"Generation Z: Πέρα από το Δίκαιο Μου": Αναζητώντας τη δικαιοσύνη μέσα από την τέχνη

Το εργαστήριο προσκαλεί τους εφήβους να ανακαλύψουν την έννοια του δικαίου μέσα από βιωματικές καλλιτεχνικές δράσεις, συνδυάζοντας την τέχνη με την αρχαία μυθολογία και την προσωπική τους έκφραση.

Generation Z: Πέρα από το Δίκαιο Μου

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Generation Z: Πέρα από το Δίκ(αι)ο μου" σχεδιάστηκε για να ενθαρρύνει τους εφήβους να εξερευνήσουν τον όρο "Δίκαιο" μέσω βιωματικών δράσεων που συνδυάζουν την τέχνη με τη μυθολογία. Οι συμμετοχές θα ανακαλύψουν τη σημασία του δικαίου μέσα από φωνητική έκφραση, σωματοποίηση της φωνής και δημιουργική γραφή. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024 και θα διεξαχθεί στην Αθήνα, στα Κουφονήσια και στην Πελοπόννησο.

Απευθύνεται σε εφήβους ηλικίας 14-17 ετών, το πρόγραμμα θα τους προσφέρει τα εργαλεία που χρειάζονται για να αναπτύξουν τη σκέψη τους, την ενσυναίσθηση, την καλλιτεχνική τους έκφραση, το κριτικό πνεύμα και τις κοινωνικές δεξιότητες. Οι συμμετοχές θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα των εργαστηρίων στο τέλος κάθε κύκλου, είτε ομαδικά είτε ατομικά.

Το εργαστήριο αποσκοπεί στην καλλιέργεια μιας δημιουργικής και κριτικής προσέγγισης στο θέμα του δικαίου, μέσα από τη διαδικασία της τέχνης και τη σύνδεση με αρχαίους μύθους. Οι συμμετοχές θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις και τα συναισθήματά τους, εμβαθύνοντας σε θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με την δικαιοσύνη, την αδικία και την ανθρώπινη εμπειρία.

Ο μύθος της Αντιόπης

Ο μύθος της Αντιόπης, κεντρικό σημείο αναφοράς του προγράμματος, έχει μια ιδιαίτερη θέση στην ελληνική μυθολογία και συνδέεται με τις απαρχές της Θήβας. Η Αντιόπη, κόρη του βασιλιά Νυκτέα, είναι μητέρα των δικαίων βασιλιάδων Αμφίονα και Ζήθου, οι οποίοι θεμελίωσαν την πόλη.

Η ζωή της Αντιόπης είναι γεμάτη θλίψη και αδικία. Μετά τον θάνατο των γονιών της από τον θείο της Λύκο και τη Δίρκη, η Αντιόπη καταφεύγει στη Σικυώνα, όπου και γεννά τα δίδυμά της, καρπούς της σχέσης της με τον Δία. Ωστόσο, συλλαμβάνεται και επιστρέφει στη Θήβα, όπου φυλακίζεται και υφίσταται βασανιστήρια. Τα παιδιά της αποσπάστηκαν βίαια και εκείνη τα θεωρεί νεκρά.

Μετά από χρόνια, όταν δραπετεύει και ανακαλύπτει ότι οι γιοι της ζουν, οι ισορροπίες αποκαθίστανται, αλλά η Αντιόπη παραμένει ένα τραγικό πρόσωπο, θύμα της βίας και της αδικίας. Η ζωή της είναι ένα ταξίδι μεταξύ λογικής και τρέλας, καθώς προσπαθεί να επεξεργαστεί τα τραύματα που της έχουν προκαλέσει οι συνθήκες της ζωής της.

Πληροφορίες: 6977353886

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

"Έξω το κράτος απ' τα κρεββάτια μας": Συζήτηση για το φύλο και τη σεξουαλικότητα στη μεταπολίτευση

Μια εκδήλωση των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, με αφορμή τα 50 χρόνια από την πτώση της δικτατορίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/10/2024

Ένα φθινόπωρο "Αλλιώτικο" υπόσχεται το ροζέ της Οινοποιίας Τριποδάκη

Το ροζέ "Αλλιώτικο" είναι η γλυκιά πινελιά που έχουμε ανάγκη όσο αποχαιρετάμε το καλοκαίρι.

Τι παίζει αυτό το ΣΚ (12-13/10) στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης;

Ένα λογοτεχνικό διαθεματικό φεστιβάλ που επιστρέφει για δεύτερη χρονιά και μια δεκάωρη εκδήλωση μουσικής έρχονται αυτό το Σαββατοκύριακο.

Δείτε όλα όσα ετοιμάζει "Το Μικρό Παρίσι των Αθηνών 2024"

Ένα δεκαήμερο για την αγάπη και την τέχνη με θέμα "Iμπρεσιονισμός και διπλωματία".

Δράσεις και πρωτοβουλίες της ΠΟΣΟΨΥ για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Η ΠΟΣΟΨΥ διοργανώνει πληθώρα εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα, στοχεύοντας στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση γύρω από την ψυχική υγεία και την ισότιμη αντιμετώπιση των ατόμων με ψυχικές διαταραχές.

Ο Δήμος Μαραθώνα συνδέεται με αστική συγκοινωνία

Στην πρόσφατη εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Μαραθώνα, ανακοινώθηκε η σύνδεση του ιστορικού Δήμου με το δίκτυο αστικής συγκοινωνίας του ΟΑΣΑ, μια πρωτοβουλία που υπόσχεται να αλλάξει θετικά την καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής.

Σε εξέλιξη το νέο Μουσείο Ευρημάτων του Μετρό Θεσσαλονίκης

Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται το έργο αποκατάστασης του κτηρίου Α3, το οποίο θα φιλοξενήσει το Μουσείο Ευρημάτων, συμβάλλοντας έτσι στην πολιτιστική αναβάθμιση της πόλης και στην ανάδειξη της πλούσιας ιστορίας της.