Η ΕΛΛΕΤ για την προστασία του Αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος

Αναζήτηση εναλλακτικής χωροθέτησης του Μουσείου και επαναδιαπραγμάτευση για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων ανάμεσα σε όσα προϋποθέτει το σχετικό ψήφισμα.

Ακαδημία Πλάτωνος

Η Ελληνική Εταιρεία Περιβαλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), συμφωνεί με το ψήφισμα του Συλλόγου Πολεοδόμων και Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ) το σχετικό με την προστασία του Αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος, που αποτελεί τον μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου σε μια περιοχή με πολύ χαμηλή αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο. Όπως και ο ΣΕΠΟΧ αναφέρει, η κατασκευή του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών εντός του Άλσους, που έχει εξαγγελθεί από το 2002, θα απαιτήσει τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου και την κοπή εκατοντάδων δέντρων. Ως αποτέλεσμα, εκτιμάται η έκταση του πάρκου, που αποτελεί έναν από τους σημαντικούς ελεύθερους δημόσιους χώρους της Αθήνας, θα μειωθεί κατά 30%.

Ως εκ τούτου, σε απόλυτη συμφωνία με τις προτάσεις των κατοίκων, του ΣΑΔΑΣ και του ΣΕΠΟΧ, προτείνεται η αναζήτηση εναλλακτικής χωροθέτησης του Μουσείου, με το δεδομένο μάλιστα ότι η γύρω περιοχή προσφέρει σημαντικό αριθμό κενών μεγάλων κτιρίων που είναι εφικτό να στεγάσουν ένα τέτοιο Μουσείο, καθώς και την επαναδιαπραγμάτευση για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων. 

Το "Αρχαιολογικό Άλσος" που αποτελεί αρχαιολογικό χώρο και πάρκο, θα πρέπει να διατηρήσει το διττό χαρακτήρα του - όπως άλλωστε και στην αρχαιότητα- και να συνεχίσει να αποτελεί "ανοιχτό" αρχαιολογικό χώρο ως τόπο προβολής πολιτισμικής/ιστορικής κληρονομιάς και συγχρόνως χώρο πρασίνου και αναψυχής με ελεύθερη πρόσβαση

Οι όποιες παρεμβάσεις τόσο στο Αρχαιολογικό Άλσος όσο και στον περιβάλλοντα αστικό ιστό, θα πρέπει να καλύπτουν, παράλληλα με το ρόλο της περιοχής σε μητροπολιτικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, πρωτίστως τις ανάγκες των κατοίκων και σημερινών χρηστών του άλσους. Ως εκ τούτου απαραίτητο στοιχείο του όποιου σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων είναι η ουσιαστική διαβούλευση και συμμετοχή του κοινού, όπως και οι αρχές του Νέου Ευρωπαϊκού Bauhaus επιτάσσουν. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Προθεσμία μέχρι τις 10 Μαΐου για τον διαγωνισμό "Πρασινίζουμε το Γκρίζο"

Οι κάτοικοι καλούνται να μεταμορφώσουν τα μπαλκόνια, τις ταράτσες, τις αυλές και άλλους ανοιχτούς χώρους σε πράσινες γωνιές, να τις φωτογραφίσουν και να τις μοιραστούν στην ιστοσελίδα organizationearth.org.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/05/2024

Διήμερη εθελοντική αιμοδοσία για παιδιά με μεσογειακή αναιμία

Παράλληλα, ξεκινάει ομάδα συμβουλευτικής υποστήριξης ενηλίκων με θέμα το άγχος και τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα που συναντούν οι άνθρωποι στη διαχείριση της καθημερινότητας τους.

Πολ Όστερ: Ο καπνός εξαφανίζεται

Ο συγγραφέας Πολ Όστερ έφυγε από τη ζωή την τελευταία μέρα του Απρίλη. Ήταν εβδομήντα επτά χρονών.

London Wine Fair 2024: To ελληνικό κρασί σε μία από τις μεγαλύτερες οινικές εκθέσεις

Ετικέτες της χώρας μας θα δώσουν το παρών σε ένα από τα σημαντικότερα οινικά event του πλανήτη.

Το πρώτο σημαντικό βήμα για τον σχεδιασμό αξιοποίησης της ΟΧΕ από τον Δήμο Αθηναίων

Ο Δήμος Αθηναίων θα αξιοποιήσει το ποσό των 101 εκατ. ευρώ προκειμένου να υλοποιηθούν περισσότερα από 40 σημαντικά έργα και δράσεις τα οποία θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης.

Οι καλύτερες συνταγές για το πασχαλινό τραπέζι

Η Λαμπρή δεν είναι συνώνυμη του οβελία. Μένει ν' ανακαλύψουμε και άλλα υπέροχα πασχαλιάτικα φαγητά. Αν, λοιπόν, έχετε προγραμματίσει να σουβλίσετε αρνί, καλό κουράγιο και καλοφάγωτο, αλλά...

Τα παραδοσιακά γλυκά του Πάσχα, πέρα από τα καθιερωμένα!

Τα νηστίσιμα σκαλτσούνια θέλουν την ώρα τους αλλά είναι υπέροχα, τα πασχαλινά κουλούρια είναι εύκολα και μυρωδάτα, τα τσουρέκια με το κόκκινο αβγό απαραίτητα και γιατί να μη δοκιμάσουμε καλιτσουνάκια με ανθότυρο, τάρτα μελιτίνι ή τα "πουντζά" της Αστυπάλαιας...