Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, πραγματοποίησε πρόσφατα επιτόπιες αυτοψίες σε τρία σημαντικά έργα αποκατάστασης ιστορικών κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας. Τα έργα εντάσσονται στον στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου Πολιτισμού για τη διάσωση και ανάδειξη εμβληματικών κτιρίων, με στόχο την πολιτιστική και αστική αναβάθμιση της πόλης.
Ο πρώτος σταθμός ήταν το κτίριο της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ), στην οδό Ομήρου 55. Το κτίριο, κατασκευασμένο το 1934 από τον αρχιτέκτονα Γεώργιο Κοντολέοντα, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα του μοντέρνου κινήματος και είναι διατηρητέο από το 1993. Σήμερα στεγάζει την ΚΣΟΤ, η οποία εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 3.800.000 ευρώ, περιλαμβάνει παρεμβάσεις για την αποκατάσταση και τη λειτουργική αναβάθμιση του κτιρίου. Χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με αναμενόμενη ολοκλήρωση στις 31 Δεκεμβρίου 2025.
Στη συνέχεια, η Υπουργός επισκέφθηκε το Μέγαρο Prokesch von Osten, το οποίο φιλοξενούσε το Ελληνικό Ωδείο Αθηνών. Το ιστορικό αυτό κτίριο, χτισμένο το 1836, παρέμεινε εγκαταλελειμμένο για σχεδόν 50 χρόνια, υποφέροντας από φθορά και καταστροφές. Από το 2022, το κτίριο ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο υλοποιεί έργο αποκατάστασης προϋπολογισμού 5.712.000 ευρώ, επίσης με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το έργο προβλέπει την αποκατάσταση του κτιρίου μέχρι τα τέλη του 2025 και τη μετατροπή του σε χώρο για το αρχείο της τέχνης του χορού και τη βιβλιοθήκη της ΚΣΟΤ.
Η τρίτη αυτοψία αφορούσε την π. Βιοτεχνία Ελληνικών Μαντηλιών (ΒΕΜ) στο Μεταξουργείο. Το κτίριο, που αποτελεί μοναδικό δείγμα προβιομηχανικής παραγωγής σταμπωτών μαντηλιών, κηρύχθηκε μνημείο το 1995. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 7.600.000 ευρώ, στοχεύει στη μετατροπή του χώρου σε Μουσείο Τυποβαφικής Τέχνης και Κέντρο Χειροτεχνίας του Υφάσματος, με παράλληλη αναβίωση της παραδοσιακής τέχνης της σταμπωτής εκτύπωσης. Η ολοκλήρωσή του προβλέπεται επίσης για τα τέλη του 2025.
Με αυτές τις παρεμβάσεις, το Υπουργείο Πολιτισμού επιδιώκει να αναδείξει τη σημασία της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Αθήνας, συμβάλλοντας στην αναγέννηση περιοχών όπως το Μεταξουργείο και η ευρύτερη περιοχή του κέντρου της πόλης.