Ολοκληρώθηκε πρόσφατα η τρίτη ανασκαφική περίοδος στη νεολιθική θέση "Βοτανικός Κήπος", που βρίσκεται στις δυτικές όχθες της Λίμνης Πλαστήρα, σε υψόμετρο 800 μέτρων. Η ανασκαφή έφερε στο φως μια σημαντική νεολιθική εγκατάσταση, η οποία χρονολογείται στη μετάβαση από το τέλος της Αρχαιότερης Νεολιθικής στην αρχή της Μέσης Νεολιθικής Περιόδου (5999-5845 π.Χ., σύμφωνα με ραδιοχρονολογήσεις).
Η ανακάλυψη αποκάλυψε τη βασική επιφάνεια χρήσης του χώρου, η οποία εντοπίστηκε σε βάθος περίπου 1 μέτρου κάτω από την επιφάνεια. Τα ευρήματα της ανασκαφής καταδεικνύουν ότι η θέση είχε υψηλό επίπεδο αυτονομίας στη διαχείριση πρώτων υλών, όπως ο πηλός για την κατασκευή αγγείων και ο πυριτόλιθος για τη δημιουργία εργαλείων. Οι ανασκαφείς εντόπισαν πληθώρα τριπτών εργαλείων και μυλόλιθων από ψαμμίτη, υλικό που βρίσκεται στο φυσικό υπόβαθρο της περιοχής.
Ιδιαίτερη σημασία έχει η ανακάλυψη δύο συγκροτημάτων κεραμικών κλιβάνων, όπου βρέθηκαν σφαιρικά αγγεία, πιθανόν στη θέση όπτησής τους. Η παρουσία τέτοιων κλιβάνων σε τόσο πρώιμη περίοδο είναι εξαιρετικά σπάνια και προσφέρει νέα δεδομένα για την ανάπτυξη της κεραμικής τέχνης στην περιοχή. Η ανασκαφή αναμένει την ανακάλυψη και άλλων κλιβάνων στη συνέχεια, γεγονός που ενισχύει την υπόθεση περί μονιμότερης εγκατάστασης.
Εκτός από τα κεραμικά ευρήματα, έχουν εντοπιστεί και "ιδιοκατασκευές" για διάφορες χρήσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός πιθανόν φούρνου. Σημαντική είναι και η ανακάλυψη μιας μεγάλης έκτασης καλυμμένης από πυρακτωμένες επιχώσεις, περιορισμένης από πλινθόκτιστο τοίχο, όπου βρέθηκαν εστίες, πασσαλότρυπες και άλλα κινητά ευρήματα.
Μεταξύ των κινητών ευρημάτων ξεχωρίζουν ανθρωπόμορφα ειδώλια, το ένα από τα οποία φτάνει το σπάνιο ύψος των 10,5 εκατοστών, με το συνολικό ύψος να εκτιμάται πάνω από 16-17 εκατοστά. Σημαντικά είναι και τα διακοσμητικά στοιχεία (κομβία) στην κεραμική, που ενδέχεται να δείχνουν στενότερες σχέσεις με άλλες θέσεις της ίδιας περιόδου στον θεσσαλικό κάμπο.
Η νέα αυτή ανακάλυψη ενισχύει τη σημασία της θέσης "Βοτανικός Κήπος" ως μοναδικής νεολιθικής εγκατάστασης σε μεγάλο υψόμετρο και ανοίγει νέα πεδία στη νεολιθική έρευνα, διαφοροποιούμενη από τις πεδινές εγκαταστάσεις που είναι γνωστές μέχρι σήμερα.