Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, στις 10 Οκτωβρίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Οργανώσεων για την Ψυχική Υγεία (ΠΟΣΟΨΥ) υπενθυμίζει την αναγκαιότητα ισότιμης αντιμετώπισης των ατόμων με ψυχικές διαταραχές και των οικογενειών τους από το κράτος και το κοινωνικό σύνολο. Μέσα από σειρά δράσεων και παρεμβάσεων, η ΠΟΣΟΨΥ επιδιώκει να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση για τα δικαιώματα αυτών των ατόμων, στηρίζοντας ταυτόχρονα την εφαρμογή των υποχρεώσεων που απορρέουν από διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις.
Οι διεκδικήσεις της ΠΟΣΟΨΥ
Η ΠΟΣΟΨΥ επικεντρώνεται στην ανάγκη αποδοχής των ατόμων με ψυχικές διαταραχές μέσα σε ένα πνεύμα ειρήνης, αξιοπρέπειας, ελευθερίας και αλληλεγγύης. Ζητά την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων που διασφαλίζουν την ασφαλή διαβίωση τους και την πλήρη συμμετοχή τους στην κοινωνική ζωή. Παράλληλα, επιδιώκει την πραγματοποίηση μιας "αλλαγής παραδείγματος", με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση των διαχρονικών προβλημάτων που τα άτομα με ψυχικές διαταραχές και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν καθημερινά.
Το έργο της ΠΟΣΟΨΥ
Η ΠΟΣΟΨΥ, η μεγαλύτερη εκπρόσωπος των ατόμων με ψυχικές διαταραχές και των οικογενειών τους στην Ελλάδα, αποτελεί το μοναδικό δευτεροβάθμιο όργανο ψυχικής υγείας στη χώρα. Από την ίδρυσή της το 2003, λειτουργεί ως κεντρικός φορέας που προωθεί τα δικαιώματα χιλιάδων ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, καθώς και των οικογενειών τους, που επιτελούν το έργο της φροντίδας.
Με συλλόγους-μέλη σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως η Άρτα, Αχαΐα, Αθηνών, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Ρέθυμνο και Σάμος, η ΠΟΣΟΨΥ έχει ενεργό ρόλο σε διεθνή και ευρωπαϊκά φόρα. Μέσω αυτής της συμμετοχής, προσπαθεί να φέρει τη διεθνή πραγματικότητα για τα δικαιώματα των ατόμων με ψυχικές διαταραχές στην Ελλάδα και να συμβάλει στην αναβάθμιση του ρόλου τους και της συμμετοχής τους στη χάραξη πολιτικών που τους αφορούν.
Ενεργός ρόλος της πολιτείας
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, εκπρόσωποι της ΠΟΣΟΨΥ σκοπεύουν να παραδώσουν ψηφίσματα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Υγείας και την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Στόχος αυτών των παρεμβάσεων είναι η ευαισθητοποίηση και η προώθηση λύσεων για τα σημαντικά προβλήματα στον τομέα της ψυχικής υγείας. Η Πολιτεία καλείται να παίξει ενεργό ρόλο στην ενίσχυση των δικαιωμάτων και των συνθηκών διαβίωσης των ατόμων με ψυχικές διαταραχές και των οικογενειών τους, ώστε να εξασφαλιστεί η ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνία.