Η επιλογή και δοκιμή της συγκεκριμένης φιάλης δεν είναι καθόλου τυχαία. Και αυτό γιατί αποτελεί ένα από τα κρασιά που το κοινό αγαπά ιδιαιτέρως για το καλοκαίρι ή αν δεν έχει δοκιμάσει ακόμα θα αγαπήσει να απολαμβάνει κατά την διάρκεια των θερινών μηνών.
Έχει άνετο στυλ, ρόδινο χρώμα και θυμίζει απόλυτα το ελληνικό ηλιοβασίλεμα. Από μία ποικιλία πολυδιάστατη απευθείας από την αρκαδική γη που προσφέρει εξαιρετικά λευκά κρασιά με αφεντιά αλλά και που συμμετέχει και σε blends με άλλες ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες. Είναι το Μοσχοφίλερο το οποίο έχει πολλά πρόσωπα, δίνει δυναμικές αρωματικές παλέτες και οξύτητες που ταράζουν μύτη και στόμα. Όταν το συναντήσεις σε solo καριέρα σε μία ετικέτα, αντιλαμβάνεται κανείς ότι δίνει όλα τα δυνατά του σημεία.
Για να κοιτάξει κανείς κατάματα την συγκεκριμένη ποικιλία, αξίζει τον κόπο να ταξιδέψει μέχρι την Μαντινεία και τον αμπελώνας της. Εκεί που "ανθίζει” και μεγαλουργεί στη κυριολεξία είναι κυρίως στο οροπέδιο της περιοχής με φυτεύσεις που απλώνονται σε κάθε σημείο και με λευκούς ξηρούς και λευκούς αφρώδεις "ΠΟΠ Μαντινεία” όπως επίσης και με κρασιά που φέρνουν "ΠΓΕ Αρκαδία”.
Το "Gris de Nuit" γνωρίζει καλά να ξεμυαλίζει και με το παραπάνω
Από την λευκή ετικέτα του Κτήματος Τσέλεπου Blanc de Gris στο οποίο παρατηρήσαμε το πόσο διαφορετικά μπορείς να δεις μία ποικιλία μέσα από ιδιαίτερες οινοποιήσεις που κεντρίζουν το ενδιαφέρον περνάμε στο άκρως γοητευτικό ροζέ αδερφάκι του που δεν είναι άλλο από το Gris de Nuit.
Σε μία φιάλη εξολοκλήρου κομψή που προδιαθέτει για το περιεχόμενο και με ένα απαλό σομόν χρώμα που σε ταξιδεύει σούπερ στα κυκλαδίτικα ηλιοβασιλέματα. Ένα ροζέ διαμαντάκι στην ατζέντα του Κτήματος Τσέλεπου που γνωρίζει πολύ καλά πως η ποικιλία Μοσχοφίλερο κάθε φορά μπορεί να προσφέρει στο κοινό και ένα διαφορετικό πρόσωπο το οποίο και θα γοητεύσει.
Ο Γιάννης Τσέλεπος άλλωστε "καλλιτέχνης” σε ότι αφορά την αγαπημένη του ερυθρωπή ποικιλία όπως επίσης και η νέα γενιά του οινοποιείου που έχει πάρει για τα καλά τα ηνία έχουν στόχο να "δώσουν” μέσα από τις ετικέτες όλες τις εκφράσεις της πρωταγωνίστριας ποικιλίας της Μαντινείας.
Λεπτομέρειες Οίνου
Χρώμα: απαλό σομόν
Γλυκύτητα: ξηρό
Ποικιλία: 100% Μοσχοφίλερο
Χρονιά: 2023
Παραγωγός: Κτήμα Τσέλεπου
Αλκοόλ: 13 %
Χώρα: Ελλάδα
Περιοχή: Μαντινεία (ΠΓΕ Αρκαδία)
Είναι λοιπόν το Gris de Nuit και είναι νοστιμότατο και απόλυτα δροσερό. Το ροζέ κρασί του καλοκαιριού από 100% Μοσχοφίλερο με εκχύλιση τόση όση απαιτείται ώστε να προκύψει και το εξαιρετικό αυτό χρώμα που διαθέτει όπως επίσης και ο μοναδικός αρωματικός του χαρακτήρας. Και κάπως έτσι το ποτήρι γεμίζει με ένα κρασί που ξεχειλίζει αρώματα αλλά και ένα χρώμα σε απαλό σομόν που γοητεύει. Με εντυπωσιακή μύτη στην οποία πρωταγωνιστούν τα αρώματα από λουκούμι, τριαντάφυλλο, άνθη λεμονιάς τα οποία παντρεύονται αρμονικά με νότες ροζ γκρέιπφρουτ, λεμονιού και γλυκού μήλου.
Όσον αφορά το στομα, το σώμα του Gris de Nuit έχει ελαφρύ προς μέτριο σώμα με την οξύτητα να φαντάζει τραγανή και δροσιστική. Τα αρώματα από τριαντάφυλλο, λουκούμι, νεράτζι και οι νότες εσπεριδοειδών δίνουν την πιο φρέσκια αίσθηση με το αρωματικό σύνολο να είναι κάτι περισσότερο από πολύπλοκο και με την επίγευση μακρά δίνοντας σου την υπόνοια ότι παραμένει για ώρα.
Με τι να το συνδυάσεις
Food pairing
Το Gris de Nuit είναι μία ετικέτα που αξίζει να συνδυαστεί με κατσικίσιο τυρί, με ξινομυζήθρα ακόμα και με φέτα. Επίσης οι μπρουσκέτες με κατσικίσιο τυρί και σολομό ή μικρά ντακάκια με με τρυμμένη φέτα και σταφύλι είναι εξαιρετικές επιλογές για θερινές απολαύσεις.
Για σαλάτα απόλαυσε μία γαριδοσαλάτα με μαρούλι, γαρίδες και γιαούρτι όπου σε συνδυασμό με ένα ποτήρι ροζέ Gris de Nuit η δροσιά και η φρεσκάδα θα καλύψει όλο τον ουρανίσκο. Στα κυρίως ένα ριζότο θαλασσινών, αρωματικές ψητές καραβίδες με πουρέ αρακά, σουβλάκι σολομού με ψητά τοματίνια και μανιτάρια αλλά και pasta με σάλτσα τομάτας με τόνο και αντσούγιες δικαιώνουν κάθε επιλογή.
Το Gris de Nuit επίσης είναι ένα κρασί που αγαπά ιδιαιτέρως το σούσι οπότε οι λάτρεις του είδους ίσως και να γίνουν φαν της συγκεκριμένης ετικέτας όπως επίσης και φαγητά της ταυλανδέζικης κουζίνας όπως παραδείγματος χάρη κοτόπουλο με καβουρδισμένο κάσιους, γλυκιά σάλτσα σόγιας, μέλι, σκόρδο και τσίλι.
Στα επιδόρπια μία δροσερή τάρτα με κρέμα μασκαρπόνε και γλυκό τριαντάφυλλο είναι στα must της υπόθεση και δίνει αυτή την γλυκιά νότα που αποζητάς.
www.tselepos.gr | facebook: Ktima Tselepos-Κτήμα Τσέλεπου | instagram: @ktima_tselepos | τηλέφωνο επικοινωνίας: 271 054 4440