Η Υπουργός Τουρισμού, κα Όλγα Κεφαλογιάννη, παρουσίασε ένα πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού και βιώσιμης ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Ελλάδας, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις των ταξιδιωτών και να ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της χώρας ως προορισμού παγκόσμιας εμβέλειας.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες που αξιοποιούν σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία και τεχνολογίες. Οι κυριότερες δράσεις είναι:
- Πλατφόρμες ειδικών μορφών τουρισμού: Δημιουργία ψηφιακών πλατφορμών προβολής για τον ορεινό τουρισμό, τον αγροτουρισμό, τον θαλάσσιο και καταδυτικό τουρισμό. Ειδικά για τον αγροτουρισμό και τη γαστρονομία, θα αναπτυχθεί ένα Εθνικό Δίκτυο Διασύνδεσης που θα λειτουργεί ως θεματικός Οργανισμός Διαχείρισης Προορισμού (DMO).
- Ευφυής υποστήριξη ταξιδιωτών: Μία καινοτόμος εφαρμογή για ταξιδιώτες ευεξίας που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη και λογισμικό αναγνώρισης φωνής.
- Πλατφόρμα για ψηφιακούς νομάδες: Δημιουργία μηχανισμού προσέλκυσης και εξυπηρέτησης ψηφιακών νομάδων, παρέχοντας ολοκληρωμένη πληροφόρηση για την εγκατάστασή τους και τη διαμονή τους στην Ελλάδα.
- Αναβάθμιση της VisitGreece: Ανάπτυξη καινοτόμου συστήματος πληροφόρησης με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης 2ης γενιάς, προσφέροντας ταχύτητα και απλότητα στην παροχή πληροφοριών.
- Ψηφιακός τουριστικός χάρτης: Χαρτογράφηση των τουριστικών πόρων της χώρας και δημιουργία ολοκληρωμένου ψηφιακού χάρτη.
- Ψηφιακό Αρχείο Τουριστικών Πόρων: Δημιουργία αποθετηρίου που θα φιλοξενεί το ιστορικό αρχείο του ΕΟΤ.
- Εθνικό Παρατηρητήριο Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης: Δημιουργία πλατφόρμας για τη συστηματική παρακολούθηση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.
- Παρατηρητήριο Παράκτιου και Θαλάσσιου Τουρισμού: Συστάθηκε με ελληνική πρωτοβουλία και συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, ενισχύοντας την έρευνα και την προβολή της Μεσογείου ως προορισμού.
Η ανταπόκριση στις προσκλήσεις υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης ήταν εξαιρετική, με συνολικά 246 επενδυτικά σχέδια ύψους 375 εκατ. ευρώ να έχουν υποβληθεί. Οι κυριότερες δράσεις περιλαμβάνουν:
Αναβάθμιση χιονοδρομικών κέντρων: Υπεβλήθησαν 16 επενδυτικά σχέδια, με προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 149 εκατ. ευρώ.
- Αναβάθμιση τουριστικών λιμένων: 41 επενδυτικά σχέδια με συνολικό προϋπολογισμό 182 εκατ. ευρώ.
- Βελτίωση προσβασιμότητας σε παραλίες: 160 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 31 εκατ. ευρώ.
- Αναβάθμιση ορειβατικών καταφυγίων: Υποβλήθηκαν 7 επενδυτικά σχέδια ύψους 1,3 εκατ. ευρώ.
- Ενίσχυση καταδυτικού τουρισμού: Με διαθέσιμο προϋπολογισμό 6,2 εκατ. ευρώ, έχουν υποβληθεί ήδη 16 αιτήσεις.
Ένας ακόμη βασικός πυλώνας του προγράμματος είναι η αναβάθμιση δεξιοτήτων (upskilling) και η επανεκπαίδευση (reskilling) εργαζομένων στον τουρισμό. Με περίπου 40.000 αιτήσεις μέσα σε δύο ημέρες, το έργο αυτό αναμένεται να ενισχύσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Η κα Όλγα Κεφαλογιάννη τόνισε ότι το σύνολο αυτών των δράσεων, σε συνδυασμό με τις θεσμικές παρεμβάσεις, θα συμβάλει στη δημιουργία ενός διαφοροποιημένου, βιώσιμου τουριστικού προϊόντος, ενισχύοντας τη θέση της Ελλάδας ως προορισμού παγκόσμιας απήχησης και πρότυπου βιώσιμης ανάπτυξης.