Η ΕΛΛΕΤ για την προστασία του Αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος

Αναζήτηση εναλλακτικής χωροθέτησης του Μουσείου και επαναδιαπραγμάτευση για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων ανάμεσα σε όσα προϋποθέτει το σχετικό ψήφισμα.

Ακαδημία Πλάτωνος

Η Ελληνική Εταιρεία Περιβαλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), συμφωνεί με το ψήφισμα του Συλλόγου Πολεοδόμων και Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ) το σχετικό με την προστασία του Αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος, που αποτελεί τον μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου σε μια περιοχή με πολύ χαμηλή αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο. Όπως και ο ΣΕΠΟΧ αναφέρει, η κατασκευή του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών εντός του Άλσους, που έχει εξαγγελθεί από το 2002, θα απαιτήσει τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου και την κοπή εκατοντάδων δέντρων. Ως αποτέλεσμα, εκτιμάται η έκταση του πάρκου, που αποτελεί έναν από τους σημαντικούς ελεύθερους δημόσιους χώρους της Αθήνας, θα μειωθεί κατά 30%.

Ως εκ τούτου, σε απόλυτη συμφωνία με τις προτάσεις των κατοίκων, του ΣΑΔΑΣ και του ΣΕΠΟΧ, προτείνεται η αναζήτηση εναλλακτικής χωροθέτησης του Μουσείου, με το δεδομένο μάλιστα ότι η γύρω περιοχή προσφέρει σημαντικό αριθμό κενών μεγάλων κτιρίων που είναι εφικτό να στεγάσουν ένα τέτοιο Μουσείο, καθώς και την επαναδιαπραγμάτευση για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων. 

Το "Αρχαιολογικό Άλσος" που αποτελεί αρχαιολογικό χώρο και πάρκο, θα πρέπει να διατηρήσει το διττό χαρακτήρα του - όπως άλλωστε και στην αρχαιότητα- και να συνεχίσει να αποτελεί "ανοιχτό" αρχαιολογικό χώρο ως τόπο προβολής πολιτισμικής/ιστορικής κληρονομιάς και συγχρόνως χώρο πρασίνου και αναψυχής με ελεύθερη πρόσβαση

Οι όποιες παρεμβάσεις τόσο στο Αρχαιολογικό Άλσος όσο και στον περιβάλλοντα αστικό ιστό, θα πρέπει να καλύπτουν, παράλληλα με το ρόλο της περιοχής σε μητροπολιτικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, πρωτίστως τις ανάγκες των κατοίκων και σημερινών χρηστών του άλσους. Ως εκ τούτου απαραίτητο στοιχείο του όποιου σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων είναι η ουσιαστική διαβούλευση και συμμετοχή του κοινού, όπως και οι αρχές του Νέου Ευρωπαϊκού Bauhaus επιτάσσουν. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Vamvakou Santa School: Χριστούγεννα με παγοδρόμιο, Αλκίνοο Ιωαννίδη και εορταστική μαγεία στη Βαμβακού Λακωνίας

Παγοδρόμιο, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, δημιουργικές δραστηριότητες και γιορτινές λιχουδιές για μικρούς και μεγάλους.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
14/11/2024

Η ψυχολογία της Black Friday: Οι 2 παράγοντες που επηρεάζουν τις αγορές μας

Πριν βιαστείς να κάνεις οποιαδήποτε αγορά, καλό είναι να καταλάβεις τι κρύβεται πίσω από τις αποφάσεις μας.

DIY-εργαστήριο για τη βιώσιμη κατανάλωση στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Με παλιά αντικείμενα δημιουργούμε ιδέες για μποστάνια βοτάνων και λαχανικών στο μπαλκόνι.

Σε πλήρη εξέλιξη τα έργα δημιουργίας Αρχαιολογικού Μουσείου και αποκατάστασης της Παναγίας Χωριανής στη Χάλκη

Τα έργα περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός σύγχρονου Αρχαιολογικού Μουσείου στη Χάλκη και την αποκατάσταση του ιστορικού ναού της Παναγίας Χωριανής, με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού και τη βιώσιμη ανάπτυξή του.

Ένα νεαρό ζευγάρι έβαλε βιολογικά βότανα του Ψηλορείτη σε κάψουλες... Nespresso

H Ίλια Ιωαννίδη και ο Νικήτας Κεφαλογιάννης συμπεριλήφθηκαν στην ελληνική λίστα "Forbes 30 Under 30" για το 2025 για τη δημιουργία της Teapsule.

Life Project: Το μεγαλύτερο event αυτοβελτίωσης στο Μέγαρο Μουσικής

Ένα ταξίδι αυτογνωσίας και προσωπικής εξέλιξης, βοηθώντας τους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν τον εαυτό τους και να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του σύγχρονου κόσμου.