Σταδίου: Πώς ξαναμπαίνει στον εμπορικό χάρτη της Αθήνας

Πεδίο δόξης και εμπορικής αναβίωσης προβλέπεται ότι θα γνωρίσει τα επόμενα χρόνια η οδός Σταδίου.

Τουρίστες στη Σταδίου

Πεδίο δόξης και εμπορικής αναβίωσης προβλέπεται ότι θα γνωρίσει τα επόμενα χρόνια η οδός Σταδίου, μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση, οπότε ο κεντρικός δρόμος της Αθήνας γνώρισε βαθιά παρακμή και πολλά από τα καταστήματα που δραστηριοποιούνταν εκεί χρειάστηκε να κλείσουν.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το πολυκατάστημα "Φωκάς", καθώς η εταιρεία κήρυξε πτώχευση στη διάρκεια της κρίσης, όταν ξέσπασε και η μεγάλη πυρκαγιά του 2012 από την οποία καταστράφηκε η πρόσοψη των κινηματογράφων Απόλλων και Αττικόν –το εσωτερικό παρέμεινε άθικτο–, το κατάστημα ειδών σπιτιού Kosta Boda στη συμβολή των οδών Χρήστου Λαδά και Σταδίου, το κατάστημα delicatessen "Αφοί Βασιλόπουλοι". Αποκορύφωμα όλων αυτών ήταν τα τραγικά γεγονότα στη Marfin. 

Ερχόμενοι στο σήμερα, αρκετές είναι οι επιχειρηματικές κινήσεις που δείχνουν ότι η Σταδίου τα επόμενα πέντε χρόνια θα παρουσιάζει εντελώς διαφορετικό πρόσωπο από το σημερινό. Εντός του 2024 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η ανάπλαση της Στοάς Αρσακείου από την εταιρεία Legendary Food όπου, εκτός από επιχειρήσεις τροφίμων και ένα μεγάλο delicatessen κατάστημα, θα δημιουργηθούν και τέσσερα σημεία λιανικής πώλησης στην πρόσοψη της στοάς, όπου ήδη τα δύο έχει συμφωνήσει να τα αναπτύξει η εταιρεία Notos Συμμετοχών με τις μάρκες Lacoste και The Bostonians. Η εταιρεία μισθώνει 12.000 τετραγωνικά μέτρα από τα συνολικά 25.000 τετραγωνικά μέτρα του κτιρίου. Σε αυτό στεγάζονται, ανεξάρτητα από τους χώρους που μίσθωσε η Legendary Food, το Συμβούλιο της Επικρατείας στον δεύτερο όροφο και το Θέατρο Τέχνης στο υπόγειο. 

Πριν από μερικές ημέρες, η ίδια εταιρεία έκανε γνωστή τη συμφωνία για τη λειτουργία του "Europa Experience" του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου –χώρος διαδραστικής ενημέρωσης και ψηφιακών μέσων για τα πεπραγμένα στην Ε.Ε.– για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το Θέατρο Τέχνης "Κάρολος Κουν", θα συνεχίσει τη λειτουργία του, ενώ έχει προβλεφθεί επένδυση της Legendary Food για την αναμόρφωση της εισόδου του. Η συνολική δαπάνη για την ανάπλαση θα φτάσει τα 15 εκατ. ευρώ, εκτός των επενδύσεων που θα πραγματοποιηθούν από τους μισθωτές. Μετά την αποπεράτωση των εργασιών, η επισκεψιμότητα στη Στοά υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάσει τα 7.000 έως 8.000 άτομα την ημέρα.

Η ανάπλαση της στοάς και του κτιρίου στην Κοραή 4

Επένδυση που επίσης αναμένεται να αλλάξει την εικόνα της Σταδίου θα αποτελέσει και η ανάπλαση του ακινήτου που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Σταδίου και Κοραή και ανήκει στην Τράπεζα Πειραιώς. Το ακίνητο πρόκειται να το ανακατασκευάσει η Dimand, με την οποία η τράπεζα προχώρησε πρόσφατα σε στρατηγική συμφωνία για την ανάπλαση τεσσάρων ακινήτων στην Αττική, μεταξύ αυτών και το συγκεκριμένο. Το κτιριακό συγκρότημα θα φιλοξενήσει τα γραφεία της Τράπεζας Πειραιώς στο πλαίσιο της ενοποίησης γραφείων που υλοποιεί ο όμιλος. Σημειώνεται ότι στην ιδιοκτησία του κτιρίου ανήκει και η στοά που ενώνει τους δρόμους Κοραή, Σταδίου και Πανεπιστημίου. Στόχος είναι η στοά να αποκτήσει πάλι ζωή με εμπορικές χρήσεις. Στην ίδια ιδιοκτησία εντάσσεται ο κινηματογράφος Άστυ, η χρήση του οποίου είναι διατηρητέα. Το κτίριο που θα δημιουργηθεί θα έχει συνολική επιφάνεια 14.000 τ.μ. Στο πλάνο είναι και η αξιοποίηση του ιστορικού μουσείου, χώρου μνήμης όπου βρίσκονταν τα κρατητήρια επί γερμανικής κατοχής. Το εν λόγω πωλήθηκε από τη Dimand στην Τράπεζα, η οποία θα το παραλάβει με το κλειδί στο χέρι τον Σεπτέμβριο του 2026.

