπλαστείων του Dimitris Economidis (Λεωφ. Κηφισίας 340 Ν.Ψυχικό 210 6755000) και του Σπύρου Πεδιαδιτάκη και της ομάδας του Ourse (Μυστρά 39, Γλυφάδα, τηλ. 2121067019).