Νέα ανασκαφική ανακάλυψη στη νεολιθική θέση "Βοτανικός Κήπος" στη Λίμνη Πλαστήρα

Η πρόσφατη ανασκαφή προσφέρει πληροφορίες για την πρώιμη ιστορία της περιοχής και τη νεολιθική τεχνολογία, αποκαλύπτοντας σπάνια ευρήματα που ενισχύουν τη γνώση μας για τις συνθήκες ζωής και τις τεχνικές της εποχής.

Βοτανικός Κήπος δίπλα στη Λίμνη Πλαστήρα Η ανασκαφή στη νεολιθική θέση Βοτανικός Κήπος δίπλα στη Λίμνη Πλαστήρα

Ολοκληρώθηκε πρόσφατα η τρίτη ανασκαφική περίοδος στη νεολιθική θέση "Βοτανικός Κήπος", που βρίσκεται στις δυτικές όχθες της Λίμνης Πλαστήρα, σε υψόμετρο 800 μέτρων. Η ανασκαφή έφερε στο φως μια σημαντική νεολιθική εγκατάσταση, η οποία χρονολογείται στη μετάβαση από το τέλος της Αρχαιότερης Νεολιθικής στην αρχή της Μέσης Νεολιθικής Περιόδου (5999-5845 π.Χ., σύμφωνα με ραδιοχρονολογήσεις).

Η ανακάλυψη αποκάλυψε τη βασική επιφάνεια χρήσης του χώρου, η οποία εντοπίστηκε σε βάθος περίπου 1 μέτρου κάτω από την επιφάνεια. Τα ευρήματα της ανασκαφής καταδεικνύουν ότι η θέση είχε υψηλό επίπεδο αυτονομίας στη διαχείριση πρώτων υλών, όπως ο πηλός για την κατασκευή αγγείων και ο πυριτόλιθος για τη δημιουργία εργαλείων. Οι ανασκαφείς εντόπισαν πληθώρα τριπτών εργαλείων και μυλόλιθων από ψαμμίτη, υλικό που βρίσκεται στο φυσικό υπόβαθρο της περιοχής.

Βοτανικός Κήπος, Λίμνη Πλαστήρα
Tο συγκρότημα του κλιβάνου στα τετράγωνα Θ1-Θ2 και εν μέρει Η1-Η2 του καννάβου. Διακρίνονται ολόκληρα αγγεία in situ.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η ανακάλυψη δύο συγκροτημάτων κεραμικών κλιβάνων, όπου βρέθηκαν σφαιρικά αγγεία, πιθανόν στη θέση όπτησής τους. Η παρουσία τέτοιων κλιβάνων σε τόσο πρώιμη περίοδο είναι εξαιρετικά σπάνια και προσφέρει νέα δεδομένα για την ανάπτυξη της κεραμικής τέχνης στην περιοχή. Η ανασκαφή αναμένει την ανακάλυψη και άλλων κλιβάνων στη συνέχεια, γεγονός που ενισχύει την υπόθεση περί μονιμότερης εγκατάστασης.

Βοτανικός Κήπος, Λίμνη Πλαστήρα
Το μεγαλόσωμο ειδώλιο. Σώζεται σε ύψος 10,5 εκ. με εκτιμώμενο συνολικό ύψος περί τα 16-17 εκ.

Εκτός από τα κεραμικά ευρήματα, έχουν εντοπιστεί και "ιδιοκατασκευές" για διάφορες χρήσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός πιθανόν φούρνου. Σημαντική είναι και η ανακάλυψη μιας μεγάλης έκτασης καλυμμένης από πυρακτωμένες επιχώσεις, περιορισμένης από πλινθόκτιστο τοίχο, όπου βρέθηκαν εστίες, πασσαλότρυπες και άλλα κινητά ευρήματα.

Βοτανικός Κήπος, Λίμνη Πλαστήρα
Ακέραιο ειδώλιο κλιβάνου ή σπιτιού.

Μεταξύ των κινητών ευρημάτων ξεχωρίζουν ανθρωπόμορφα ειδώλια, το ένα από τα οποία φτάνει το σπάνιο ύψος των 10,5 εκατοστών, με το συνολικό ύψος να εκτιμάται πάνω από 16-17 εκατοστά. Σημαντικά είναι και τα διακοσμητικά στοιχεία (κομβία) στην κεραμική, που ενδέχεται να δείχνουν στενότερες σχέσεις με άλλες θέσεις της ίδιας περιόδου στον θεσσαλικό κάμπο.

Η νέα αυτή ανακάλυψη ενισχύει τη σημασία της θέσης "Βοτανικός Κήπος" ως μοναδικής νεολιθικής εγκατάστασης σε μεγάλο υψόμετρο και ανοίγει νέα πεδία στη νεολιθική έρευνα, διαφοροποιούμενη από τις πεδινές εγκαταστάσεις που είναι γνωστές μέχρι σήμερα.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Γυρίστε την πόλη χωρίς αυτοκίνητο! Μια μεγάλη γιορτή στήνεται στο κέντρο της Αθήνας

Δείτε όσα ετοιμάζει ο Δήμος Αθηναίων για την Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
11/09/2024

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Ομιλία για την ψυχική ανθεκτικότητα και την προληπτική στήριξη με την ψυχολόγο Τόνια Νικολαίδη

Η ΑΠΡΙΟΡΙ ΑΜΚΕ διοργανώνει μια ιδιαίτερη εκδήλωση με τίτλο "Χτίζοντας Ψυχική Ανθεκτικότητα: Η Σημασία της Πρόληψης", η οποία πρόκειται να προσφέρει πολύτιμες γνώσεις και πρακτικά εργαλεία για την ενίσχυση της ψυχικής μας υγείας.

Νέες υποδομές προσβασιμότητας στην Άνω Πόλη Μονεμβασίας: Εγκατάσταση εναέριου αναβατορίου και διαδρομών περιήγησης

Το Υπουργείο Πολιτισμού προχωρά σε ένα σημαντικό έργο για την καθολική προσβασιμότητα στην Άνω Πόλη της Μονεμβασίας, διευκολύνοντας την επίσκεψη ατόμων με κινητικά προβλήματα και ΑμεΑ.

Vans Shop Riot: Η μεγάλη γιορτή του Skateboarding έρχεται με νέο Concept και διασκεδαστική διάθεση

To ετήσιο κάλεσμα των Skateshops από την Ελλάδα και την Κύπρο αλλά και της skatebording σκηνή, που δίνει ραντεβού στο Skatepark Αμαρουσίου του ΟΑΚΑ για ένα μεγάλο event την Κυριακή 15/9

Ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στην πλατεία Συντάγματος: "Γκολ στη Φτώχεια" με την Εθνική Αστέγων

Η πλατεία Συντάγματος θα μετατραπεί σε επίκεντρο κοινωνικής αλληλεγγύης και ποδοσφαιρικής δράσης, καθώς φιλοξενεί ένα μοναδικό τουρνουά ποδοσφαίρου με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Σημαντικά βήματα στην αποκατάσταση του Τύμβου Καστά και στρατηγική ανάδειξής του

Η Υπ. Πολιτισμού πραγματοποίησε αυτοψία στα έργα αποκατάστασης του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη, επιβεβαιώνοντας την πρόοδο και την ολοκλήρωση σημαντικών ορόσημων της πρώτης φάσης των έργων, με στόχο την ανάδειξη και τη διατήρηση του σπουδαίου αρχαιολογικού μνημείου.