ΥΠΠΟ: Αποκαθίσταται το Γενί Τζαμί, στην Έδεσσα

Το Υπουργείο Πολιτισμού προχωρά στην αποκατάσταση ενός μοναδικού οθωμανικού μνημείου, με στόχο την ανάδειξή του και την ένταξή του στη σύγχρονη πολιτιστική ζωή της πόλης.

Γενί Τζαμί στην Έδεσσα

Το Υπουργείο Πολιτισμού, ανταποκρινόμενο σε διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας, προχωρά στην αποκατάσταση του οθωμανικού τεμένους Γενί Τζαμί, το οποίο βρίσκεται στον αστικό πυρήνα της Έδεσσας, στην πλατεία Μουσείου. Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την ολοκλήρωση των αρχιτεκτονικών, στατικών και ηλεκτρομηχανολογικών μελετών εφαρμογής για την αποκατάσταση και ανάδειξη του σημαντικού αυτού μνημείου.

Το Γενί Τζαμί είναι το μοναδικό από τα εννέα μουσουλμανικά τεμένη που υπήρχαν στην Έδεσσα, το οποίο διασώζεται σχεδόν ακέραιο, και ένα από τα ελάχιστα τζαμιά στον ελλαδικό χώρο που, αν και δεν χρησιμοποιείται πλέον για θρησκευτικούς σκοπούς, διατηρεί τον μιναρέ του σε πλήρη μορφή. Η ίδρυσή του χρονολογείται με αρκετή ασφάλεια στο πρώτο μισό του 17ου αιώνα.

Η ιστορική πορεία του Γενί Τζαμί υπήρξε πλούσια. Το 1912 λειτουργούσε ήδη ως κρατητήριο, ενώ το 1924 πέρασε στην ιδιοκτησία της Υπηρεσίας Διαχειρίσεως Ανταλλαξίμων Μουσουλμανικών Κτημάτων. Το 1937 κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο, ενώ η σημερινή του εικόνα είναι αποτέλεσμα επεμβάσεων του 19ου αιώνα.

Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε σχετικά: "Η αποκατάσταση και ανάδειξη του οθωμανικού τεμένους Γενί Τζαμί με σκοπό την επανάχρησή του και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του εντάσσονται στις επεμβάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού στην πρωτεύουσα της Πέλλας, με επίκεντρο την προστασία και ανάδειξη των μνημείων της πόλης που συνδέονται με την περίοδο της οθωμανοκρατίας. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού συνεργάζονται στενά με τους τοπικούς φορείς για την ολοκλήρωση του έργου της αποκατάστασης, ώστε το Γενί Τζαμί να ενταχθεί λειτουργικά στην πολιτιστική ζωή της πόλης, ενισχύοντας συγχρόνως τον μνημειακό της πλούτο. Η Έδεσσα συνδυάζει πολιτιστικό απόθεμα όλων των περιόδων και ένα φυσικό περιβάλλον που της προσδίδουν τις προϋποθέσεις για να αναδειχθεί σε προορισμό υψηλής επισκεψιμότητας".

Το Γενί Τζαμί ανήκει στον πιο διαδεδομένο τύπο οθωμανικών τεμένων, με τετραγωνική αίθουσα προσευχής, κιονοστήρικτη ανοιχτή στοά (ρεβάκ), και μιναρέ που εδράζεται στην εξωτερική δυτική γωνία του κύριου κτίσματος. Ο εσωτερικός του διάκοσμος είναι ζωγραφικός, καλύπτοντας όλες τις επιφάνειες των τοιχοποιιών και του τρούλου. Ωστόσο, παρουσιάζονται σημαντικά προβλήματα υγρασίας, ανάπτυξης βλάστησης και φθορών, που καθιστούν αναγκαία την επέμβαση για την αποκατάστασή του.

Γενί Τζαμί στην Έδεσσα
Ο ζωγραφικός διάκοσμος του κεντρικού θόλου

Η στατική μελέτη προτείνει τη συντήρηση και αποκατάσταση της στέγης, την αποκατάσταση των σφονδυλωτών κιόνων του προστώου, την αναδόμηση και συρραφή των ρωγμών, την ενίσχυση του μιναρέ, καθώς και την κατασκευή περιμετρικού αποστραγγιστικού συστήματος. Παράλληλα, η αρχιτεκτονική μελέτη προτείνει παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την προσεκτική αφαίρεση και επανατοποθέτηση των βυζαντινών κεραμιδιών της στέγης, την εξυγίανση των θόλων, και την αποκατάσταση της κωνικής απόληξης του μιναρέ.

Τέλος, οι μελέτες ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων περιλαμβάνουν τον φωτισμό για την ανάδειξη των εξωτερικών όψεων και του εσωτερικού του τεμένους, καθώς και την εγκατάσταση συστημάτων κλιματισμού, αποχέτευσης, ύδρευσης, και πυροπροστασίας, διασφαλίζοντας τη λειτουργική και ασφαλή επανάχρηση του μνημείου.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Αρρώστια εκτός Αθηνών: Κάποιες φορές τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά

Σε μια οδύσσεια τριών ημερών γεμάτη από την πίκρα της ασθένειας, τις αναθυμιάσεις της καλοκαιρινής βροχής και την απροσδόκητη απώλεια ενός φίλου, η επίσκεψη σε μια παλιά, παραθαλάσσια πανσιόν αποδεικνύεται μια αφετηρία για τη συγκινητική συνειδητοποίηση της γλυκόπικρης εφήμερης φύσης του χρόνου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
14/09/2024

Επιταχύνονται οι εργασίες για το αναβατόριο και την αναβάθμιση του Δικταίου Άντρου

Οι διαδικασίες για την κατασκευή αναβατορίου και την αναβάθμιση των υποδομών στο Δικταίο Άντρο επιταχύνονται, με στόχο τη βελτίωση της προσβασιμότητας και των παρεχόμενων υπηρεσιών στους επισκέπτες.

Άνοιξαν οι εγγραφές για τον 28ο Ποδηλατικό Γύρο της Αθήνας

Η μεγάλη γιορτή του ποδηλάτου επιστρέφει τον Οκτώβριο.

Navarino Challenge 2024: Ένα αθλητικό και πολιτιστικό φεστιβάλ στη Μεσσηνία

Το Navarino Challenge 2024 επιστρέφει συνδυάζοντας αθλητισμό, πολιτισμό και περιβαλλοντική ευαισθησία σε ένα τριήμερο εκδηλώσεων.

Επιπλέον 20 νέα λεωφορεία στα δρομολόγια της Ανατολικής Αττικής

Με την προσθήκη 20 νέων λεωφορείων στο στόλο της Ανατολικής Αττικής, η περιοχή βλέπει σημαντική βελτίωση στις συγκοινωνιακές υπηρεσίες, προσφέροντας στους πολίτες συχνότερα δρομολόγια και αναβαθμισμένες συνθήκες μετακίνησης.

Monster High: H Mattel παρουσιάζει τη νέα συλλογή "Wednesday Addams"

Οι κούκλες Monster High ανανεώνονται και πάλι με την προσθήκη μιας συλλογής εμπνευσμένης από την επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά "Wednesday" του Tim Burton.

Φωταγώγηση του Ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο: Μια ιστορική στιγμή για την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας

Η όψη του ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο θα αναγεννηθεί με τη νέα φωταγώγηση, που υπόσχεται να αποκαλύψει το αρχαίο μνημείο σε μια εντελώς νέα διάσταση.