Πράσινο φως για το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη: Ένα κέντρο ιστορίας και πολιτισμού

Η ίδρυση του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού στη Δυτική Θεσσαλονίκη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την αναγνώριση της προσφοράς των Ελλήνων προσφύγων στην πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.

Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού Φωτορεαλιστική απεικόνιση εκθεσιακής ενότητας Μελωδίες Μικρασίας

Το Υπουργείο Πολιτισμού προχωρά στην ίδρυση του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού, μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Παύλου Μελά να παραχωρήσει κατά χρήση τα κτίρια Δ και Β4 εντός του πρώην Στρατοπέδου Παύλου Μελά. Ο σκοπός είναι η δημιουργία ενός χώρου που θα διαφυλάξει τη μνήμη και θα τιμήσει την προσφορά των Ελλήνων προσφύγων στην κοινωνική και πολιτιστική φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας γενικότερα.

Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε ότι το μουσείο θα συμβάλλει στην αναβίωση της μνήμης των προσφύγων και στην ανάδειξη της σημαντικής ιστορίας της περιοχής. Η παραχώρηση των κτιρίων από τον Δήμο Παύλου Μελά είναι καθοριστική για την εξέλιξη του έργου, το οποίο θα ενταχθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Κεντρική Μακεδονία" του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού
Φωτορεαλιστική απεικόνιση κτιρίου Δ.

Η κεντρική μουσειολογική ιδέα της έκθεσης εξετάζει το προσφυγικό ζήτημα από την εποχή πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή έως σήμερα, εστιάζοντας στην έννοια του "ανήκειν" και την πατρίδα. Στο μουσείο θα διαμορφωθούν δύο χώρες που θα αντιπροσωπεύουν το "εδώ" και το "εκεί" των προσφύγων: οι γειτονιές τους στην Ανατολή και οι συνοικίες της Θεσσαλονίκης.

Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού
Φωτορεαλιστική απεικόνιση εκθεσιακής ενότητας "Στα βήματα της παράδοσης".

Η μόνιμη έκθεση θα χωρίζεται σε δύο τμήματα. Το πρώτο τμήμα, με τίτλο "Από τις γειτονιές της Μικρασίας, στις συνοικίες της Θεσσαλονίκης", θα φιλοξενείται στο κτίριο Β4, ενώ το δεύτερο τμήμα, "Μυρωδιά, Μελωδία, Μνήμη", θα αναπτυχθεί στο κτίριο Δ. Παρά την αυτονομία τους, τα δύο τμήματα θα συνδέονται θεματικά και νοηματικά, παρουσιάζοντας μια ενιαία ιστορία.

Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού

Η έκθεση θα βασίζεται σε 2.718 αντικείμενα της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, εκ των οποίων 413 θα παρουσιαστούν στο κτίριο Β4 και 30 στο κτίριο Δ. Τα αντικείμενα θα περιλαμβάνουν βιβλία, εικόνες, ενδύματα, εργαλεία, εκκλησιαστικά είδη και προσωπικά κειμήλια από περιοχές όπως η Καππαδοκία και ο Πόντος, καθώς και από πολλές άλλες περιοχές της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης.

Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού
Φωτορεαλιστική απεικόνιση εκθεσιακής ενότητας "Γιορτινές ημέρες, ήθη και έθιμα μέσα στον χρόνο".

Με την ίδρυση του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού, το Υπουργείο Πολιτισμού στοχεύει στη δημιουργία μιας κιβωτού εθνικής μνήμης, αναδεικνύοντας την πολύτιμη προσφορά του προσφυγικού ελληνισμού στο Έθνος και στη Θεσσαλονίκη, που έχει υποδεχθεί ένα μεγάλο αριθμό προσφύγων.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Τι παίζει αυτό το ΣΚ (5-6/10) στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης;

Δείτε δύο δωρεάν εκδηλώσεις και ένα ενδιαφέρον workshop που θα φιλοξενηθούν αυτό το Σαββατοκύριακο στη δημοτική αγορά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/10/2024

Εκδήλωση για τη ψυχική υγεία της Gen Z και των millennial στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχική Υγείας, το ΚΜΟΠ διοργανώνει την εκδήλωση "Η ψυχική υγεία των Generation Z και Millennials: Υπάρχει αντίδοτο για το άγχος; Ποιος είναι ο ρόλος των φίλων και των γονέων;", όπου θα μιλήσουν ερευνητές, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί.

Τα εργαστήρια που ξεκινούν τον Οκτώβριο στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Art therapy, κόμικς, φυτά, ξυλουργική, ζωγραφική σε tote bag είναι μόνο μερικά από τα θέματα των workshop που θα φιλοξενηθούν το προσεχές διάστημα στη δημοτική αγορά.

Ecoculture Festival: Η Ελευσίνα σε προσκαλεί σε ένα βιωματικό τετραήμερο αφιερωμένο στο περιβάλλον και τη βιωσιμότητα

Ελευσίνα, Ασπρόπυργος, Στεφάνι Κορινθίας, Άγιοι Θεόδωροι και Λουτράκι υποδέχονται ανοιχτές δράσεις για όλες τις ηλικίες, στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Οικοπολιτισμού.

Ο Οκτώβριος είναι πιο ωραίος στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Με μότο "Ένα πρόγραμμα για όλους! Μια Αγορά για όλους!", το γνωστό κυψελιώτικο σποτ παρουσιάζει όλες τις εκδηλώσεις που θα φιλοξενήσει τον Οκτώβριο.

"Γράφοντας και διαβάζοντας ποίηση": Ένα νέο σεμινάριο δημιουργικής γραφής έρχεται στον Ιανό

Το σεμινάριο, με εισηγητή τον ποιητή Θωμά Τσαλαπάτη, αποτελεί μια εισαγωγή στις τεχνικές της ποίησης μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα από την νεοελληνική και την παγκόσμια λογοτεχνία.

3 βιβλιοκαφέ της Αθήνας για να γιορτάσεις την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ

Τα must στέκια στο κέντρο της πόλης για να απολαύσουμε το αγαπημένο μας βιβλίο πίνοντας έναν καφέ.