4 χώροι πρασίνου για μια ανάσα δροσιάς

Για τους κατοίκους της Αθήνας, μία βόλτα σε έναν κήπο ή ένα πάρκο είναι πολύτιμη. Γι' αυτό κι εμείς συγκεντρώσαμε εντός τέσσερις προτάσεις για μία αναζωογονητική βόλτα, ένα χαλαρό τρέξιμο ή και μία ποδηλατάδα.

Πάρκο Τρίτση

Για τους κατοίκους της Αθήνας, μία βόλτα σε έναν κήπο ή ένα πάρκο είναι πολύτιμη. Γι' αυτό κι εμείς συγκεντρώσαμε εντός τέσσερις χώρους πρασίνου που είναι ό,τι πρέπει για μία αναζωογονητική βόλτα, ένα χαλαρό τρέξιμο ή και μία ποδηλατάδα.

Εθνικός Κήπος

4 χώροι πρασίνου για μια ανάσα δροσιάς - εικόνα 1

Ο Εθνικός Κήπος είναι ένα σημαντικό δείγμα αρχιτεκτονικής τοπίου του 19ου αιώνα (αγγλικού ρυθμού), που έχει καταφέρει να διατηρήσει αναλλοίωτα τα βασικά χαρακτηριστικά του. Η αίσθηση του φυσικού τοπίου, η παρουσία του πολύπλοκου ελικοειδούς δικτύου μονοπατιών, οι φυτικές ενότητες, η έντονη παρουσία του νερού, τα μικρού μεγέθους παρτέρια με ανθόφυτα ή χλοοτάπητες, οι ιστορικές φυτεύσεις του κυριαρχούν έως σήμερα και δημιουργούν μια όαση στο κέντρο της Αθήνας.

Στον Εθνικό Κήπο συναντά κανείς όλα σχεδόν τα είδη βλάστησης: Δένδρα, αειθαλή και φυλλοβόλα, θάμνους, πολυετή ποώδη φυτά, αναρριχώμενα, παχύφυτα και κάκτους, ετήσια ανθόφυτα, χλοοτάπητες, φυτά εδαφοκάλυψης, κ.ά. 

Τα πιο χαρακτηριστικά είναι:

  • οι ουασιγκτώνιες, τα φοινικοειδή που συγκροτούν τη μνημειώδη δενδροστοιχία της κεντρικής εισόδου στη Λ. Αμαλίας και που ονομάστηκαν έτσι προς τιμήν του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Ουάσινγκτον.
  • οι ευκάλυπτοι και οι καζουαρίνες της Αυστραλίας,
  • οι φυτολάκες της Νοτίου Αμερικής,
  • οι ψευδοπιπεριές της Κεντρικής Αμερικής, κ.λ.π.
  • οι κινεζικοί αείλανθοι

Πάρκο Τρίτση

Πάρκο Τρίτση

Το Μητροπολιτικό Πάρκο Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας "Αντώνης Τρίτσης" χωροθετείται στη δυτική Μητροπολιτική Αθήνα, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ιλίου. Συνορεύει με τον Δήμο Αγίων Αναργύρων-Καματερού. Είναι το μεγαλύτερο Μητροπολιτικό Πάρκο του Λεκανοπεδίου, συνολικής έκτασης περίπου 1.200 στρεμμάτων.

Η ύπαρξη του υγρού στοιχείου σε μεγάλη αναλογία, τόσο με τη μορφή έξι τεχνητών λιμνών, όσο και τεχνητού καναλιού που τις συνδέει (εξασφαλίζοντας την αδιάκοπη ροή του νερού μεταξύ των λιμνών και την ανακύκλωσή του) καθώς και η πλούσια χλωρίδα και πανίδα καθιστούν το Πάρκο Τρίτση έναν μοναδικό τόπο φυσικού κάλλους, ενταγμένο στον οικιστικό ιστό. Τα χαρακτηριστικά του είναι μοναδικά για τη δυτική Αθήνα, αλλά και για όλο το Λεκανοπέδιο.

Πεδίον του Άρεως

4 χώροι πρασίνου για μια ανάσα δροσιάς - εικόνα 3

Το Πεδίον του Άρεως αποτελεί έναν γνώριμο χώρο αναψυχής για τους Αθηναίους. Πρόκειται για ένα μεγάλο δημόσιο άλσος που εκτείνεται παράλληλα με τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και έχει δώσει το όνομά του στη συνοικία που το περιβάλλει. Το άλσος σχεδιάστηκε το 1934 με αρχικό σκοπό να τιμηθούν οι ήρωες της Επανάστασης του 1821 (Λεωφόρος των Ηρώων με 16 μαρμάρινες προτομές).

Η έκταση του άλσους ξεπερνά τα 250 στρέμματα και είναι ένας σημαντικός πνεύμονας πρασίνου για την πλέον πυκνοκατοικημένη περιοχή της πόλης. Στους χώρους του υπάρχουν γλυπτά και μνημεία διάφορων εποχών. Η δεντροφύτευσή του ξεκίνησε το 1935, διακόπηκε λόγω του πολέμου και συνεχίστηκε-ολοκληρώθηκε μετά τον πόλεμο.

