Κατάνυξη στις ομορφότερες αθηναϊκές εκκλησίες για Επιτάφιο και Ανάσταση

Το Πάσχα στην πρωτεύουσα μπορεί να μη συγκρίνεται με τους εορτασμούς της επαρχίας, αλλά κρύβει τις δικές του μοναδικές στιγμές, που μας επιτρέπουν να ανακαλύψουμε μια άλλη πλευρά της πόλης μας

Πάσχα Αθήνα © Shutterstock

Μην πτοείστε αν δεν καταφέρετε να φύγετε για τα χωριά τη Μεγάλη Εβδομάδα, γιατί η Αθήνα μπορεί, μεν, να γιορτάζει το Πάσχα με λιγότερο πανηγυρικό τρόπο, έχει όμως άφθονες γραφικές, ιστορικές εκκλησίες που αξίζει να επισκεφθείτε για την περιφορά του Επιταφίου και την Ανάσταση.

Η επιβλητική Μητρόπολη Αθηνών (που μαζεύει συνήθως τον περισσότερο κόσμο) είναι must αν δεν έχετε ξαναζήσει Πάσχα στην Αθήνα. Ωστόσο, όσοι προτιμάτε πιο παραδοσιακά σκηνικά, εντυπωσιακές περιφορές στο κέντρο της πόλης γίνονται επίσης στην Αγία Ειρήνη και την Παναγία τη Χρυσοσπηλιώτισσα, στον πεζόδρομο της Αιόλου.

Επιτάφιος
© shutterstock.com

Στην Πλάκα το τοπίο γίνεται ακόμα πιο γραφικό καθώς τρεις επιτάφιοι, των Αγίων Αναργύρων (Ερεχθέως 18), της Αγίας Αικατερίνης (Χαιρεφώντος 10) και του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Ραγκαβά (Πρυτανείου 1) διασχίζουν τα Αναφιώτικα.

ΕΠΙΤΆΦΙΟΣ

Χαμηλότερα στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, η περιφορά του Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη στο Θησείο είναι μια μοναδική ευκαιρία για να χαζέψετε τον ατμοσφαιρικό, νυχτερινό ουρανό δίπλα στον Λόφο Φιλοπάππου.

Επιτάφιος
© Shutterstock

Κλασικοί "προορισμοί" για τη Μεγάλη Παρασκευή είναι επίσης η Αγία Τριάδα στη Φιλελλήνων με τη ρωσική λειτουργία της, η Μονή Καισαριανής στον Υμηττό με τη μεσημεριανή περιφορά του Επιταφίου, ενώ ο Άγιος Γεώργιος και ο Ιερός Ναός Αγίων Ισιδώρων στον Λυκαβηττό προσφέρουν την πιο εντυπωσιακή θέα στα αναστάσιμα βεγγαλικά.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Όλα όσα πρέπει να δεις στο αφιέρωμα "1974 & 1944 - Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της"

Μια λίστα με τα highlights του επετειακού αφιερώματος που σχεδίασε ο Δήμος Αθηναίων, με αφορμή τα 80 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας αλλά και τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τη ναζιστική κατοχή.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
15/07/2024

"Νατέλα: Δεκαοχτώ χρόνια χωρίς τον Άλεξ": Η νέα σειρά podcast του istorima

Μια αληθινή ιστορία εξαφάνισης ενός παιδιού μέσα από τις διηγήσεις της μητέρας του, με την υπογραφή του οργανισμού συλλογής προφορικών ιστοριών istorima.

ΥΠΠΟ: Θωρακίζεται το Κάστρο της Κορώνης

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε το ιστορικό μνημείο, όπου υλοποιείται μεγάλο τεχνικό έργο στερέωσης.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Σινεφίλ διήμερο στην Τεχνόπολη

Διπλό ραντεβού στην Τεχνόπολη για το Athens Open Air Film Festival και ό,τι άλλο μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 13 έως 19/7.

ΥΠΠΟ: Λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου του Κεραμεικού

Ο αρχαιολογικός χώρος αποκτά μία νέα πύλη εισόδου-εξόδου, καθώς και άλλες απαραίτητες υποδομές.

Κραυγή των ωκεανών: Αποκαλύπτοντας την επίδραση των ανθρώπων στα θαλάσσια οικοσυστήματα

Το επιστημονικό σκάφος Tara βρίσκεται στην Αθήνα για ψηφιακές παραστάσεις, ωκεανογραφικά εργαστήρια, επισκέψεις και ημερίδα στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Αλλαγές στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας

Το Υπουργείο Πολιτισμού προχωράει σε αναδιαμόρφωση της εισόδου του αρχαιολογικού χώρου ώστε να αναδεικνύεται το πέρας της Ιερά Οδού.