"Νατέλα: Δεκαοχτώ χρόνια χωρίς τον Άλεξ": Η νέα σειρά podcast του istorima

Μια αληθινή ιστορία εξαφάνισης ενός παιδιού μέσα από τις διηγήσεις της μητέρας του, με την υπογραφή του οργανισμού συλλογής προφορικών ιστοριών istorima.

istorima istorima

Έχοντας ήδη συμπληρώσει πέντε χρόνια συστηματικής έρευνας, καταγραφής και συλλογής ιστοριών από όλη την Ελλάδα, το istorima, το μεγαλύτερο εγχείρημα συλλογής προφορικών ιστοριών στη χώρα, συνεχίζει τη δράση του και εμπλουτίζεται με ανανεωμένο website και νέες σειρές και συλλογές. Στη νέα σειρά podcast του istorima, παίζοντας ένα κομμάτι στο πιάνο για τέσσερα χέρια, η Νατέλα Ιτσουαΐτζε κι ο μαθητής και φίλος της, Χρήστος Γεωργουδάκης, ξεκινάνε μια συζήτηση για τη ζωή πριν και μετά το απόγευμα της 3ης Φεβρουαρίου του 2006, την ημέρα εξαφάνισης του γιού της, Άλεξ Μεσχισβίλι.

Στη νέα σειρά του istorima, η Νατέλα εξιστορεί για πρώτη φορά στιγμές από τα παιδικά της χρόνια και τα γεγονότα που την ανάγκασαν να φύγει από τη Γεωργία και να αναζητήσει ένα καλύτερο μέλλον για αυτήν και το παιδί της στην Ελλάδα. Αφηγείται στιγμές από τα πρώτα χρόνια της ζωής της στη Βέροια, χρονογραφεί την υπόθεση εξαφάνισης του Άλεξ Μεσχισβίλι, και μιλάει για το νόημα της ζωής, το βάρος της απώλειας και τον ρόλο της κλασικής μουσικής στη ζωή της. 

istorima
istorima

Σύντομα βιογραφικά δημιουργών
Ο Χρήστος Γεωργουδάκης είναι δημιουργός podcast στο Istorima. Σπούδασε μουσική στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές κινηματογράφου στο University College of London. Έχει εργαστεί ως μουσικός στη Θεσσαλονίκη και ως συντάκτης σε τηλεοπτική εκπομπή στην Αθήνα. Είχε την τύχη να παίξει πιάνο σε πολλές αίθουσες της Ελλάδας και να σκηνοθετήσει δύο ταινίες μικρού μήκους, εκ των οποίων η μία έχει προβληθεί σε διάφορα φεστιβάλ σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ο Χρήστος ανέκαθεν λάτρευε να λέει ιστορίες, ασχέτως αν αυτές αποτελούνται από νότες, λέξεις ή εικόνες. Κύριος στόχος του να βοηθάει άτομα που έχουν κάτι σημαντικό να πουν, αλλά η φωνή τους χάνεται στη φασαρία της σύγχρονης υπερπληροφόρησης

Ο Σπύρος Λυμπερόπουλος είναι Υπεύθυνος Ήχου στο Istorima. Σπούδασε Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Ηχοληψία στην SAE Athens. Πιστεύει πως η ακρόαση δεν είναι παθητική στάση, αλλά μια κίνηση της ψυχής. Είναι μια έκφραση σεβασμού στην ύπαρξη και το βίωμα του αφηγητή.

istorima
istorima

Και τα τέσσερα επεισόδια της σειράς podcast είναι από σήμερα διαθέσιμα στην ανανεωμένη ιστοσελίδα του istorima, το YouTube και το Spotify. Το Istorima είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία που δημιουργήθηκε το 2019 από τη δημοσιογράφο Σοφία Παπαϊωάννου και την ιστορικό Katherine Fleming, με ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για την "Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων".

Μετά την εξαφάνιση του Αλεξ, πέντε ανήλικοι καταδικάστηκαν για τον θάνατό του, όμως δεκαοχτώ χρόνια μετά, ο Άλεξ ακόμα αγνοείται καθώς το σώμα του δε βρέθηκε ποτέ. Αν ακούγοντας το podcast της Νατέλας θέλετε να μοιραστείτε κάποια πληροφορία σχετικά με την υπόθεση, μπορείτε να στείλετε email στο findalex.podcast@gmail.com για να ενημερωθεί η οικογένεια. Στο istorima πιστεύουμε ότι μια ιστορία αλλάζει πολλές. Όμως αυτή την ιστορία μπορεί να την αλλάξει μόνο η αλήθεια.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

"Dune, The Audiobook Experience": Η επική περιπέτεια του Φρανκ Χέρμπερτ πλέον στη συλλογή του JukeBooks

Το "α" βρέθηκε στο event του JukeBooks με αφορμή την κυκλοφορία του θρυλικού sci-fi βιβλίου σε ελληνικό audiobook.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
20/11/2024

"Αντιμιλώντας στην anti-woke/anti-gender ατζέντα"

Αυτός είναι ο τίτλος της εκδήλωσης του Κέντρου Διοτίμα όπου θα συζητηθούν φεμινιστικές και διαθεματικές αντιστάσεις απέναντι στην άνοδο των alt-right ιδεολογιών.

"Είμαι άνθρωπος, όχι σκουπίδι": Η τέχνη της Ελλάδας Στασινόγλου συναντά την επαυξημένη πραγματικότητα

Η καλλιτέχνιδα δρόμου Ελλάδα Στασινόγλου επιστρέφει με τη νέα εκδοχή της αφίσας χρησιμοποιώντας την επαυξημένη πραγματικότητα (AR) για να θίξει τη σκληρή πραγματικότητα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων, μέσα από μια δυναμική καλλιτεχνική προσέγγιση.

Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να γράψει λογοτεχνία;

Η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας διοργανώνει διαδικτυακή εισήγηση με θέμα "Τεχνητή Νοημοσύνη και Λογοτεχνία | Ιστορίες που γράφονται μόνες τους".

Athens Wine & Art Festival: Το μεγαλύτερο φεστιβάλ τέχνης και κρασιού στην Ελλάδα επιστρέφει ανανεωμένο

Οινικές και εικαστικές ανακαλύψεις θα βρεθούν σε πρώτο πλάνο για δύο μέρες στη καρδιά του κέντρου από τις 23-24 Νοεμβρίου 2024.

Απεργία στα ΜΜΜ: Πώς θα κινηθούν Μετρό και Τραμ

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς ενόψει της συμμετοχής σωματείων εργαζομένων στην απεργιακή κινητοποίηση.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη επισκέφθηκε το κτήριο όπου φυλάσσεται το αρχείο του ΕΟΤ

Η Υπουργός Τουρισμού επισκέφθηκε το αρχείο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, το οποίο καταγράφει την εξέλιξη του ελληνικού τουρισμού από τη δεκαετία του '50 έως σήμερα.