Τα είδη δέντρων και θάμνων που επιλέχθηκαν ανήκουν κυρίως στη μεσογειακή βλάστηση. Περιφερειακά στο χώρο του πάρκου λειτουργούν οι εγκαταστάσεις της Γεωγραφικής Υπηρεσίας του Στρατού, το γυμναστήριο του ιστορικού συλλόγου Πανελλήνιος, ιστορικά αναψυκτήρια και στο εσωτερικό του 2 μικροί ναοί, μία παιδική χαρά και ένα μικρό ανοικτό αμφιθέατρο. Τη δεκαετία του 2000 αναπλάστηκε και γέμισε με χιλιάδες νέα φυτά, ενώ έγιναν και όλα τα έργα για τις απαραίτητες υποδομές. Το πάρκο ενδείκνυται και για βόλτα με ποδήλατο.

Πάρκο Ελευθερίας

Πάρκο Ελευθερίας
© GNTO/Y.Skoulas

Δίπλα από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Πάρκο Ελευθερίας υψώνεται πάνω από την πολυσύχναστη κεντρική λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, σε μια αρχιτεκτονικά πολυμορφική περιοχή της Αθήνας που συνθέτουν πρεσβείες, νοσοκομεία, όμορφα νεοκλασικά αλλά και σύγχρονα κτίρια. Σήμα κατατεθέν του πάρκου, το άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου, έργο του γλύπτη Γ. Παππά, αλλά και τα λοφάκια με το γρασίδι που αποτελούν φυσικό "σύνορο" μεταξύ των γρήγορων ρυθμών της λεωφόρου και της ήσυχης ομορφιάς που προσφέρει το σκηνικό του πάρκου και της γύρω περιοχής, με θέα τον Λυκαβηττό και τον Υμηττό.

Πρόκειται για ένα πάρκο που προσφέρει μια ανάσα δροσιάς στους κατοίκους και περαστικούς του κέντρου της Αθήνας, το οποίο διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση και προσφέρει αναψυχή και χαλάρωση. Το Πάρκο Ελευθερίας αποτελεί σημείο συνάντησης και ιδανικό προορισμό για μια ευεργετική ανάπαυλα, μία απογευματινή βόλτα αλλά και πολιτιστική έξοδο.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

3ο Ετήσιο Διεθνές Φεστιβάλ Δημιουργικών Τεχνών Σαρωνικού: Ένα εορταστικό ταξίδι στον κόσμο της δημιουργικότητας

Το SIFCA μεταμορφώνει τον Δήμο Σαρωνικού σε ένα κέντρο δημιουργικότητας και διεθνούς καλλιτεχνικής συνεργασίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/09/2024

10 διαφορετικές προτάσεις για να ζήσετε έναν χορταστικό Σεπτέμβριο στην Αθήνα

Ένας οδηγός για όσα συμβαίνουν στην πόλη αυτόν τον μήνα και δεν πρέπει να χάσετε.

Στην Κρήτη για το 4ο 'The Festival Daios Cove x The Clumsies'

Mια σειρά από συναρπαστικά events στην Κρήτη και το πολυτελές resort, στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου.

Σινε-ανατριχίλες, Μαρίνα Σάττι, φεστιβάλ στο πάρκο και τραγωδίες στο Ηρώδειο: Αυτός ο Σεπτέμβριος τα έχει όλα

Το φθινόπωρο στην Αθήνα φέρνει μια σειρά από συναρπαστικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, με θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις και φεστιβάλ που υπόσχονται να μας κρατήσουν σε εγρήγορση γι' αυτό κι εμείς συγκεντρώσαμε όσα δεν πρέπει να χάσετε.

Υπουργείο Πολιτισμού: Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στη Σπάρτη και όλα όσα περιλαμβάνει το πρόγραμμα έργων 60 εκατ. ευρώ στη Λακωνία

Η Υπουργός Πολιτισμού πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στη Λακωνία, επιβλέποντας έργα που υλοποιούνται στην περιοχή, με στόχο την αποκατάσταση και ανάδειξη σημαντικών αρχαιολογικών χώρων, όπως ο Μυστράς, η Σπάρτη και η Πελλάνα.

Η ένταση της Αθηναϊκής καλοκαιρινής κρίσης: Για όσους ήρθαν και για όσους δεν έφυγαν ποτέ

Ο Αύγουστος στην Αθήνα είναι μια περίοδος όπου η πόλη μετατρέπεται σε καμίνι, αναδεικνύοντας τα παράδοξα και τις αντιφάσεις της καθημερινής ζωής.

Ο Δήμος Αθηναίων δημιουργεί ένα σύγχρονο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων

"Σχεδιάζουμε έναν ασφαλή και φιλόξενο χώρο για τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη" δηλώνει ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας.