Από το χωριό Βεβεράτο Ηρακλείου, στα 320 μέτρα υψόμετρο και την καρδιά του κρητικού αμπελώνα, ανάμεσα από πανέμορφα αμπελοτόπια και ελαιώνες, το Οινοποιείο Ιδαία παρουσιάζει τις καινούριες ετικέτες της σειράς "Ιδαία Classsics".
Ένα λευκό και ένα ερυθρό -αυτά δηλαδή που αποτελούν σταθερό σημείο αναφοράς, καθώς παράγονται με αγάπη και συνέπεια από το 2004- ανανεώνουν τη γκάμα, με νέες μάλιστα ετικέτες που διακοσμεί μια εντυπωσιακή ανάγλυφη απεικόνιση της κοιλάδας του Βενεράτου, όπου εκτείνονται οι αμπελώνες του Ιδαία.
Το Ιδαία λευκό βασίζεται στη Βηλάνα, το πιο "κλασσικό” λευκό σταφύλι της Κρήτης. Είναι μια ποικιλία που αγαπάει και πιστεύει ο οινοποιός Βασίλης Λαδερός και αξιοποιεί από τα πρώτα του βήματα. Το Ιδαία ερυθρό δημιουργείται από τον 'κλασσικό' συνδυασμό της Μανδηλαριάς με το Κοτσιφάλι, που αποτυπώνει το πιο αυθεντικό και παραδοσιακό χαρμάνι της κρητικής γης. Είναι κρασιά για όλους όσους αναζητούν εξαιρετική αξία και σταθερή ποιότητα.
ΙΔΑΙΑ ΛΕΥΚΟ 2022
Το Ιδαία λευκό βασίζεται στη Βηλάνα, το πιο πολυφυτεμένο λευκό σταφύλι και ίσως το πιο αδικημένο, λόγω της δυσκολίας που παρουσιάζει στην οινοποίηση. Είναι μια ποικιλία που αγαπούν, αξιοποιούν και επενδύουν σε αυτή από την ίδρυση του οινοποιείου. Ανάλογα με τη χρονιά, προστίθεται 5 - 15% Ασύρτικο προκείμενου να χαρίσει νεύρο και ζωντάνια στο κρασί. Το κρασί φέρει την ένδειξη ΠΓΕ Κρήτη (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη).
Εκφραστικό κρασί με άρωμα εσπεριδοειδών και λευκόσαρκων φρούτων μαζί με νύξεις λουλουδιών και ορυκτότητας. Έχει εξαιρετικά ισορροπημένη γεύση με νόστιμο φρέσκο φρούτο και αναζωογονητικό τελείωμα. Μπορεί να ωριμάσει και να εξελιχθεί για τουλάχιστον 2-3 χρόνια στην φιάλη.
Στέκεται επάξια σε κάθε περίσταση – με ή χωρίς φαγητό – και ικανοποιεί όλους τους ουρανίσκους. Προτείνουμε να το απολαύσετε στους 7- 9°C, δίπλα σε ψάρια και θαλασσινά μαγειρεμένα με οποιοδήποτε τρόπο ή σε ωμές παρασκευές, λευκά́ κρέατα με λεμονάτες σάλτσες, σαλάτες, λαδερά φαγητά, πίτες λαχανικών ή τυριών αλλά και με λευκά τυριά.
ΙΔΑΙΑ ΕΡΥΘΡΟ 2020
Το Ιδαία ερυθρό είναι το αποτέλεσμα της ανάμιξης της Μανδηλαριάς με το Κοτσιφάλι, δύο σπουδαίων ερυθρών σταφυλιών της Κρήτης τα χαρακτηριστικά των οποίων αλληλοσυμπληρώνονται. Το κρασί ωριμάζει για περίπου 8 μήνες σε δρύινα βαρέλια και μερικά χρόνια στη φιάλη με σκοπό να φτάνει στον καταναλωτή όταν έχει ξεδιπλώσει τον χαρακτήρα του. Είναι ένα κρασί με, σταθερά, καλή σχέση τιμής ποιότητας που μπορεί να σε συντροφεύσει σε κάθε περίσταση, από το απλό δείπνο μέχρι την πιο ιδιαίτερη γαστρονομική εμπειρία. Το κρασί φέρει την ένδειξη ΠΓΕ Κρήτη.
Παρουσιάζει σύνθετο αρωματικό προφίλ που εστιάζει στο ώριμο φρούτο με τα βύσσινα, τα βατόμουρα και τα δαμάσκηνα να αγκαλιάζονται διακριτικά από τις νότες της δρυός που παραπέμπουν σε καπνό, πικάντικα μπαχαρικά και σοκολάτα αλλά και κάποιες νύξεις δέρματος και βοτάνων. Η γεύση του έχει πλούτο αλλά και κομψότητα με ώριμες τανίνες, συμπυκνωμένο φρούτο και μακρά επίγευση.
Είναι έτοιμο να το απολαύσεις τώρα αλλά μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική προσθήκη στην κάβα σου για μερικά χρόνια ακόμα. Προτείνουμε να το σερβίρετε στους 13-15°C. Ταιριάζει τέλεια με ψητά ή κοκκινιστά κρέατα, ριζότο μανιταριών, ζυμαρικά με κόκκινες σάλτσες, γίγαντες και ποικιλίες αλλαντικών και τυριών.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.