Πάμε μια "Ανισόπεδη Βόλτα";

Πόσο συμπεριληπτική είναι η Αθήνα; Μια φωτογραφική σειρά αναδεικνύει την περίπλοκη σχέση µεταξύ gentrification και προσβασιµότητας.

Ανισόπεδη Βόλτα © Ραφαήλ Τσακμάκης

Η φωτογραφική σειρά "Ανισόπεδη Βόλτα” είναι εικαστικό πρότζεκτ που τείνει να αφυπνήσει την ορατότητα του θεατή σχετικά µε την προσβασιµότητα των ατόµων µε δυσκολία µετακίνησης, αλλά και να θίξει την υποτιθέµενη ανάπλαση της Αθήνας των τελευταίων χρόνων. Ο φωτογράφος παίρνει αυτόνοµα κοµµάτια του ορατού κόσµου και τα συνδέει µε τέτοιο τρόπο που να αποδίδεται η ειρωνία των αντίθετων κατευθύνσεων στις οποίες κινούνται τα δυο αυτά τα κοινωνικά φαινόµενα. Χρησιµοποιώντας πορτραίτο, αστικό τοπίο αλλά και close-ups, δηµιουργεί µια καινούρια αστική ταπετσαρία µε οπτικές, φορµαλιστικές και σηµειολογικές συνδέσεις.

Στη συνεχώς εξελισσόµενη µορφή των αστικών τοπίων, η δυναµική της ανάπτυξης και του gentrification διαµορφώνει τις φυσικές και κοινωνικές διαστάσεις των πόλεων µας. Μια πτυχή που συχνά παραβλέπεται αυτού του µετασχηµατισµού είναι ο αντίκτυπος του σε άτοµα µε κινητικές δυσκολίες. Στη διασταύρωση αυτή, της αστικής ανάπτυξης και της προσβασιµότητας, τεκµηριώνεται το παραπάνω φωτογραφικό έργο και η πρόκληση του φωτογράφου να δηµιουργήσει ένα δοκίµιο περίπλοκης αφήγησης για την ουσία της προσβασιµότητας µέσα στο σκηνικό της ανάπλασης και του ταχύ µετασχηµατισµού στα αστικά περιβάλλοντα.

Η "Ανισόπεδη Βόλτα” απεικονίζει έντονα τα εµπόδια που συναντώνται στην πλοήγηση σε δηµόσιους χώρους, από κακοσχεδιασµένα πεζοδρόµια, ανεπαρκείς ράµπες και µισοτελειωµένα έργα. Μέσα από τον φακό, ο θεατής καλείται να παρακολουθήσει την ένταση µεταξύ της ανάπτυξης της πόλης, και των αναγκών της προσβασιµότητας των διαφορετικών κατοίκων της. Το φωτορεπορτάζ έχει τη δυνατότητα να επεκταθεί πέρα από τη δηµοσιογραφική του λειτουργία, η οποία περιλαµβάνει πρωτίστως την επίδειξη ή την απεικόνιση γεγονότων µε συγκεκριµένο τροπο. Έχει την ικανότητα να εµβαθύνει στην πραγµατικότητα και να τονίσει οπτικά µια αλήθεια που µπορεί να µην είναι αµέσως εµφανής. Αυτό επιτυγχάνεται µε την δηµιουργική, σκηνοθετική ή τεχνική παρέµβαση ώστε µέσω των οπτικών συνδέσεων να µην "φτιάχνεται ακριβώς ένα ανάλογο της πραγµατικότητας, αλλά µια συµπαραδήλωση που έχει τις προδιαγραφές να αναχθεί από το πεδίο της σηµείωσης στο επίπεδο του συµβολικού”.

Η φωτογραφία έχει τη δύναµη να υπερβαίνει τις λέξεις, παρέχοντας µια οπτική αφήγηση που αποτυπώνει την ουσία των κοινωνικών αλλαγών. Η "Ανισόπεδη Βόλτα” εµβαθύνει στα ζητήµατα προσβασιµότητας που αντιµετωπίζουν άτοµα µε δυσκολία µετακίνησης στα συνεχώς εξελισσόµενα αστικά περιβάλλοντα που υφίστανται εξευγενισµό µε µοναδικό στόχο την οικονοµική και αισθητική άνοδο, και καθόλου την ένταξη και την συµπεριληπτικότητα τών διαφόρων ευάλωτων κοινωνικών οµάδων. Η αναφερθείσα σειρά καταγράφει την αντιπαράθεση αυτή, και κάθε εικόνα χρησιµεύει ως µια οπτική µαρτυρία για την υποτιθέµενη ανάπλαση, όπου το παλιό και το νέο συγκρούονται, αναδιαµορφώνοντας τον φυσικό και κοινωνικό ιστό των γειτονιών, µέσα από οπτικές, φορµαλιστικές και σηµειολογικές συνδέσεις που συχνά υπονοούν την ειρωνία των αντιπαλόµενων αυτών φαινοµένων. Μια αναβάθµιση που φέρνει οικονοµική ανάπτυξη, αλλά παραµελεί τον χωρίς αποκλεισµούς αστικό σχεδιασµό.

Μέσα από τον φωτογραφικό φακό ο θεατής αποκτά µια βαθύτερη κατανόηση της περίπλοκης σχέσης µεταξύ gentrification και προσβασιµότητας. Η πορεία της αφήγησης ξεπερνά τον παραδοσιακό λόγο, προσκαλώντας τους θεατες να συµπάσχουν µε τις εµπειρίας εκείνων που συχνά περιθωριοποιούνται στη διαδικασία της αστικής ανανέωσης δίνοντας βήµα για µια ολιστική προσέγγιση στην ανάπτυξη που δίνει προτεραιότητα στη συµπερίληψη και την προσβασιµότητα και θα διασφαλίζει τα οφέλη της να µοιράζονται σε όλες τις κοινωνικές οµάδες ανεξάρτητα από τις φυσικές τους ικανότητες.

Ανισόπεδη Βόλτα

ΑΝΙΣΟΠΕΔΗ ΒΟΛΤΑ
© Ραφαήλ Τσακμάκης

ΑΝΙΣΟΠΕΔΗ ΒΟΛΤΑ
© Ραφαήλ Τσακμάκης

ΑΝΙΣΟΠΕΔΗ ΒΟΛΤΑ
© Ραφαήλ Τσακμάκης

ΑΝΙΣΟΠΕΔΗ ΒΟΛΤΑ
© Ραφαήλ Τσακμάκης

ΑΝΙΣΟΠΕΔΗ ΒΟΛΤΑ
© Ραφαήλ Τσακμάκης

ΑΝΙΣΟΠΕΔΗ ΒΟΛΤΑ
© Ραφαήλ Τσακμάκης

ΑΝΙΣΟΠΕΔΗ ΒΟΛΤΑ
© Ραφαήλ Τσακμάκης

Ανισόπεδη Βόλτα
© Ραφαήλ Τσακμάκης

Ανισόπεδη Βόλτα
© Ραφαήλ Τσακμάκης

Ανισόπεδη Βόλτα
© Ραφαήλ Τσακμάκης

Ανισόπεδη Βόλτα
© Ραφαήλ Τσακμάκης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

3ο Ετήσιο Διεθνές Φεστιβάλ Δημιουργικών Τεχνών Σαρωνικού: Ένα εορταστικό ταξίδι στον κόσμο της δημιουργικότητας

Το SIFCA μεταμορφώνει τον Δήμο Σαρωνικού σε ένα κέντρο δημιουργικότητας και διεθνούς καλλιτεχνικής συνεργασίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/09/2024

10 διαφορετικές προτάσεις για να ζήσετε έναν χορταστικό Σεπτέμβριο στην Αθήνα

Ένας οδηγός για όσα συμβαίνουν στην πόλη αυτόν τον μήνα και δεν πρέπει να χάσετε.

Στην Κρήτη για το 4ο 'The Festival Daios Cove x The Clumsies'

Mια σειρά από συναρπαστικά events στην Κρήτη και το πολυτελές resort, στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου.

Σινε-ανατριχίλες, Μαρίνα Σάττι, φεστιβάλ στο πάρκο και τραγωδίες στο Ηρώδειο: Αυτός ο Σεπτέμβριος τα έχει όλα

Το φθινόπωρο στην Αθήνα φέρνει μια σειρά από συναρπαστικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, με θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις και φεστιβάλ που υπόσχονται να μας κρατήσουν σε εγρήγορση γι' αυτό κι εμείς συγκεντρώσαμε όσα δεν πρέπει να χάσετε.

Υπουργείο Πολιτισμού: Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στη Σπάρτη και όλα όσα περιλαμβάνει το πρόγραμμα έργων 60 εκατ. ευρώ στη Λακωνία

Η Υπουργός Πολιτισμού πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στη Λακωνία, επιβλέποντας έργα που υλοποιούνται στην περιοχή, με στόχο την αποκατάσταση και ανάδειξη σημαντικών αρχαιολογικών χώρων, όπως ο Μυστράς, η Σπάρτη και η Πελλάνα.

Η ένταση της Αθηναϊκής καλοκαιρινής κρίσης: Για όσους ήρθαν και για όσους δεν έφυγαν ποτέ

Ο Αύγουστος στην Αθήνα είναι μια περίοδος όπου η πόλη μετατρέπεται σε καμίνι, αναδεικνύοντας τα παράδοξα και τις αντιφάσεις της καθημερινής ζωής.

Ο Δήμος Αθηναίων δημιουργεί ένα σύγχρονο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων

"Σχεδιάζουμε έναν ασφαλή και φιλόξενο χώρο για τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη" δηλώνει ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας.