EuroPride 2024 Θεσσαλονίκη: Μια ευκαιρία να γιορτάσουμε τις ΛΟΑΤΚΙΑ+ διεκδικήσεις και τα αυθεντικά εαυτά μας

Το Thessaloniki Pride επιστρέφει για μία από τις σημαντικότερες διοργανώσεις του, καθώς φέτος η πόλη φιλοξενεί το EuroPride 2024 και μας δίνει έναν ακόμη λόγο για να γιορτάσουμε το Pride Month στη συμπρωτεύουσα.

Thessaloniki Pride

Διαβάστε Επίσης

Το 2024 έχει χαρίσει στην ελληνική κουίρ κοινότητα μία ακόμη (σημαντική) ελευθερία, καθώς η Βουλή πλέον αναγνωρίζει την ισότητα στον πολιτικό γάμο και δίνει στα ομόφυλα ζευγάρια και οικογένειες μεγαλύτερη νομική προστασία -αν και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει τρανς, intersex, μη δυαδικά και gender non-conforming άτομα.

Σε κάθε περίπτωση, το Pride Month ήταν ανέκαθεν μια περίοδος υπερηφάνειας και αναγνώρισης των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας (για όσους δεν τον έχουν ακόμα εμπεδώσει), αλλά και μια ευκαιρία να χαρούμε τις πρόσφατες νίκες των κουίρ ατόμων. Το Athens Pride 2024 κορυφώνεται το Σάββατο 15 Ιουνίου με την καθιερωμένη παρέλαση στην Πλατεία Συντάγματος, βροντοφωνάζοντας (και υπενθυμίζοντάς μας) ότι "ένας νόμος δεν αρκεί". Στη συμπρωτεύουσα, το Thessaloniki Pride μιλά για "Επιμονή, Πρόοδο και Ευημερία" και γιορτάζει διπλά, καθώς φέτος η πόλη φιλοξενεί για πρώτη φορά το EuroPride 2024, το σημαντικό ετήσιο γεγονός για τη ΛΟΑΤΚΙΑ+ ορατότητα και συμπερίληψη, και ετοιμάζει ένα μεγάλο καλοκαιρινό φεστιβάλ γεμάτο εκπλήξεις (21-29/6).

Thessaloniki Pride
© Alexandros Parotidis

"Το EuroPride δεν είναι ένα απλό Thessaloniki Pride, διεξάγεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε ένα τριήμερο συνέδριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και πάρα πολλές άλλες εκδηλώσεις, από προβολές μέχρι θεατρικές παραστάσεις, και οι 9 συνολικά μέρες του φεστιβάλ έχουν πολύ μεγαλύτερη έκταση" μας εξηγεί το Lio Emmanouil, ένα από τα μέλη της διοργάνωσης. Πράγματι, το πολυδιάστατο πρόγραμμα του EuroPride έχει κάτι για όλους: συνέδρια και συζητήσεις για την ιστορία και τα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν τα ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα, εικαστικές εκθέσεις, θέατρο, σινεμά, walking tours και, φυσικά, ένα εντυπωσιακό μουσικό lineup, αφού οι συναυλίες παραμένουν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της διοργάνωσης.

Thessaloniki Pride
© Adam Puškar

Αν και ήδη προβλέπεται ότι η Θεσσαλονίκη θα πλημμυρίσει από επισκέπτες (περίπου 50.000 συμμετέχοντες), με τα διαθέσιμα καταλύματα να έχουν περιοριστεί σημαντικά ήδη από τις πρώτες μέρες ανακοίνωσης του φεστιβάλ, τα ονόματα που θα εμφανιστούν στο EuroPride μάς δελεάζουν να επιχειρήσουμε το ταξίδι στη μακεδονική πόλη. Πέραν της εναρκτήριας συναυλίας με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, το EuroPride ξεσηκώνουν καλλιτέχνες όπως η Έλενα Παπαρίζου, η Καλομοίρα, η Lila, αλλά και οι Γιώργος Καπουτζίδης και Φώτης Σεργουλόπουλος, ως παρουσιαστές της διοργάνωσης. Για να μη μένουμε, ωστόσο, στα μουσικά και να βλέπουμε και μια άλλη οπτική των πραγμάτων, στην έκθεση "απόηχοι – μαρτυρίες μιας γενιάς", που φιλοξενεί η Basket Gallery από 20/6, πέντε άνθρωποι μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας μιλούν για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μιας ΛΟΑΤΚΙΑ+ γενιάς. Ακόμη, το Ινστιτούτο Γκαίτε διοργανώνει 2 εκθέσεις στην γκαλερί του: "April Fools" της Γεωργίας Λαλέ, ένας φόρος τιμής στην Κυριακή Γρίβα, που την Πρωταπριλιά του 2024 δολοφονήθηκε μπροστά από αστυνομικό τμήμα από τον πρώην σύντροφό της. Και το "A Lesbian Life", της Maria Cyber, μιας κουίρ ακτιβίστριας που προβάλλει εικόνες μιας λεσβιακής ζωής.
 

Thessaloniki Pride

Thessaloniki Pride

Το EuroPride κορυφώνεται με την Πορεία Υπερηφάνειας το απόγευμα του Σαββάτου 29 Ιουνίου, ξεκινώντας από το πάρκο της ΧΑΝΘ, διανύοντας τις οδούς Τσιμισκή και Βενιζέλου για να φτάσει στο παραλιακό μέτωπο της πόλης, με τελικό προορισμό το Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Προφανώς τα καθιερωμένα Pride που διοργανώνονται διεθνώς δεν περιορίζονται μόνο στη δημιουργία ενός ενδιαφέροντος πολιτιστικού event. Μπορεί το Pride Month να είναι μια μεγάλη γιορτή, αλλά δεν παύει να είναι μια ευκαιρία για τα κουίρ άτομα να τονίσουν για άλλη μια φορά τις διεκδικήσεις τους. Οι διοργανωτές του EuroPride 2023 πιστεύουν ότι, ειδικά φέτος, υπάρχει μια πολύ καλή ισορροπία ανάμεσα στο ακτιβιστικό και το πολιτισμικό κομμάτι. Βέβαια, οι διεκδικήσεις του Thessaloniki Pride αλλάζουν "αναλόγως τη χρονική στιγμή, τις προτεραιότητες της κοινότητας. Οι στόχοι μας εξαρτώνται από τον παλμό της κοινωνίας και τι θέλουμε να τονίσουμε, να αναδείξουμε και να διεκδικήσουμε. Είναι κάτι ρευστό" αναφέρει το Lio Emmanouil. "Το EuroPride είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων, γιατί, σαφέστατα, από τη μία τονίζουμε τις διεκδικήσεις της κοινότητας, από την άλλη είναι μια επιθυμία να γιορτάσουμε τα αυθεντικά εαυτά μας και τι έχουμε κατακτήσει μέχρι σήμερα".

Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα του EuroPride 2024 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Όλα όσα πρέπει να δεις στο αφιέρωμα "1974 & 1944 - Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της"

Μια λίστα με τα highlights του επετειακού αφιερώματος που σχεδίασε ο Δήμος Αθηναίων, με αφορμή τα 80 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας αλλά και τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τη ναζιστική κατοχή.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
15/07/2024

"Νατέλα: Δεκαοχτώ χρόνια χωρίς τον Άλεξ": Η νέα σειρά podcast του istorima

Μια αληθινή ιστορία εξαφάνισης ενός παιδιού μέσα από τις διηγήσεις της μητέρας του, με την υπογραφή του οργανισμού συλλογής προφορικών ιστοριών istorima.

ΥΠΠΟ: Θωρακίζεται το Κάστρο της Κορώνης

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε το ιστορικό μνημείο, όπου υλοποιείται μεγάλο τεχνικό έργο στερέωσης.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Σινεφίλ διήμερο στην Τεχνόπολη

Διπλό ραντεβού στην Τεχνόπολη για το Athens Open Air Film Festival και ό,τι άλλο μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 13 έως 19/7.

ΥΠΠΟ: Λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου του Κεραμεικού

Ο αρχαιολογικός χώρος αποκτά μία νέα πύλη εισόδου-εξόδου, καθώς και άλλες απαραίτητες υποδομές.

Κραυγή των ωκεανών: Αποκαλύπτοντας την επίδραση των ανθρώπων στα θαλάσσια οικοσυστήματα

Το επιστημονικό σκάφος Tara βρίσκεται στην Αθήνα για ψηφιακές παραστάσεις, ωκεανογραφικά εργαστήρια, επισκέψεις και ημερίδα στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Αλλαγές στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας

Το Υπουργείο Πολιτισμού προχωράει σε αναδιαμόρφωση της εισόδου του αρχαιολογικού χώρου ώστε να αναδεικνύεται το πέρας της Ιερά Οδού.