ΠΟΣΟΨΥ για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Διεκδίκηση δικαιωμάτων και ισότιμης αντιμετώπισης

Η ΠΟΣΟΨΥ αναδεικνύει την ανάγκη ισότιμης αντιμετώπισης των ατόμων με ψυχικές διαταραχές και των οικογενειών τους, προωθώντας τα δικαιώματά τους και διεκδικώντας την εφαρμογή των διεθνών και εθνικών υποχρεώσεων της πολιτείας.

mental health awareness © Shutterstock

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, στις 10 Οκτωβρίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Οργανώσεων για την Ψυχική Υγεία (ΠΟΣΟΨΥ) υπενθυμίζει την αναγκαιότητα ισότιμης αντιμετώπισης των ατόμων με ψυχικές διαταραχές και των οικογενειών τους από το κράτος και το κοινωνικό σύνολο. Μέσα από σειρά δράσεων και παρεμβάσεων, η ΠΟΣΟΨΥ επιδιώκει να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση για τα δικαιώματα αυτών των ατόμων, στηρίζοντας ταυτόχρονα την εφαρμογή των υποχρεώσεων που απορρέουν από διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις.

Οι διεκδικήσεις της ΠΟΣΟΨΥ

Η ΠΟΣΟΨΥ επικεντρώνεται στην ανάγκη αποδοχής των ατόμων με ψυχικές διαταραχές μέσα σε ένα πνεύμα ειρήνης, αξιοπρέπειας, ελευθερίας και αλληλεγγύης. Ζητά την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων που διασφαλίζουν την ασφαλή διαβίωση τους και την πλήρη συμμετοχή τους στην κοινωνική ζωή. Παράλληλα, επιδιώκει την πραγματοποίηση μιας "αλλαγής παραδείγματος", με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση των διαχρονικών προβλημάτων που τα άτομα με ψυχικές διαταραχές και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν καθημερινά.

Το έργο της ΠΟΣΟΨΥ

Η ΠΟΣΟΨΥ, η μεγαλύτερη εκπρόσωπος των ατόμων με ψυχικές διαταραχές και των οικογενειών τους στην Ελλάδα, αποτελεί το μοναδικό δευτεροβάθμιο όργανο ψυχικής υγείας στη χώρα. Από την ίδρυσή της το 2003, λειτουργεί ως κεντρικός φορέας που προωθεί τα δικαιώματα χιλιάδων ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, καθώς και των οικογενειών τους, που επιτελούν το έργο της φροντίδας.

Με συλλόγους-μέλη σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως η Άρτα, Αχαΐα, Αθηνών, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Ρέθυμνο και Σάμος, η ΠΟΣΟΨΥ έχει ενεργό ρόλο σε διεθνή και ευρωπαϊκά φόρα. Μέσω αυτής της συμμετοχής, προσπαθεί να φέρει τη διεθνή πραγματικότητα για τα δικαιώματα των ατόμων με ψυχικές διαταραχές στην Ελλάδα και να συμβάλει στην αναβάθμιση του ρόλου τους και της συμμετοχής τους στη χάραξη πολιτικών που τους αφορούν.

Ενεργός ρόλος της πολιτείας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, εκπρόσωποι της ΠΟΣΟΨΥ σκοπεύουν να παραδώσουν ψηφίσματα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Υγείας και την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Στόχος αυτών των παρεμβάσεων είναι η ευαισθητοποίηση και η προώθηση λύσεων για τα σημαντικά προβλήματα στον τομέα της ψυχικής υγείας. Η Πολιτεία καλείται να παίξει ενεργό ρόλο στην ενίσχυση των δικαιωμάτων και των συνθηκών διαβίωσης των ατόμων με ψυχικές διαταραχές και των οικογενειών τους, ώστε να εξασφαλιστεί η ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνία.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Ο εκδοτικός οίκος Κάκτος γιορτάζει τα 50 κι εγκαινιάζει το Bookbar του

Ο εκδοτικός οίκος, που ιδρύθηκε το 1974 από τον Οδυσσέα Χατζόπουλο και συνεχίζει έως σήμερα με το ίδιο πάθος, προσκαλεί το κοινό στη διπλή γιορτή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/10/2024

Τι παίζει αυτό το ΣΚ (5-6/10) στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης;

Δείτε δύο δωρεάν εκδηλώσεις και ένα ενδιαφέρον workshop που θα φιλοξενηθούν αυτό το Σαββατοκύριακο στη δημοτική αγορά.

Εκδήλωση για τη ψυχική υγεία της Gen Z και των millennial στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχική Υγείας, το ΚΜΟΠ διοργανώνει την εκδήλωση "Η ψυχική υγεία των Generation Z και Millennials: Υπάρχει αντίδοτο για το άγχος; Ποιος είναι ο ρόλος των φίλων και των γονέων;", όπου θα μιλήσουν ερευνητές, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί.

Τα εργαστήρια που ξεκινούν τον Οκτώβριο στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Art therapy, κόμικς, φυτά, ξυλουργική, ζωγραφική σε tote bag είναι μόνο μερικά από τα θέματα των workshop που θα φιλοξενηθούν το προσεχές διάστημα στη δημοτική αγορά.

Ecoculture Festival: Η Ελευσίνα σε προσκαλεί σε ένα βιωματικό τετραήμερο αφιερωμένο στο περιβάλλον και τη βιωσιμότητα

Ελευσίνα, Ασπρόπυργος, Στεφάνι Κορινθίας, Άγιοι Θεόδωροι και Λουτράκι υποδέχονται ανοιχτές δράσεις για όλες τις ηλικίες, στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Οικοπολιτισμού.

Ο Οκτώβριος είναι πιο ωραίος στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Με μότο "Ένα πρόγραμμα για όλους! Μια Αγορά για όλους!", το γνωστό κυψελιώτικο σποτ παρουσιάζει όλες τις εκδηλώσεις που θα φιλοξενήσει τον Οκτώβριο.

"Γράφοντας και διαβάζοντας ποίηση": Ένα νέο σεμινάριο δημιουργικής γραφής έρχεται στον Ιανό

Το σεμινάριο, με εισηγητή τον ποιητή Θωμά Τσαλαπάτη, αποτελεί μια εισαγωγή στις τεχνικές της ποίησης μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα από την νεοελληνική και την παγκόσμια λογοτεχνία.