Διπλασιασμό των δομημένων επιφανειών και προσθήκη χρήσεων τουρισμού, μέσω της δημιουργίας ενός "μπουτίκ" ξενοδοχείου, προβλέπει το επενδυτικό σχέδιο, ύψους 20 εκατ. ευρώ, που προωθεί το Μουσείο Μπενάκη στο Κτήμα Νάσιουτζικ, μια έκταση 38 στρεμμάτων στην περιοχή Γυαλού των Σπάτων. Σύμφωνα με τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχει δημοσιευθεί για δημόσια διαβούλευση, η επιλογή της δημιουργίας ενός πολυχώρου τουριστικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων είναι η πλέον ενδεδειγμένη, καθώς, όπως αναφέρεται, "έχει αναμφισβήτητα θετικά αποτελέσματα (επιδράσεις) τόσο από πλευράς κόστους/οφέλους, όσο και πλευράς εξυπηρέτησης πολλαπλών στόχων του Μουσείου Μπενάκη και του δωρητή".
Το κατά πόσο, ειδικά αυτό το τελευταίο στοιχείο, είναι αληθές, ελέγχεται πάντως, καθώς, σε κανένα σημείο της διαθήκης του εκλιπόντος Γιώργου Νάσιουτζικ, δεν αναφέρεται η προώθηση έργων τέτοιας κλίμακας και χαρακτήρα. Αντιθέτως, στο συγκεκριμένο έγγραφο, που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα το Capital.gr, σημειώνεται ότι "την εδαφική έκταση που είναι εγκατεστημένο το Μουσείο Νάσιουτζικ εκτάσεως 45 στρεμμάτων θέλω να διατεθεί στο Μουσείο Μπενάκη προκειμένου να λειτουργήσει πτέρυγα του Μουσείου Μπενάκη που θα περιλαμβάνει την έκθεση του Μουσείου Nάσιουτζικ με ιδιαίτερη προβολή της υφιστάμενης συλλογής του Μουσείου Νάσιουτζικ και περαιτέρω εκμετάλλευση της υπάρχουσας και λειτουργούσας επιχείρησης με τις δραστηριότητες που λειτουργούν συνολικά στο κτήμα Νάσιουτζικ. Ειδικότερα το Μουσείο Νάσιουτζικ θα εγκατασταθεί και θα λειτουργήσει εμπλουτιζόμενο με ανάλογα έργα του Μουσείου Μπενάκη στη θέση που ευρίσκεται το κτιριακό συγκρότημα "Μετέωρα".
Ουσιαστικά δηλαδή, η επιθυμία του Νάσιουτζικ ήταν η δημιουργία ενός μουσειακού χώρου, που θα ενοποιούσε τα εκθέματα της συλλογής του με την επιμέλεια του Μουσείου Μπενάκη. Ωστόσο, με βάση τη μελέτη, ακόμα και το συγκρότημα "Μετέωρα" προορίζεται για αλλαγή χρήσης, καθώς προβλέπεται η μετατροπή του σε έναν "πολυχώρο τουριστικών δραστηριοτήτων, με σειρά άλλων χρήσεων". Συγκεκριμένα, προβλέπεται ένας συνδυασμός ανάμεσα σε πολιτιστικές χρήσεις και χρήσεις τουριστικών καταλυμάτων. Τα εκθέματα που βρίσκονται στον χώρο είναι αντικείμενα από την προσωπική συλλογή του Γ. Νάσιουτζικ. Μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα αντικείμενα είναι οι ορθόδοξες χριστιανικές εικόνες και τα θρησκευτικά αντικείμενα που χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα. Επιπλέον, η προσωπική συλλογή έργων τέχνης και αντικειμένων του Γιώργου Νάσιουτζικ, αποτελείται από κεραμικά του 18ου αιώνα Τσανάκκαλε, χαλιά Αntique Κilim από όλο τον κόσμο, παραδοσιακά χειροποίητα ξύλινα σεντούκια, παλιά βιβλία – μερικά από τα οποία ανήκαν στον Πρωθυπουργό Θεοτόκη, και πολλά έργα λαϊκής τέχνης.
Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι οι διατάξεις του νόμου για τα κληροδοτήματα (ν. 4182/2013, άρθρο 10), μεταξύ άλλων, ορίζουν ότι "περιουσίες που καταλείπονται υπέρ κοινωφελών σκοπών αξιοποιούνται κατά τον τρόπο που όρισε ο διαθέτης ή δωρητής. Απαγορεύεται η μεταβολή τόσο των παραπάνω κοινωφελών σκοπών όσο και του τρόπου και των όρων διαχείρισης της περιουσίας, καθώς και των ορισμών για τον τρόπο διοίκησής της".
Το κατά πόσο κάτι τέτοιο μπορεί πράγματι να ξεπεραστεί νομικά και να διπλασιαστούν οι επιφάνειες των κτιρίων στο ακίνητο, με την προσθήκη ξενοδοχειακών χρήσεων, ενδεχομένως να πρέπει να αξιολογηθεί από ανθρώπους που ειδικεύονται στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Η ουσία είναι ότι η προωθούμενη επένδυση προβλέπει την προσθήκη επιπλέον 3.430 τ.μ. στην υφιστάμενη δόμηση των 3.426 τ.μ. Μεταξύ των νέων κτισμάτων, 1.500 τ.μ. θα αφορούν ένα ξενοδοχείο "μπουτίκ", χωρητικότητας 38 κλινών, ενώ άλλα 900 τ.μ. προβλέπεται να αφορούν τουριστικές κατοικίες. Αντίστοιχα, άλλα 875 τ.μ. από τα σημερινά κτίρια, θα μετατραπούν επίσης σε τουριστικές κατοικίες. Στο σύνολο των 1.774 τ.μ. που θα έχουν την χρήση αυτή, θα μπορούν να φιλοξενηθούν άλλα 44 άτομα, ήτοι η ημερήσια δυναμικότητα που προωθείται στο Κτήμα Νάσιουτζικ θα είναι 82 ατόμων.
Όσον αφορά την κατανομή των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για την επένδυση, 7 εκατ. ευρώ αναμένεται να κοστίσει η κατασκευή των νέων κτιρίων, 5 εκατ. ευρώ θα αφορούν υποστηρικτικά έργα (π.χ. διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, μονάδα επεξεργασίας λυμάτων, παροχή νερού κ.τ.λ.) και 3,6 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την ανακατασκευή και αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιρίων, τα περισσότερα εκ των οποίων πάντως δεν εμφανίζουν σημαντικές φθορές (πάντα με βάση τη μελέτη), πέραν της υγρασίας που έχουν συσσωρεύσει. Η πιθανότερη εκδοχή είναι η συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη με κάποιον εξειδικευμένο ξενοδοχειακό/τουριστικό όμιλο, που θα αναλάβει την προώθηση και πιθανώς και τη λειτουργία των νέων υποδομών.
Για να γίνουν όλα τα παραπάνω, θεσμοθετείται ΕΠΣ (Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο) για την έκταση του Κτήματος, προκειμένου να λυθούν και τα χρόνια πολεοδομικά προβλήματά του. Μάλιστα, αυτός είναι κι ένας από τους λόγους για τους οποίους έχει απορριφθεί η λύση της επαναφοράς του Κτήματος στην πρότερη μορφή του, δηλαδή της φιλοξενίας μουσείου και κοινωνικών εκδηλώσεων, που έχουν εγκαταλειφθεί από το 2018. Με βάση τη μελέτη, το ακίνητο είναι μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο, αλλά με το νέο ΕΠΣ θα εξασφαλιστεί η οικοδομησιμότητά του, με βάση συγκεκριμένες χρήσεις, αλλά και περιορισμούς δόμησης ήπιας ανάπτυξης. Παράλληλα, αναφέρεται ότι τα περισσότερα από τα κτίρια που έχουν κατασκευαστεί δεν έχουν οικοδομική άδεια. Έχουν όμως υποβληθεί πέντε δηλώσεις τακτοποίησης αυθαιρέτων, που βρίσκονται στη φάση της οριστικής υπαγωγής στις διατάξεις του Ν.4495/2017, ενώ έχει καταβληθεί και το 30% των καταλογισθέντων προστίμων.
Η προωθούμενη επένδυση χρονολογείται από το 2020, όταν το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων του Υπ. Περιβάλλοντος, "άναψε το πράσινο φως" για την προέγκριση του σχεδίου, μέσω της εκπόνησης ΕΠΣ και στη συνέχεια της έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος, που θα ακολουθήσει, εφόσον φυσικά εγκριθεί και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Πηγή: capital.gr