Το κτίριο της Αφοί Λαμπρόπουλοι

Νέο πρόσωπο θα αποκτήσει και το κτίριο που κάποτε φιλοξενούσε το πολυκατάστημα "Αφοί Λαμπρόπουλοι" και σήμερα στεγάζεται το πολυκατάστημα "Notos". Και αυτό αποτελεί μέρος της στρατηγικής συνεργασίας Πειραιώς και Dimand και προοπτική είναι να αποχωρήσει η "Notos", με την οποία το μισθωτήριο συμβόλαιο βαδίζει προς τη λήξη του. Το ακίνητο αυτό ανήκει στην Πειραιώς και η Dimand θα είναι εκείνη που θα αναλάβει την ανάπτυξη-ανακαίνισή του, με πιθανότερη εκδοχή να αποτελεί η δημιουργία ενός κτιρίου γραφείων και επιλεγμένων εμπορικών χώρων στο ισόγειο, όπως στην περίπτωση του γειτονικού Μινιόν. 

Στη διαμόρφωση του ευρύτερου περιβάλλοντος στον ίδιο δρόμο τα επόμενα χρόνια συντείνουν οι επενδυτικές τοποθετήσεις και των άλλων τραπεζών πλην της Πειραιώς. Πρόσφατη είναι η στέγαση των κεντρικών γραφείων της Eurobank στο κτίριο των οδών Ομήρου και Σταδίου, εκεί όπου κάποτε στεγάζονταν τα γραφεία της ασφαλιστικής εταιρείας Φοίνιξ. Το κτίριο γραφείων έχει ήδη ολοκληρωθεί και έχουν μεταφερθεί εκεί τα γραφεία διοίκησης της τράπεζας. Επίσης η Eurobank έχει προβεί στην απόκτηση της Οικίας Αλεξάνδρου Αφεντούλη στη συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη και Σταδίου, ακριβώς απέναντι από το προαναφερόμενο ακίνητο, προκειμένου να στεγάσει και εκεί γραφεία της. Την ανάπτυξη του ακινήτου θα υλοποιήσει η Grivalia Management Company. To ακίνητο ανήκε προηγουμένως στον Σαουδάραβα επιχειρηματία Μόχσιν Μπαμουτζαλί.

Ήδη η Alpha Bank προχωράει στην ανακαίνιση του κτιρίου των κεντρικών της γραφείων επί της οδού Σταδίου 40. Ταυτόχρονα όμως προέβη στην απόκτηση του κτιρίου γραφείων στη συμβολή των οδών Κοραή και Σταδίου, ακριβώς απέναντι από το κτίριο της Πειραιώς. Το συγκεκριμένο κτίριο, συνολικής επιφάνειας περίπου 10.000 τετραγωνικών μέτρων, εξαιρέθηκε του project Skyline, με την τράπεζα να αποφασίζει την αξιοποίησή του για την προσθήκη νέων χώρων γραφείων εκτός από τους ήδη υπάρχοντες της Σταδίου 40.

Από το τοπίο της ευρύτερης αναμόρφωσης της Σταδίου δεν λείπουν οι επενδύσεις μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η δημιουργία ενός νέου concept καταστήματος με επιλεγμένα προϊόντα και την ονομασία "εκλεκτόν", με το οποίο τοποθετείται στην αγορά η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός. Το νέο κατάστημα θα λειτουργήσει εντός του καλοκαιριού στην πλατεία Κλαυθμώνος, όπου η γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ διατηρούσε μέχρι πρότινος σημείο πώλησης με την ταμπέλα "Κρητικός". Θα δίνει έμφαση σε διαφοροποιημένα προϊόντα που δεν συναντά κάποιος σε ένα παραδοσιακό σούπερ μάρκετ, ενώ θα διαθέτει κάβα και έτοιμα γεύματα. Στην γκάμα του "εκλεκτόν" θα περιλαμβάνονται παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα καθώς και αναβαθμισμένο κωδικολόγιο με ξένα προϊόντα.

Πηγή: Capital.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Όλα όσα πρέπει να δεις στο αφιέρωμα "1974 & 1944 - Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της"

Μια λίστα με τα highlights του επετειακού αφιερώματος που σχεδίασε ο Δήμος Αθηναίων, με αφορμή τα 80 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας αλλά και τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τη ναζιστική κατοχή.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
15/07/2024

"Νατέλα: Δεκαοχτώ χρόνια χωρίς τον Άλεξ": Η νέα σειρά podcast του istorima

Μια αληθινή ιστορία εξαφάνισης ενός παιδιού μέσα από τις διηγήσεις της μητέρας του, με την υπογραφή του οργανισμού συλλογής προφορικών ιστοριών istorima.

ΥΠΠΟ: Θωρακίζεται το Κάστρο της Κορώνης

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε το ιστορικό μνημείο, όπου υλοποιείται μεγάλο τεχνικό έργο στερέωσης.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Σινεφίλ διήμερο στην Τεχνόπολη

Διπλό ραντεβού στην Τεχνόπολη για το Athens Open Air Film Festival και ό,τι άλλο μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 13 έως 19/7.

ΥΠΠΟ: Λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου του Κεραμεικού

Ο αρχαιολογικός χώρος αποκτά μία νέα πύλη εισόδου-εξόδου, καθώς και άλλες απαραίτητες υποδομές.

Κραυγή των ωκεανών: Αποκαλύπτοντας την επίδραση των ανθρώπων στα θαλάσσια οικοσυστήματα

Το επιστημονικό σκάφος Tara βρίσκεται στην Αθήνα για ψηφιακές παραστάσεις, ωκεανογραφικά εργαστήρια, επισκέψεις και ημερίδα στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Αλλαγές στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας

Το Υπουργείο Πολιτισμού προχωράει σε αναδιαμόρφωση της εισόδου του αρχαιολογικού χώρου ώστε να αναδεικνύεται το πέρας της Ιερά Οδού.