Αυτό το σαββατοκύριακο δίνουμε ραντεβού στο αίθριο της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης για φρέσκια craft μπίρα, λαχταριστό street food, μουσική και τα πιο θετικά vibes. Το Athens Beer Weekend επιστρέφει για τη φθινοπωρινή του εκδοχή το διήμερο 14 και 15 Σεπτεμβρίου και φιλοξενεί αγαπημένα ελληνικά microbreweries, τα οποία προσφέρουν την απόλυτα εμπειρία ποιοτικού ζύθου.
Έχοντας πάρει παράταση έως τις 29 Σεπτεμβρίου, η ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης "Shinrin-yoku – Κολυμπώντας στο δάσος" στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους διοργανώνει την επόμενη εβδομάδα ένα διήμερο προβολών, με τη συμμετοχή δύο ταλαντούχων καλλιτεχνών που στμμετέχουν στο εικαστικό πρότζεκτ. Στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου (8 μ.μ.), στο ξέφωτο του κήπου, θα προβληθούν οι "Λουόμενοι" της ντοκιμαντερίστριας Εύας Στεφανή και το "A Flower in the Mouth" του Éric Baudelaire, ενώ στις 14 και 21/9 θα πραγματοποιηθούν επίσης δωρεάν ξεναγήσεις για το κοινό, στις 5 το απόγευμα.
Μία ενδιαφέρουσα προβολή ετοιμάζει και το Γαλλικό Ινστιτούτο την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου (8 μ.μ.), με αφορμή το φωτογραφικό αφιέρωμα στον Henri Cartier-Bresson που παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Γουλανδρή. Πρόκειται για το ντοκιμαντέρ "Ο αιώνας του Henri Cartier-Bresson" του βραβευμένου Γάλλου συγγραφέα και κριτικού λογοτεχνίας Pierre Assouline, ο οποίος είναι ο κατεξοχήν βιογράφος του διάσημου φωτογράφου. Ηχητικά ντοκουμέντα και φωτογραφικό υλικό αφηγούνται ιστορίες και εκμηστηρεύσεις του Cartier-Bresson για τη ζωή, την καριέρα του και τα ταξίδια και τις επαφές που τον σημάδεψαν. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τον φωτογράφο Κωνσταντίνο Πίττα και την υπεύθυνη συλλογής του Ιδρύματος Γουλανδρή, Μαρία Κουτσομάλλη-Moreau.
Λίγες μέρες νωρίτερα, η Ελληνοαμερικανική Ένωση, σε συνεργασία με το Comicdom Athens, διοργανώνει το 1ο Queer Con της Αθήνας και φέρνει τη ΛΟΑΤΚΙΑ+ τέχνη και κουλτούρα στο προσκήνιο. Το πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα που θα τρέξει το διήμερο 14 και 15 Σεπτεμβρίου περιλαμβάνει εκθέσεις για την κουίρ καλλιτεχνική ιστορία αλλά και την εικονογράφηση, και ένα artists alley όπου μπορείτε να γνωρίσετε σημαντικούς και ανερχόμενους δημιουργούς της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας. Το πρόγραμμα του Queer Con συμπληρώνουν προβολές ντοκιμαντέρ και ταινιών μυθοπλασίας, συζητήσεις με καταξιωμένους σκηνοθέτες και ομιλητές, αλλά και ένα ανεβαστικό μουσικό lineup με ραδιοφωνικές επιλογές και DJ set.
Σε συμπεριληπτικά μονοπάτια κινείται και το ΚΠΙΣΝ, καθώς υποδέχεται το 2ο Festival Alzheimer. Με αφορμή τον Παγκόσμιο Μήνα Νόσου Alzheimer, η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών και το "Νιάρχος" διοργανώνουν στις 14 και 15/9 ένα φεστιβάλ που λειτουργεί ως πλατφόρμα ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και καταπολέμησης του κοινωνικού στίγματος για την άνοια.
