Σε ένα από πιο ιδιαίτερα νησιά του Αιγαίου και στο δεύτερο μεγαλύτερο σε έκταση των Κυκλάδων, ο επισκέπτης ανακαλύπτει και ιστορίες κρασιού που γοητεύουν και θέλουν να τις πιεις στο ποτήρι.
Μα φυσικά και είναι η Άνδρος η οποία έχει την ιδιαιτερότητα και την μοναδικότητα της γιατί κατά κάποιο τρόπο αποτελεί μία "μικρογραφία" της Ελλάδας. Και αυτό συμβαίνει γιατί το φυσικό της προφίλ συνδυάζει δύο διαφορετικούς καμβάδες. Από την μία τα ψηλά βουνά με τις πολλές χαράδρες, τα μικρά ποτάμια, τα τρεχούμενα νερά, τις κοιλάδες φυτεμένες με αμπέλια, τους ελαιώνες και τα οπωροφόρα δέντρα και από την άλλη το ξερό αλλά ταυτόχρονα γοητευτικό κυκλαδίτικο τοπίο. Τόσες γεωγραφικές αντιθέσεις αλλά τόσο πλούσιες και εντυπωσιακές.
Η αμπελουργία στο νησί είναι καλά ριζωμένη στο χρόνο καθώς ο τόπος διαθέτει ιδανικές κλιματολογικές και γεωφυσικές συνθήκες όπου την ευνοούν καταλλήλως. Από τα κυριότερα εξαγωγικά προιόντα κατά την αρχαιότητα ήταν ο οίνος με τα νομίσματα που έχουν βρεθεί και χρονολογούνται το 665 π.Χ να απεικονίζουν εικόνες με τον Διόνυσο, με κρασί, με σταφύλια και κισσών. Βέβαια την παραγωγή κρασιού μαρτυρούν και ποικίλοι αμφορείς που έχουν ανασκαφεί.
Ο αναβιώμενος αμπελώνας στο Kourtesis Wine Estate
Στη περιοχή Υψηλού όπως ονομάζεται το Kourtesis Wine Estate έχει μία αυθεντική αίγλη και ένα αφήγημα νησιώτικο που σε εμπνέει να το ακολουθήσεις. Το κτήμα ατενίζει αμφιθεατρικά την Χώρα με το γραμμικά στοιχισμένο αμπελώνα να αναπτύσσεται σε πετρόχτιστα επίπεδα ή "αιμασιές" σε ένα υψόμετρο 100 μέτρων από την θάλασσα.
Αυτή η συνθήκη η οποία σαφώς είναι πλεονεκτική έχει ως αποτέλεσμα να μεταφέρει μέσω του θαλασσινού μελτεμιού την αλμύρα της θάλασσας στα αμπέλια προκαλώντας την υγιή και σταδιακή ωρίμανση των σταφυλιών και κατ επέκταση το καλό κρασί.
Στο Kourtesis Wine Estate η εμπειρία που ζει κανείς είναι κάτι περισσότερο από βιωματική. Ο χαρακτήρας της Άνδρου, το ιδιαίτερο προφίλ του νησιού, η αρχιτεκτονική και η τοπική του κουλτούρα ενορχηστρώνουν ένα σούπερ μωσαικό. Από παραδοσιακά ανακαινισμένα κτίσματα που βρίσκονται εντός του κτήματος τα οποία εξασφαλίζουν μία ξεχωριστή διαμονή, περιηγήσεις στο υπόσκαφο οινοποιείο όπου παράγονται κρασιά αποκλειστικά επηρεασμένα από το μικροκλίμα της Άνδρου μέχρι απολαυστικές γευσιγνωσίες.
Ο αμπελώνας του κτήματος διαθέτει ειδική βιολογική πιστοποίηση με τις γηγενείς ποικιλίες σταφυλιών όπως εκείνων του Μαυροτράγανου, της Μαλαγουζιάς, του Ποταμίσι και του Ασύρτικου να πρωταγωνιστούν και να δημιουργούν ένα μακρύ αμπελουργικό αφήγημα.
Ασύρτικο & Μαλαγουζιά Άνδρου για ένα καλοκαίρι φίνο και γενναιόδωρο
Όταν το Ασύρτικο "παίζει" με την Μαλαγουζιά απευθείας από τον βιολογικό αμπελώνα της Άνδρου και το Kourtesis Wine Estate δημιουργείται μία φίνα & salty ετικέτα που είναι άλλο ένα κρασί που πρέπει να προστεθεί στην ατζέντα του καλοκαιριού.
To "Αsyrtiko & Malagouzia" εσοδείας 2022 έχει τα χαρακτηριστικά του κυκλαδίτικου θέρους. Ένα blend από δύο πολυαγαπημένες ελληνικές ποικιλίες με βιολογική πιστοποίηση και Γεωγραφική Ένδειξη Κυκλάδων. Στο πρώτο σερβίρισμα έρχεται κανείς εντιμέτωπος με ένα εκλεπτυσμένο φρέσκο λεμονί χρώμα με τα αρώματα από αχλάδι, πορτοκάλι, κίτρο και ανανά να επικρατούν έντονα αναδύοντας περίτεχνα την ένταση, την κομψότητα και την φρεσκάδα των δύο ποικιλιών.
Λεπτομέρειες Οίνου
Χρώμα: Λεμονί
Τύπος: Ξηρό
Ποικιλία: Ασύρτικο & Μαλαγουζιά
Παραγωγή: 2022
Παραγωγός: Kourtesis Wine Estate
Αλκοόλ: 12,5 %
Χώρα: Ελλάδα
Περιοχή: Άνδρος
Θερμοκρασία Σερβιρίσματος: 8-10°C
Με έξτρα ισορροπημένη οξύτητα, μεταλλική μακρά επίγευση αποκαλύπτοντας μοναδικά στον ουρανίσκο τολμηρές βοτανικές νότες που επιμένουν να δελεάζουν και να ιντριγκάρουν.
Με τι συνδυάζεται
Food pairing
Μία τέτοια ετικέτα ειδικά στη καρδιά του καλοκαιριού αξίζει ιδιαιτέρως να συνδυαστεί με μία φρέσκια σαλάτα με αβοκάντο, εσπεριδοειδή και βινεγκρέτ πορτοκαλιού ή με μία σαλάτα με μανούρι, μέλι και dressing εσπεριδοειδών.
Κεφτέδες λαχανικών, ντολμαδάκια, μία παραδοσιακή αθερινόπιτα ή ακόμα καλύτερα μία σπιτική χορτόπιτα αποτελούν must για ορεκτικά ενώ το καρπάτσιο λαβράκι με κρίταμο και σέλερι "ταράζει” τις αισθήσεις και κάνει μαζί με το συγκεκριμένο κρασί μία φίνα και γαστρονομική παρέα.
Τα ψητά καλαμαράκια με πορτοκάλι και μυρωδικά όπως και μία σουπιά στα κάρβουνα έχουν κάθε λόγο να βρίσκονται στο τραπέζι. Επίσης ένα ριζότο μανιταριών ή ένα κριθαρότο με κοτόπουλο και μανιτάρια κάνουν το καλοκαίρι δίπλα στη θάλασσα πιο δελεαστικό και γαστρονομικό από ποτέ.
www.kourtesiswineestate.gr | facebook: Kourtesis Wine Estate | instagram: @kourtesiswineestate | τηλέφωνο επικοινωνίας: 694 464 7133 | email: info@kourtesiswinery.gr