Περισσότερες πληροφορίες
Shinrin-yoku - Κολυμπώντας στο Δάσος
Η ιαπωνική φράση «Shinrin-yoku» αποδίδεται στα ελληνικά ως «κολυμπώντας στο δάσος»: ένας ενδεικτικός αλλά όχι ευρέως διαδεδομένος όρος που επινοήθηκε το 1982 και παραπέμπει στην πανάρχαια συνήθεια να περνά κανείς χρόνο κοντά στη φύση, ανάμεσα σε δέντρα και άγρια φυτά, απορροφημένος από τη χλωρίδα και την πανίδα που τον περιβάλλει, χωρίς να αποσπάται από τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας και τις ηλεκτρονικές συσκευές. Τα έργα της έκθεσης, είτε πρόκειται για εγκαταστάσεις, φωτογραφία, γλυπτική, ΑΙ, εικονογραφήσεις ή φιλμ, επιδιώκουν την αλληλεπίδραση με τον βοτανικό κήπο, την περιβάλλουσα δασική περιοχή, τις λίμνες με νούφαρα, τα ξέφωτα και τα θερμοκήπια. υπογραμμίζοντας, παράλληλα, τον ρόλο του κήπου ως περιοχή προστασίας χιλιάδων ειδών χλωρίδας και ως καταφύγιο της τοπικής, άγριας πανίδας. Οι καλλιτέχνες διερευνούν τη γειωτική και θεραπευτική επίδραση της φύσης και του αρχέγονου δάσους, καθώς και την έννοια του νερού σε συνάρτηση με τα περάσματα και τις διαδρομές του Édouard Glissant και το Γιουνγκιανό ασυνείδητο. Στο πλαίσιο αυτό, η έκθεση επιδιώκει να εμβαθύνει στις μυθολογίες και στα έθιμα γύρω από την ελεύθερη κατάδυση των ama, τις μητριαρχικές κοινότητες της Ασίας, η πρακτική των οποίων χρονολογείται εδώ και 2000 χρόνια περίπου.
Henri Cartier-Bresson. Η αποφασιστική στιγμή
Το μνημειώδες λεύκωμα «Η αποφασιστική στιγμή» του Cartier-BrESSON εκδόθηκε το 1952 από τον Tériade και τον αμερικανικό εκδοτικό οίκο Simon & Schuster. Στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή παρουσιάζονται 76 από τις συνολικά 126 φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο λεύκωμα, μαζί με πολλά αρχειακά τεκμήρια, και μεταφέρουν τον επισκέπτη στις κρίσιμες δεκαετίες της ζωής του Cartier-Bresson 1932-1952. Μέσα από τις περιπλανήσεις του σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, το Μεξικό, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ινδία, η Κίνα, η Ινδονησία και η Βιρμανία, αποκαλύπτεται ένας άνθρωπος που βασανιζόταν ανάμεσα σε μια προσωπική ερμηνεία του εσωτερικού κόσμου του και σε μια πιο παρατηρητική προσέγγιση του εξωτερικού κόσμου.
Henri Cartier-Bresson. Ελλάδα
Για πρώτη φορά, οι φωτογραφίες που τράβηξε ο Cartier-Bresson στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των τριών ταξιδιών που πραγματοποίησε το 1937, το 1953 και το 1961 συγκεντρώνονται και παρουσιάζονται στην ενότητα της έκθεσης «Ελλάδα». Οι φωτογραφίες ταξιδεύουν τον επισκέπτη σε διαφορετικές περιοχές και αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας και συνοδεύονται από πλούσιο και ανέκδοτο αρχειακό υλικό. Στο πρώτο του ταξίδι, το 1937, ο φωτογράφος επισκέφθηκε περιοχές όπως η Αθήνα, το Γαλαξίδι, οι Δελφοί, οι Μυκήνες, η Ύδρα και οι Σπέτσες. Στο δεύτερο ταξίδι του το 1953 παρέμεινε στη χώρα για τρεις εβδομάδες, κατά τη διάρκεια των οποίων επικεντρώθηκε σε αρχαιολογικούς χώρους αποθανατίζοντας παράλληλα στιγμιότυπα από την ζωή στην Αθήνα, και περιηγήθηκε στην Πελοπόννησο και την Στερεά Ελλάδα. Στο τρίτο του ταξίδι το 1961, ως απεσταλμένος των περιοδικών Vogue και Holiday, το πρόγραμμά του ήταν οργανωμένο σε συνεργασία με τον ΕΟΤ και του έδωσε την ευκαιρία να επισκεφθεί, μεταξύ άλλων, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο και τις Κυκλάδες.